Numan Kurtulmuş'tan F-16 açıklaması

Numan Kurtulmuş'tan F-16 açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş'un açıklamalarından satırbaşları...

Yapılan saldırıda PKK'lı örgüt militanları tarafından yapıldığı anlaşılıyor, ilk andan da okların onları gösterdiği anlaşılıyordu. Türkiye daha önce PKK'nın hem de başka terör örgütlerinin saldırılarına malesef muhatap olmuş bir ülke.

Cumartesi akşamı orada bombayı patlatanlar belki terör örgütü içindeki elemanlardı ama bunlar bir maşanın sonucu olduğu aşikardır. Bu tür saldırıların karşısında ortak bir duruş sergilemesi her şeyden önemlidir. Ben bu vesile ile bu ortak duruşu sergileyen milletimizin çok büyük bir kısmına teşekkür etmek istiyorum.

TERÖRE ASLA ALIŞMAYACAĞIZ, HESAP SORACAĞIZ

Asla teröre alışmayacağız. Hesap soracağız bunların hepsinden kimler varsa hesap soracağız, millet olarak asla diz çökmeyecek eninde sonunda millet olarak kazanacak ve onları etkisiz hale getireceğiz.

Saldırı sonrası dostlarımızı da düşmanlarımızı da görmek isteriz. Terör saldırısından sonra çeşitli ülkelerden gelen destek mesajlarını olumlu buluyoruz. Bazı ülkelerin devlet ve hükümet başkanları Cumhurbaşkanımızı ve Başbakanımızı arayarak teessüflerini kınamalarını paylaştılar. Hatta AP'nin içinde bile bir miktar eleştirel yaklaşımla artık teröre karşı Türkiye'nin yanında olmak zorundayız diye görüşler ifade edildi. Bunları olumlu bulduğumuzu ifade etmek istiyoruz ancak yeterli bulmadığımızı da belirtmek istiyoruz.

Şu anda bile hala Avrupa'da PKK'nın açıkça bir çok ülkede elini kolunu sallayarak faaliyette bulunduğu da herkesin malumudur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına karşı her türlü eylemi Avrupa ülkelerinde yapmaktadırlar.

PYD-YPG VE PKK ARASINDA HİÇBİR FARK YOKTUR

Ülkelerden bir adım daha atarak PKK'nın Avrupa uzantılarının da bir takım legal şemsiyeler altında faaliyet gösterdiği iddiaları ile görmezden gelinmemesini istiyoruz. Biz PYD ve YPG'nin birer terör örgütü olduğunu ifade ederken ısrarla onların DEAŞ'a karşı olan unsurlar içerisinde olduğu ve bu durumda koalisyonun bir parçası olduğunu ifade edenler oluyor. PYD, YPG ve PKK arasında hiçbir fark yoktur.

Bundan sonra dostlarımızın müttefiklerimizin sadece söz olarak değil kınama cümleleri ile değil evet teşekkür ederiz ama yeterli bulmayız uygulamada da Türkiye'nin yanında olduklarını göstermeleri lazım. PKK ile irtibatlı bütün terör örgütlerini ve Avrupa'daki yapılarının da durdurulması Türkiye'ye zarar veremez hale getirilmesi dostluk ve müttefikliğin gerek ve şartlarından biridir.

İLK BULGULAR TEKNİK ARIZA OLDUĞU YÖNÜNDE

Bir F-16 uçağımız düşmüştür. Üsse 5 km mesafede düşmüştür. Pilotumuz düşmeden önce kendini fırlatmış ve kurtulmuştur. Şu an itibari ile de geri dönmüş ve orada bulunmaktadır. Konu bütün detaylarıyla incelenmektedir. Eğitim uçuşundaydı üzerinde mühimmat yoktu ve eğitim uçuşu sonrasında tam uçuşu tamamlamak üzereyken uçağın d üşme hadisesi vukuu buldu. İlk değerlendirmelerde ortaya konulan bunun teknik arıza olduğu yönünde. Ancak detaylı olarak araştırmalar yapılacak önümüzdeki saatlerde kazayla ilgili bütün detaylar teferruatı ile incelenecektir.

Merkez Bankası Bakanlar Kurulu'muza bilgi sunmuştur. Her bir vatandaşımız bütün gerekli olan sorumluluklarını yerine getiriyor ve inşallah bu milleti daha güçlü hale getireceğiz. Bunlarla ilgili adımlarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Ben yeniden tüm milletimize başsağlığı diliyorum. Bu ortak mücadele azmi içerisinde eninde sonunda bunları yeneceğiz ve bunların yapmak istediklerine fırsat vermeyeceğiz.

Daha olayın üzerinden çok az bir süre geçti. Bunlar spekülasyon yapılacak konular değil. Son derece ciddi bir konudur. Hiç bir detay atlamadan soruşturma başlatılmış, bu işin mahiyeti ortaya çıkacaktır. Bu konuyla ilgili ilk bilgilerin uçağın düşmesinin teknik arızadan kaynaklandığı yönündedir. Çok kısa süre içerisinde netleşecektir. Hepsi yapılacak araştırmanın içerisindedir.

HALEP ÖLMESİN

STK'nın katılımıyla bir büyük Halep'e yardım düzenleniyor. Kampanyanın adı Halep Ölmesin. Halep'in büyük bir insani trajedi yaşadığı herkesin malumudur. Hastanelerin hiçbiri çalışmıyor. İnsani yardımın mutlaka ateşkes şartına da bağlanmasına doğru olmadığı kanaatindeyim. Ateşkesin sağlanması tarafsız bir siyaseti gerektirdiği için OSÖ ateşkese hazırdır, Rusya'nın da hazırlıkları söz konusudur. Ateşkes konusunda geç kalınıyorsa Türkiye'nin teklifi şudur, herkes kendi bayrakları ile gelsin bir yardım konvoyu düzenleyelim ve bunu bir an önce ihtiyaç sahipleri yüzbinlerce insana ulaştıralım.

DÖVİZİN ATEŞİ ÇOK YAKINDA SÖNECEKTİR

Merkez Bankası PPK vasıtası ile dövizdeki gelişmeleri takip ediyor ve bir çok enstrümanı kullanmaya gayret ediyor. Merkez Bankası da bunları kullanır ve şu anda dövizin ateşini düşürecek mekanizmaları da alır. Bunun ötesinde Türkiye'nin çok önemli bir gelişmeyi yaşadığını görüyoruz. Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla yapılan işlemlerde TL'ye dönme eğilimi Türk Lirası'nın üzerindeki baskıyı kısmen bertaraf etmiştir. Başka ülkelerle yapılan alışverişlerde de TL'ye geçilirse bu baskının ortadan kalkacağını ümit ediyoruz. Merkez Bankası da gelişmeleri yakından takip ediyor. Türk Parası üzerindeki baskı Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarından kaynaklanan bir sonuç olmadığı için çok kısa sürede normale döneceğini ümit ediyoruz. Türkiye'nin içindeki şartlardan değil dışındaki ve küresel piyasalardaki şartlardan kaynaklanan bir sonuçtur.


 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile