'nsu Saldırılarının Hedefi Birlikte Yaşamdı'

Sekizi Türk 10 kişiyi öldürdüğü, 2004 yılında Köln'deki Keupstrasse'yi bombaladığı ortaya çıkan NSU ile ilgili soruşturmanın birinci yılı Köln'de düzenlenen panelde masaya yatırıldı.

Saldırının kurban ve tanıkları ile NSU soruşturmasını yürüten uzmanların katıldığı panelde, NSU saldırılarının asıl hedefinin Türkler değil, Türk ve Almanların barış içinde, dostça birlikte yaşamı olduğu konusunda hemfikir kalındı

Almanya'da Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) törer örgütünün soruşturmasının birinci yılı, NSU'nun Köln'de bombaladığı Keupstrasse caddesinin bulunduğu Köln/Mülheim İlçe Belediyesi'nce düzenlenen panelde masaya yatırıldı. Saldırının kurban ve tanıkları ile NSU soruşturmasını yürüten uzmanların katıldığı paneldeki Türk ve Alman uzmanlar, NSU saldırılarının asıl hedefinin Türkler değil, Türk ve Almanların barış içinde, dostça birlikte yaşamı olduğunda hemfikir kaldı. Köln Büyükşehir Belediyesi ve NS Dokümentasyon Merkezi (NS-DOK) Aşırı Sağa Karşı Bilgilendirme ve Eğitim Merkezi'nin (ibs) düzenlediği paneli, Federal ve KRV Aile Bakanlıkları ile çok sayıda STK destekledi.Panelin soru cevap kısmında söz alan Keupstrasse Esnaf İnisiyatifi Başkanı Mitat Özdemir, Keupstsrasse'deki saldırıdan cadde sakinlerinin suçlanmasından dolayı insanların hala acı çektiğine dikkat çekti.NSU'nun Keupstrasse'yi bombaladığı sırada Keupstrasse Esnaf İnisiyatifi (IG Keupstrasse) eski Başkanı ve saldırının tanığı olan Ali Demir, “Keupstrasse'de genelde Türk kökenli esnaflar var ama oturanların yüzde 60'ı Alman. Bombanın hedefi sadece Türkler değil, hedef bu mutlu birlikte yaşamdı. Birçok Alman da zarar gördü. Saldırıdan sonra iki toplum bir birine şüpheyle bakmaya başladı.

Yani saldırı sadece Türklere karşı değil, demokrasiye karşı, huzurlu, mutlu birlikte yaşama karşı yapıldı.” dedi.

Demir'in bu tespiti, çoğunluğunu Almanların oluşturduğu izleyicilerden yoğun alkış aldı. Ali Demir saldırıdan saniyeler sonra olay yerinde, silahlı siviller gördüğünü, onların kim olduğunu hâlâ bilmediğini belirtti.

Aşırı sağ terörü ve NSU uzmanı F. Hansen ise yürüttükleri araştırmalarla ilgili bilgiler verdi. Irkçılık ve ırkçı cinayetlerin yeni bir şey olmadığını hatırlatan Hansen, “Neonazileri yakından takip etsek bile NSU'yu tespit edemedik. NSU ırkçılığın en vahşi halidir.” dedi.

NSU ile ilgili bir sürü sorunun cevabını henüz bilmediklerini itiraf eden Hansen, “Soruşturmanın ilk ayağı tamamlandı ve bugün dava açıldı. Ama daha araştırılması gereken daha çok şey var.” açıklamasını yaptı. Aynı zamanda Keupstrasse sakinlerinden olan siyaset bilimci Dr. Kemal Bozay ise tüm bu saldırıları üç kişinin yaptığının inandırıcı gelmediğini, destekleyenlerin de ortaya çıkarılamamış olmasının insanları endişelendirdiğini dile getirdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile