Nysa Antik Kenti'nde Tarihi Gün

Nysa Antik Kenti'nde Tarihi Gün

Aydin’da 2 bin yillik antik kent Nysa içerisindeki amfi tiyatroda, Anadolu’nun kurulusundan günümüze farkli çaglarda damga vuran 16 önemli kadin karakteri canlandirildi. 1984 yilinda Güngör Dilmen’in usta oyuncu Yildiz Kenter’in önerisiyle kaleme aldigi ve 6 bin yillik Anadolu tarihinin anlatildigi "Ben Anadolu" isimli oyunda, 16 farkli önemli karakteri canlandiran usta tiyatrocu Ayça Bingöl’ün muhtesem performansi ise seyirciler tarafindan uzun süre ayakta alkis aldi.

Aydin ve çevre iller basta olmak üzere 2 binden fazla sanatseveri antik tiyatroda bulusturan oyun, amfi tiyatronun da muhtesem atmosferi ile görsel sölene dönüstü. Izleyicisini Anadolu’nun 6 bin yillik mitolojik ve tarihi geçmisine götüren usta oyuncu, sahnedeki performansi ile ayakta alkislandi. Amfi tiyatronun 2 bin yillik tarihi duvarlarina da yansitilan görsellerle oyunu zenginlestiren Yildiz Kenter’in ögrencilerinden oyuncu Ayça Bingöl, Yönetmen Görkem Yeltan ve ekibi, trajedi ile komedinin iç içe geçtigi antik çaglardan Kurtulus Savasi’na uzanan oyunda Anadolu’nun farkli çaglarina taniklik eden 16 kadinin yasam öyküsünü anlatti. Yaklasik bir buçuk saat süren oyunu, eski Aydin Vali Yardimcisi Ömer Faruk Günay, Sultanhisar Kaymakami Bahadir Günes, Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu ve Sultanhisar ilçe protokol üyeleri, davetliler ve sanatseverler soluksuz bir sekilde izledi.

"Nysa’da doyumsuz bir gece yasadik"

Etkinlikle ilgili açiklama yapan Nysa Kazi Baskani Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner, "Nysa’da bu bin 800 yillik sahne binasinin restorasyon çalismalari sonrasi belli bir asamaya getirdik. Aydin Büyüksehir Belediyesi’nin destegiyle gerçeklestirdigimiz restorasyon sonrasi ilk kültürel etkinligimizi Kültür Turizm Bakanligimizin izinleriyle Nysa Antik kentinde bu aksam gerçeklestirdik. Degerli sanatçimiz Ayça Bingöl buradaydi. Nysa’nin bu bin 800 yillik sahnesinin önünde meshur efsanevi sanatçimiz Yildiz Kenter’in oyunu ‘Ben Anadolu’yu burada 16 kadin karakteri ile çok güzel bir sekilde canlandirdi. Bize Nysa’da bu aksam doyumsuz harika bir gece yasatti. Ben Nysa Kazi Baskani olarak çok mutlu oldum. Tiyatronun alt bölümü oldugu gibi doluydu. 2 bin kisinin üzerinde sanatsever vardi. Bütün sanatseverler, tiyatroseverler, çevreden, Aydin, Izmir Bölgesi basta olmak üzere Istanbul’dan, Bursa’dan geldiler. Gerçekten çok etkileyici, güzel bir aksam oldu. Kültürel etkinliklerimiz tabii ki belli çerçevede Nysa kazisinin sponsorlari olan destekleyicilerin, yüklenicilerin yapacagi bu tip etkinlikler burada devam edecektir. Tabi kültürel mirasimizin korunmasi ve bu konudaki duyarliligin arttirilmasi, topluma yansitilmasi açisindan gerçekten bu önemli. Bu tip kültürel etkinliklerin hiçbir sekilde de tabii tarihi dokuya zarar vermeden yapilmasi, bu alanlarin halkça tiyatrolarin kullanilmasi çok önemli. Zaten Nysa Tiyatrosu çok eski bir gelenekle daha 70’li yillarda burada Baris Manço, Belkis Akkale konserler vermis ve halkin belleginde olan bir yerdi. Ve artik bu tip kültürel etkinliklerin burada yapilmasi deminde söyledigim gibi destekçilerimizden gelen talepler dogrultusunda gerçeklestirecegiz. Bu güzel ambiyansi yasamak gerçekten çok hostu” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile