'nükleer Müzakerelerde İlerleme Sağlanabilmesi İçin İran 'sneklik Göstermeli'

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, P5+1 ülkeleri ile İran arasında sürdürülen nükleer müzakerelerde ilerleme sağlanabilmesi için Tahran’ın esneklik göstermesi gerektiğini savundu.

Ashton, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen BM ve AB arasında işbirliğine ilişkin oturumda, BMGK'nın 5 daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan P5+1 ile İran arasında sürdürülen nükleer müzakereler konusunda gelişmenin yaşanabilmesinin şartını açıkladı.

Bu ayın sonunda Kazakistan'da yapılacak olan müzakerede İran'ın "esneklik" göstermesi durumunda ilerleme sağlamayı umduklarını kaydeden Ashton, sorunun çözümü için İran'la diplomatik diyalogları ve bu ülkeye yapılan uluslararası baskıyı sürdürülmesini istedi. Yapılan yaptırımların İran'ı müzakere masasına geri döndürdüğünü ancak sorunu çözmeye yetmediğini anlatan Ashton, çözüm için diplomatik temasların önemine işaret etti."İSRAİL VE FİLİSTİN ARASINDA ÖNKOŞULSUZ OLARAK GÖRÜŞMELER BAŞLAMALI"Toplantıda Ortadoğu Barış sürecinde AB'nin tutumunu anlatan Ashton, İsrail ve Filistin arasında önkoşulsuz olarak görüşmelerin başlaması gerektiğini söyledi.

Ashton çözümün hem Filistin'in egemenlik haklarını ve devlet talebini hem de İsrail'in güvenlik kaygılarını karşılaması gerektiğini belirterek, "Sorunun çözümü için uluslararası ortaklarımızla çabalarımızı sürdüreceğiz ancak iki tarafın da rızası dışında 1967 öncesi sınırlarda yapılacak hiçbir değişikliği tanımayacağız" dedi.

Suriye sorunu ile Konsey üylerine Birliğin yaklaşımı hakkında bilgi veren Ashton, bu ülkede olup bitenleri yakinen takip ettiklerini kaydetti.

AB’nin Suriye’de BM’nin tüm girişimlerini desteklediğini hatırlatan Ashton, bu amaçla da Suriye halkına yönelik 600 milyon euro yardım yaptıklarını anımsattı. Ashton, Suriye krizinin çözümünde BM Güvenlik Konseyi’nin alacağı kararın kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Ashton ayrıca Güvenlik Konseyi’nin alacağı karar ile ihlal edilen insan hakları ve savaş suçlarının da son bulacağını aktardı. Suriye krizi ile ilgili Genova bildirisinin işlevsel hale getirilmesini isteyen Ashton, bunun da sadece Güvenlik Konseyi’nin yetkisinde olduğuna dikkat çekti. Ashton, Birliğin Suriye’deki muhalifler ile ortak çalıştığı ve Şam rejimine karşı yaptırımları da desteklediğini anımsattı. Ashton konuşmasında Kuzey Kore'nin nükleer denemelerine değinerek, bu testlerin "global nükleer silahsızlanma çabalarına açık bir karşı duruş" olduğunu ifade etti.

Ashton, Kuzey Kore yönetiminine nükleer programlarını sonlandırma çağrısını da yineledi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile