Nozoğlu: 112 Acil Sohbet Hattı Değil, Acil Yardım Hattı

Batman İl Sağlık Müdür Vekili Dr.

A. İlhan Nozoğlu, 112 Acil Servis Komuta Merkezi`ne ayda yaklaşık 82 bin telefon geldiğini ancak bunlardan sadece bin 500`ünün vaka bildirme amaçlı olduğunu söyledi.
İl Sağlık Müdür Vekili Dr. A. İlhan Nozoğlu ve 112 Acil Servis Müdürü Sait Sevga, 112 Acil Servis Komuta Merkezi`nde düzenledikleri basın toplantısında 112 Acil Servis Merkezi`ni tanıtarak, çalışmalar konusunda bilgi verdi.

Komuta servisinin insan hayatını kurtarma gibi çok önemli bir görev yaptığını söyleyen Dr. Nozoğlu, gereksiz aramalardan duydukları sıkıntıları dile getirdi.

112`nin acil sohbet değil, acil vakalara müdahale hattı olduğunu belirten Dr. Nozoğlu, aramaların insan sağlığını da tehlikeye düşürdüğünü ifade etti.

Ortalama günde gelen çağrı sayısının 2 bin 800 ile 3 bin arası olduğuna dikkat çeken Nozoğlu, “Komuta merkezinde 5 personel görev yapıyor. Her personel yaklaşık günde 300 çağrıya cevap vermek zorunda kalıyor. Ancak bu çağrılardan sadece 55-65 arası çağrı gerçek hasta diğer çağrılar asılsız çıkıyor.” dedi.

Komuta kontrol merkezinin yanı sıra merkezde 4, ilçelerde ise 5 adet 112 ASH İstasyonunda, 112 istasyonları ile kamu ve özel hastanelere ait 24, ambulans ve 6 doktorla hizmet verdiklerini belirten Nozoğlu, gelen çağrıların yüzde 93’ne ilk 10 dakikada yetiştiklerini ileri sürdü.

Ambulans şoförlerinin yanlış adres bildirimi ile bazı sokakların dar oluşundan kaynaklı sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Nozoğlu, ancak en büyük sıkıntıyı asılsız telefonlardan çektiklerini söyledi.

Ayda yaklaşık 82 bin çağrının geldiğini ancak bunlardan sadece bin 500’ünün gerçek vaka olduğunu belirten Nozoğlu, Aşk telefonundan tutun da her türlü konuya kadar sohbet etmek için telefonu meşgul ediyorlar. Telefonların meşgul olmaması için vatandaşları uyarıyoruz. Çağrıyı sizin bir yakınınız da yapabilir. Diğer bir sıkıntı da gelen ambulansa önemli kavşaklarda sürücülerin yol vermemesi. O ambulansta sizin de bir yakınınız olabileceğini düşünerek hareket edin.” dedi.

Helikopter ve uçak ambulansla sevk edilen hastalar konusunda da bilgi veren Nozoğlu, yıllık helikopter ambulans ile sevk edilen hasta sayısının 24, yıllık uçak ambulans ile sevk edilen hasta sayısının11 olduğunu açıkladı.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile