Nsu Davasının Görüleceği Salonda Çalışmalar Devam Ediyor

Nsu Davasının Görüleceği Salonda Çalışmalar Devam Ediyor

Almanya’da 2000 yılından itibaren göçmen kökenli esnaflara yönelik cinayetler işleyen aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütüyle ilgili davanın ilk duruşması 17 Nisan’da yapılacak.

230 kişilik mahkeme salonunun 110 sandalyesinin gazeteciler ve sıradan vatandaşlara ayrılacağını açıkladı.

Dava süresince konuşmalar Türkçeye çevrilecek. Ayrıca Türk büyükelçiye yer ayrılması konusunda görüşmeler devam ediyor. Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi Başkanı Karl Huber, duruşmanın gerçekleşeceği A 101 numaralı salonu basın mensuplarına tanıttı ve duruşmaya hazırlık için gelinen Son aşamayı anlattı. NSU davasının devlet güvenlik davası olduğunu ve savcılık tarafından açılan dava gerekçesiyle Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nin dava yeri olarak seçildiğini belirten Huber, haklarında NSU terör örgütüne üye olup cinayetler işlemek, bombalı saldırılar düzenlemek ve yardımcı olma suçlaması bulunan 5 kişinin yargılanacağını ve 86 duruşmanın ardından 2014 ocak ayında Son duruşmanın yapılıp kararın verilmesinin planlandığını ifade etti.

Davaya 6. Suç Senatosu'ndan hakim Manfred Götzl ve dört meslektaşı ile iki nöbetçi hakimin bakacağını sözlerine ekleyen Huber, davaya 71 davacı ve 49 avukatın katılacağını ve bunların müdahil olabileceklerini söyledi.

Davaya medyanın ve kamuoyunun büyük ilgi gösterdiğini anlatan mahkeme başkanı, 230 kişilik salonun 110’unu gazeteci ve halka ayırdıklarını ve basına mümkün olduğunca fazla yer rezervasyonu yapacaklarını kaydetti.

286 gazeteci davayı takip etmek için müracaat etmiş. Davanın daha büyük bir salonda yapılması gerektiği şeklindeki eleştirilere cevap veren Huber, bunun hukuki ve altyapı sorunlarından dolayı mümkün olmadığını ve davanın canlı yayınının da hukuki açıdan yasak oduğunu söyledi.

Dava için mahkemenin en büyük salonunu ayarladıklarını ifade eden başkan, dava için salonun hazırlanmaya devam ettiğini aktardı. DAVA SÜRESİNCE TÜRKÇE ÇEVİRİ YAPILACAKMahkeme salonuna gazetecilerin ve davacıların farklı giriş kapılarından alınacağını da anlatan Huber, dava süresince konuşmaların Türkçeye simültane tercüme edileceğini ve katılımcılara kulaklık verileceğini anlattı. Ayrıca yetkili polis teşkilatları ile görüşmeler yaptıklarını belirten Huber, mahkeme salonunda ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınacağını açıkladı.

Türk büyükelçi ve parlamentere daimi yer ayrılması konusuna da değinen başkan, davaya bakacak hakim Götzl’ün sadece basın mensuplarına yer rezervasyonu kararı aldığını ve hukuken bunların dışında kimseye rezervasyon yapılamayacağını belirtip şöyle konuştu: "Hukuki boyutunu Türkiye’nin Münih Başkonsolosu ve Berlin'deki Büyükelçisi ile görüştüm. Türk temsilciler istedikleri zaman davaya (diğer vatandaşlar gibi) katılabilirler. Ancak onların isteklerini de dikkate almaya çalışıyorum. Durum değişebilir, yetkililer ile görüşüyorum, onlarla alacağımız karardan Sonra açıklama yapabilirim."Davaya katılmak isteyen vatandaşları seçme lüksleri olmadığını savunan yetkili, bundan Sonraki süreçte randevular yapıp yetkililer ile görüşmeler yapacaklarını söyledi.

Yetkili ayrıca salona şu ana kadar 700 bin Euro'luk masraf yapıldığını sözlerine ekledi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile