Nörovirüs Nedir? Nörovirüs Belirtileri Nelerdir?  Tedavisi Nasıldır?

Nörovirüs Nedir? Nörovirüs Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

Bilimkurulu Üyeleri tarafından gerçekleştirilen Nörovirüs salgını açıklamasının ardından pek çok kişi ‘Nörovirüs nedir?’ sorusunun cevabını araştırmaya başladı. Alanında uzman doktorların gerçekleştirdiği açıklamalarla birlikte konu hakkında merak edilenler artarken ‘Nörovirüs nedir?’ ve ‘Nörovirüs belirtileri nelerdir?’ soruları gündeme geldi. Peki, kamuoyu tarafından merak edilen Nörovirüs nedir? Nörovirüs belirtileri nelerdir? İşte konu hakkında merak edilen her şey…

Tüm dünyada çocuklarda ve ileri yaş gruplarında görülen ishallerin artması üzerine çeşitli araştırılmalar gerçekleştirildi. Bilim Kurulu Üyeleri'nin de ülkemizde bu konu hakkında açıklama yapması üzerine ‘Nörovirüs' konusu gündeme geldi. İshal vakalarının artması ve her yaş grubundan insanın enfeksiyonla karşılaşmasıyla birlikte her geçen gün konu hakkında daha fazla soru soruluyor. Peki, Nörovirüs nedir? İşte Nörovirüs hakkında merak edilenler…

Nörovirüs Nedir?


Nörovirüs, tüm dünyada yetişkinlerde ve çocuklarda görülen virüs türlerinden birisidir. İshal vakalarının oluşmasına ve bireylerin bağışıklığının düşmesine neden olan Nörovirüs ishallerin %60 ila %95'ini oluşturmaktadır. Peki, Nörovirüs nasıl bulaşır?

Nörovirüs Nasıl Bulaşır?


Nörovirüs'ün bir bireyden bir başka bireye bulaşması ağız ve dışkı yoluyla olabilir. Genellikle yuvalarda, göçmenlerin kaldığı kamplarda, tatil bölgelerinde, okullar ve hastanelerde, askeri birliklerde Nörovirüs'ün bulaşıcılığı tespit edilmiştir. Ortak kullanıma açık olan alanlar her ne kadar artarsa virüsün bulaşıcılığı da o kadar artış göstermektedir. Bunun yanı sıra kontamine su (İçme suyu, gök suyu, buz küpü, havuz suyu) gibi sulardan ve gıdalardan (midye, istiridye, kabuklu deniz hayvanları, dondurma, soğuk yiyecekler, temizlenmemiş meyve ve sebzeler) Nörovirüs bulaştığı tespit edilmiştir. Virüsün bulaşıcı ve ısıya dayanıklı olması sebebiyle su ve gıda ile bulaşma riski oldukça fazladır. Alanında uzman doktorlar virüsün bulaştıktan sonra nasıl belirtiler gösterdiği konusunda çeşitli açıklamalarda bulunarak pek çok uyarıda bulunmuştur.

Nörovirüs Belirtileri Nelerdir?


Alanında uzman doktorların açıklamalarına göre Nörovirüs belirtileri aşağıdaki şekildedir. Bu belirtilerin yaşanması durumunda zaman kaybetmeden doktor kontrolüne gidilmeli ve tedavi süreci başlatılmalıdır. Alanında uzman doktorların açıklamalarına göre Nörovirüs belirtileri;

• İshal

• Yüksek ateş

• Gün içerisinde 4 ile 8 kez kansız, mukussuz dışkılama,

• Karın ağrısı,


• Kas ağrısı,

• Şiddetli baş ağrısı,

• Keyifsizlik,

• Aşırı negatiflik,

• Halsizlik,

Nörovirüs'ün belirtileri
arasında yer almaktadır.

NÖROVİRÜS NASIL TEŞHİS EDİLİR?


Nörovirüs'ün ev içerisinde tespit ve tedavisinin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Kişinin nörovirüs belirtileri göstermesi üzerine zaman kaybetmeden doktor kontrolüne gitmesi ve
tedavi sürecini başlatması gerekmektedir. ‘Nörovirüs nasıl teşhis edilir?' sorusuna alanında uzman doktorlar sağlık kuruluşları dışında tespitinin gerçekleştirilemediği konusunda açıklama gerçekleştirmiştir.

NÖROVİRÜS TEDAVİSİ NASILDIR?


Nörovirüs tedavisinde genellikle kişiye takviye tedaviler uygulanmaz. Ciddi kusma ve ishal olması durumunda damar yolu ile sıvı ve serum takviyesi yaparak vücudun sıvı kaybının giderilmesi sağlanır.

Nörovirüs Nedir? Nörovirüs Belirtileri Nelerdir?  Tedavisi Nasıldır?

NÖROVİRÜS KORUNMA YOLLARI NELERDİR?


Nörovirüsten korunma yolları konusunda araştırma yapan kişiler ilk olarak yediği içtiği besinlere dikkat etmelidir. Yeteri kadar temiz olmayan gıdalardan, yıkanmamış sebze ve meyveden, ortak tuvaletlerden, havuzdan, okullardan ve diğer ortak alanlardan nörovirüs bulaşması yüksek ihtimal dahilindedir. Bu sebeple hazır gıdalar tüketilirken de mutlaka dikkat etmek gerekmektedir.

NÖROVİRÜS KİMLER İÇİN RİSKLİDİR?


Küçük büyük fark etmeksizin nörovirüs diğer virüs çeşitleri gibi herkes için risklidir. Ancak özellikle çocuklar, hamile ve emziren kadınlar nörovirüs'e karşı daha dikkatli olmalıdır. Özellikle anne sütü ile bebeğe geçebilir olması sebebiyle hamile kadınların temizliğinden emin olmadığı ortak alanları kullanmaması ve yiyeceklerin tüketimini gerçekleştirmemesi son derece önemlidir.

Nörovirüs Nedir? Nörovirüs Belirtileri Nelerdir?  Tedavisi Nasıldır?

Nörovirüsten korunma yolları
bilindiği sürece yüksek oranda korunma sağlanabilir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile