'Nusret-2021 Davet Tatbikati' Saros Körfezi'nde Basladi

Tatbikata, NATO ve Türkiye'den Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanligina bagli yüzer ve uçar birlikler ile çesitli ülkelerden gözlemciler katiliyor Mayin Filosu Komutani Tugamiral Refik Levent Tezcan: 'Bu yaz, haziranin sonunda NATO Mayin Karsi Tedbirleri Görev Grubunun komutasi Türkiye’ye geçecektir. Türkiye 1 sene boyunca NATO unsurlarinin mayin gemilerinin, bu göreve kastedilen gemilerin komutanligini icra edecektir'

Türkiye'nin ev sahipliginde NATO ve Türkiye'den Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanligina bagli yüzer ve uçar birliklerle çesitli ülkelerden gözlemcilerin katildigi "Nusret-2021 Davet Tatbikati", Saros Körfezi'nde basladi.

Mayin Filosu Komutani Tugamiral Refik Levent Tezcan, Çanakkale Askeri Müze Komutanligi Yüzbasi Ahmet Saffet Konferans Salonu'nda verilen basin brifinginde, tatbikatin amacinin katilan birlik ve komutanliklarin mayin harbinin planlama, icra ve kiymetlendirme konularinda egitimini saglamak, farkli ülkelerden mayin harbi unsurlarinin birlikte çalisabilirligini gelistirmek oldugunu bildirdi.

Tatbikat kapsaminda mayin harbi planlama, icra ve kiymetlendirme konularinda egitimler verilecegini belirten Tezcan, "Dost ve müttefik ülkelerin yakin ilgisi ve yüksek oranda katilimi, tatbikatin karsilikli is birligi ve birlikte çalisabilirlige katkisini ne kadar yüksek oldugunu göstermektedir." dedi.

Tugamiral Tezcan, faaliyet sürecinde insansiz otonom su alti araçlarinin tespit ve teshis amaciyla kullanilacagini aktardi.

Tatbikatta yapilacak çalismalar hakkinda bilgi veren Tezcan, söyle devam etti:

"Mayin karsi tedbirleri harekatinin yani sira gemilerimize önemli bir tehdit teskil eden asimetrik unsurlar ve hava tehditlerine karsi kuvvet koruma egitimleri icra edilecektir. Bu harekat insansiz hava araçlarimiz tarafindan da desteklenecektir. Çanakkale Liman ziyareti kapsaminda sosyal, kültürel faaliyetler icra edilecektir. Ayrica Nara Askeri Limani ile tarihi Nara Kalesi'nde mayin harbi ve su altina yönelik faaliyet yürüten savunma sanayi firmalarin sergisi ve sunum gösterileri izlenebilecektir. Bir mayin bile büyük bir gemiyi etkisiz hale getirecek kadar güçlüdür. Önemli olan mayinin nereye döküldügü, ne tipte bir mayin oldugu hususlari burada devre giriyor. Mayinlar etkilidir. Bu nedenle de tüm ülkeler bu mayin silahina yatirimlarini sürdürmektedir. Bu kadar unsur hem mayina yönelik faaliyetleri hem de mayin karsi tedbirlerine yönelik faaliyetlerini icra etmektedir. Bu nedenlerden dolayi icra etmektedir. Dolayisiyla mayin silahi önemini hala korumaktadir."

- Denizlerde Birinci Dünya Savasi'ndan kalma mayinlarin durumu

Tezcan, NATO Mayin Karsi Tedbirleri Görev Grubunun 1999 yilinda kuruldugunu, o tarihten bu yana aktif oldugunu belirtti.

Her sene bu görev grubuna 3 periyot halinde tetkik ettiklerini anlatan Tezcan, su bilgileri paylasti:

"Su anda da TCG Edincik mayin avlama gemimiz bu grubun içindedir. Her sene 3 periyot halinde faaliyet icra edilmektedir. Bu unsurlar herhangi bir NATO ülkesine karsi yapilacak mayin döküs harekatinda ani reaksiyon göstererek, bu mayinlarin tespit edilmesi ve toplanmasi faaliyetini yerine getirmek üzere sürekli hazir halde beklemekte, liman ziyaretleri yapmakta, egitimlerini pekistirmekte ve is birligi koordinasyon faaliyetlerine sürekli sekilde devam etmektedir. Burada önemli diger bir konu da bu yaz, haziranin sonunda NATO Mayin Karsi Tedbirleri Görev Grubunun komutasi Türkiye'ye geçecektir. Türkiye 1 sene boyunca NATO unsurlarinin mayin gemilerinin, bu göreve kastedilen gemilerin komutanligini icra edecektir."

Tugamiral Tezcan, denizlerde Birinci Dünya Savasi'ndan kalan mayinlarin çogunun yerinin bilindigini dile getirdi.

Bu mayinlarin, aradan 100 yildan fazla zaman geçtigi için etkilerini kaybetmis olduklarini degerlendirdiklerini kaydeden Tezcan, "Bu mayinlarin yerleri denizcilere ilanlarla belirtilir. Biz tespit olmasi durumunda mayinlar hakkinda incelemeler yapmaktayiz ama su ana kadar kimseye zarari olmamistir." ifadesini kullandi.

Konusmanin ardindan TCG-Nusret önünde hatira fotografi çektirildi.

Toplantiya, Çanakkale Bogaz ve Garnizon Komutani Tugamiral Mustafa Turhan Ecevit, 1'inci Arama Tarama Filotillasi Komodoru Deniz Kurmay Albay Cem Hasanoglu, 2'nci Amfibi Gemiler Filotillasi Komodoru Deniz Albay Birol Tütüncü, SNMCMG-2 Komodoru Albay Javier Nunez De Prado ve SNMCMG-2 Kurmay Baskani Binbasi Alesso Di Stefano ile NATO ve dost ülkelerin askerleri katildi.

Daha sonra su alti faaliyetlerine yönelik faaliyet gösteren savunma sanayi firmalari tarafindan Nara Askeri Limani ile tarihi Nara Kalesi'nde sergi ve sunum faaliyeti gerçeklestirilecek.

28 Ekim'de sona erecek tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanligindan Mayin Filosu Komutanligi ve baglisi 6 mayin avlama gemisi, 1 komuta kontrol gemisi, 1 korvet, 2 karakol botu, 1 helikopter, 1 su alti savunma görev timi, 1 hafif otonom su alti araci timi, Hava Kuvvetleri Komutanligindan 4 F-16 ve 1 C-130 ile Sahil Güvenlik Komutanligindan 2 Sahil Güvenlik Botu, NATO Daimi Mayin Karsi Tedbirleri Görev Grubu-2 bünyesinde Ispanya'dan 1 komuta kontrol gemisi, Ispanya, Italya, Türkiye ve Yunanistan'dan birer mayin avlama gemisi olmak üzere 5 gemi, Belçika ve Romanya’dan Patlayici Maddeleri Etkisiz Hale Getirme (EOD) ve Otonom Sualti Araci (AUV) Timleri, Almanya, Azerbaycan, Banglades, Bulgaristan, Irak, Kore, Katar, Libya, Malezya, Pakistan, Romanya, Tanzanya, Ukrayna ve Umman'dan 57 gözlemci ve 3 karargah subayi katiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile