Nöropatik Ağrı Sempozyumu

Nöropatik Ağrı Sempozyumu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Türk Algoloji (Ağrı) Derneği işbirliği ile eğitim toplantıları kapsamında, “Nöropatik Ağrı Sempozyumu” düzenlendi.


OMÜ Tıp Fakültesi’nde düzenlenen toplantının birinci gününde nöropatik ağrı ile ilgili konular tartışıldı. İkinci günde ise, nöropatik ağrısı olan sekiz hastaya ameliyathane koşullarında girişimsel ağrı tedavisi uygulandı. Tüm uygulamaların görüntüleri eşzamanlı olarak toplantı salonuna aktarılarak katılımcılarla paylaşıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof Dr Fuat Güldoğuş, “Nöropatik ağrı, beyin ve vücudumuzdaki sinirlerin bir kısmının zedelenmesi veya fonksiyonunun bozulması ile ilgili bir ağrıdır. Vücudumuzdaki sinirlerin zedelenme nedenleri çok çeşitlidir. Bunlar arasında; sinirin yaralanması, kan dolaşımının bozulması, sinirin kemikler veya kaslar arasında sıkışması, bel ve boyun fıtığına bağlı sinirin bası altında kalması, nevraljiler, fantom ağrısı, kanser ya da kanser tedavisine bağlı gelişen sinir zedelenmeleri sayılabilir. Ayrıca beyinde zedelenmeye yol açan inme, omirilik yaralanmaları, multipl skleroz, sara gibi hastalıklar ve beyin tümörleri nöropatik ağrı nedenlerindendir. Tedavi hedefleri, ağrının hafifletilmesi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi olmalıdır. Nöropatik ağrı, ilaçlı ve ilaçsız teknik tedavilerle izlenir. İlaca cevap vermeyen orta-şiddetli derece ağrısı olan hastalar için, zedelenerek ağrı yapan sinire iğne ile özel tekniklerle ulaşarak ilaç verilebilir. Ayrıca sinire ulaşıldığında, sinir ısıtılabilir, radyofrekans denen özel cihazlarla yapılan tedaviler uygulanabilir. Çok inatçı ağrısı olan hastalar için uygulanan özel bir tedavi şekli de, bu hastaların omirilik pili takılmasıdır. Bu tedavi ile omirilik üzerine elektrik kabloları yerleştirilir. Bu elektrik kabloları, hastanın karın bölgesinde deri altına yerleştirilen bir pile bağlanarak tedaviye başlanır. Pil, kablolar aracılığı ile omirilik bölgesine ayarlanan miktarda sürekli elektrik verir. Elektrik ile ağrıların yolu beyine ulaşmadan omirilik seviyesinde kesilir. Dolayısıyla hasta ağrı hissetmez. Bu tedavi, etkili fakat ileri teknolojisi nedeniyle maliyeti yüksek ve uygulama için deneyim gerektiren teknik bir tedavi yöntemidir. Ağrı tanı ve tedavisi birçok bölümü ilgilendirdiğinden, başarılı tedaviler için birlikte çalışmak gerekir. Bu nedenle ağrı ile ilgili eğitim toplantıları, tüm hekimlere açık ve tartışılır hale getirilmelidir. Türk Algoloji Derneği öncülüğünde yapılan ağrı eğitim toplantıları 2014 yılında da sürdürülecektir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile