'Nöropatik Ağrıların Sebebi Sinir Sisteminin Hasar Görmesi'

'Nöropatik Ağrıların Sebebi Sinir Sisteminin Hasar Görmesi'

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam nöropatik ağrıların sinir sisteminin kendisinden kaynaklandığı söyledi.


Hastalar tarafından nöropatik ağrıların batıcı, yanıcı, delici, saplanıcı, yakıcı gibi tariflerinin olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Mustafa Çam, bazen elektrik şoku veya kızgın demirle dokunulmuş gibi şiddetli şikayetlerin de olabileceğini belirtti.

Dr. Çam, “Ağrı genellikle istirahatte ve yatarken daha da kötüleşir. Uzun süreli olabilir ve alışılagelmiş ağrı kesicilere yanıt vermeyebilir” dedi.

Nöropatik ağrıların kişinin yaşamında fiziksel, psikolojik, duygusal ve sosyal olarak olumsuz etki yaptığını söyleyen Dr. Mustafa Çam, “Ağrı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı hastalar giysilerin verdiği yanma isteği nedeniyle giyinemez hale gelebilir. Nöropatik ağrı nedenleri santral ve periferik olarak ikiye ayrılabilir. Santral nedenler arasında inme, omurilik lezyonları, MS ve tümörler sayılabilir. Periferik olarak ise diyabet, böbrek yetmezliği, sinir sıkışmaları, zona ve çeşitli enfeksiyonlar, alkolizm, çeşitli damar hastalıkları, ilaçlar, beslenme bozukluğu ve bazı nörolojik hastalıklar neden olmaktadır. Bu gibi hastalıkları olan kişilerde uzun sureli ağrı ortaya çıktığında nöropatik ağrı düşünülebilir. Diyabet hastalarının yaklaşık yarısında hastalık süreci boyunca nöropati gelişir. Nöropatik ağrı, sinir dağılımına uygun şekilde özel bir yerleşim sergiler. Tanıda hastadan alınan öykü en önemli faktördür. Daha sonra nörolojik muayene yapılarak bazı tetkikler ve EMG gibi sinir hasarını ortaya koyan yöntemlerle tanı konulabilir” dedi.

Uzman Dr. Mustafa Çam, nöropatik ağrı tedavisi ile ilgili olarak şunları kaydetti:
“Nöropatik ağrı tedavisi çok yönlü bir tedavi olup ortaya konulan tanıya yönelik tedavi planlanır. Nöropatik ağrıya neden olan hastalığın da tedavi edilmesi gerekir. Klinik tablonun ağırlığı hastadan hastaya farklılık göstermekle birlikte başlangıçta uygulanan koruyucu tedavi yöntemleri nöropatik ağrının şiddetini azaltabilir. Nöropatik ağrı tedavisinde erken tanı ile daha başarılı bir tedavi uygulanabilir. Erken ve doğru yapılmış bir sınıflama tedavide çok önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle nöropatik ağrı bulguları olan hastaların ilgili uzmana başvurarak ayırıcı tanının yapılması ve gerekli tedavinin verilmesi uygun olur.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile