Nükleer tesisler Almanya'da tartışma konusu

Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin nükleer enerjiyi yeni yeni keşfetmesine karşılık, Almanya nükleer enerji kullanımına ne zaman son vereceğini

Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin nükleer enerjiyi yeni yeni keşfetmesine karşılık, Almanya nükleer enerji kullanımına ne zaman son vereceğini tartışıyor. Ağustos ayının başında yenilenebilir enerji için eylem planını karara bağlayan federal hükümetin hedefi rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerjinin toplam enerji tüketimindeki oranını 2020 yılına kadar yüzde 18'e çıkarmak. Ancak bunun yeterli olmayacağından hareketle Merkel yönetimi nükleer santrallerin son üretim tarihini, yeni bir nükleer enerji vergisine karşılık, uzatmayı hedefliyor. Çevre Bakanı Norbert Röttgen (CDU) sekiz yıllık uzatmayı yeterli görürken, parti arkadaşları ve koalisyon ortağı FDP buna itiraz ediyor. Yeni verginin RWE, EnBW, Vattenfall ve E.on şirketleri tarafından tüketiciye yansıtılacağına ise kesin gözüyle bakılıyor.

Alman Focus dergisine verdiği röportajda her türlü uzatmaya karşı 'yasal ve hukuki yöntemlerle' karşı çıkacaklarını belirten Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir konuyla ilgili yeni yasaya Eyalet Danışma Meclisinin de onayının gerekli olduğunu belirtti. Danışma Meclisinde ise iktidardaki CDU/CSU ve FDP'den oluşan koalisyon hükümetinin gerekli çoğunluğu yok. Özdemir'e göre federal hükümet tamamen dört büyük nükleer üretim şirketinin güdümünde hareket ediyor. Bunun kabul edilemez olduğunu belirten Özdemir, hükümetin hedefinde 15 yıllık bir uzatmanın olduğunu öne sürdü.

MERKEL 'ENERJİ GEZİSİNE' ÇIKTI

Bütün bu tartışmaların dışında kalmaya çalışan Almanya Başbakanı Angela Merkel yaz tatilini bitirdikten sonra enerji konusunu gündeminin en önemli maddesi ilan etti. Merkel konu hakkında karar vermeden önce dört farklı şehirde farklı yöntemlerle enerji üretimi yapan işletmeleri ziyaret edecek. Dünyada yenilenebilir enerji teknolojisi üretiminde önde gelen ülkelerden biri olan Almanya'da bu oran yüzde 10. Almanya yeni yürürlüğe koyduğu eylem planı ile farklı sektörlerde enerji tüketimindeki yenilenebilir enerji oranını artırmayı hedefliyor. Federal hükümetin karara bağladığı ve AB ilkelerine göre hazırlanan eylem planı enerji stratejisinin ilk adımını oluşturuyor. Asıl hedef ise eylül sonuna kadar nükleer enerji gibi konvansiyonel enerji kaynaklarının da yer aldığı bir enerji konseptinin yürürlüğe konması oluşturuyor.

Konuyla ilgili başbakanlık tarafından yapılan açıklamada gezinin merkezinde yer alan konulardan birinin Alman enerji teknolojisinin uluslararası piyasalardaki fırsatları ve enerji verimliliğinin de yer aldığı belirtildi. Federal hükümetin basın sözcüsü Steffen Seibert cevabı aranan sorunun bir sanayi ülkesi olarak Almanya'nın gelecekte enerji ihtiyaçlarını hangi kaynaklardan karşılayacağı sorusunun olduğunu söyledi. Seibert devamla, "Ve en iyi şekilde vatandaş, ekonomi çevreleri ve siyasetin ortaklaşa 'Yenilenebilir Çağ' hedefine nasıl ulaşacağıdır." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile