Numan Kurtulmuş: 'Adalet Mekanizmasına Paralel Yollarla Müdahale Oldu'

Başbakan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Adayı Numan Kurtulmuş, ’paralel yapı’ soruşturmasında yaşanan tahliye kararları ile ilgili olarak "Normal adalet mekanizmasına paralel yollarla müdahale teşebbüsü olduğu görünüyor. Buna karşı adalet sistemi kendi mekanizması içerisinde gerekli adımları atacaktır" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Adayı Numan Kurtulmuş, 1453 Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen İstanbul Ordulular Buluşması’na katıldı. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, program öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kurtulmuş, paralel yapı soruşturmasında tutuklu bulunan 75 isim hakkında İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin soruşturma dosyalarını görmeden verdiği tahliye kararını değerlendirdi.

“İBRETLİK BİR OLAY”

Numan Kurtulmuş, görevi olmayan mahkemenin sürece müdahale etmeye çalıştığını belirterek, “Bu gerçekten ibretlik bir gelişmedir. Türkiye’de paralel yapının ne ciddi bir tehdit oluşturduğunun uygulamasıdır. Mahkemelerde ‘şu yapının adamı, o yapının nöbetçi savcısı’ sanki bütün bunlar ayarlanmış. Normal hukuki yolların dışına çıkılarak mevcut tutuklu kişilerin serbest bırakılması için bir adım atılmıştır. Olayın kendisinden daha önemli olan adalet sisteminin bu kadar laçka hale gelmesidir. Türkiye’de adalet sisteminin geneli dışında bir disiplin, emir komuta şeklinde hareket eden bir yapının içerisinden çok sayıda adliye mensubunun olması Türkiye’de sistemi köklerinden zedeleyecek olan temel gelişmelerden biridir. Dünkü olay da bunun fiilen uygulanmalarından biridir. Hiç görevi olmayan bir mahkeme sürece müdahale etmeye çalışıyor. Görevi olan diğer bir mahkeme tarafından bu teşebbüs yarıda bırakılıyor. Dolayısıyla meselenin bu yönü üzerinde durulması lazım. Mahkemeler adaleti sağlamıyorsa, mahkemeler tarafsız değilse, mahkemeler vicdanı etkilemiyorsa sonuçlarının kabul edilmesi mümkün değil. İbretlik bir olaydır. Herkesin gözünü açması gereken bir olay olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

“PARALEL YOLLARLA MÜDAHALE TEŞEBBÜSÜ OLDUĞU GÖRÜNÜYOR”

Kararı verenlerle ilgili yasal işlem yapılıp yapılmayacağı yönünde sorulan bir soruya Kurtulmuş, “Siyaset olarak bizim vazifemiz adliye sistemine yol göstermek ya da akıl vermek değildir. Normal adalet mekanizmasına paralel yollarla müdahale teşebbüsü olduğu görünüyor. Buna karşı adalet sistemi kendi mekanizması içerisinde gerekli adımları atacaktır, meseleyi çözecek bir takım girişimlerde bulunacaktır diye ümit ediyoruz” şeklinde cevap verdi.

İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin "paralel yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan şüpheliler hakkında verdiği tahliye kararının usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle "yok hükmünde" olduğuna ve bu nedenle şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına karar vermişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile