Yasli ve gür ormanlari yasam alani seçen ve ülkemizde yasayan 8 agaçkakan türünden biri olan Kara Agaçkakanlar siklikla yasli agaçlarda açtiklari deliklerde yuvalanirlar. Ancak Rize merkeze bagli Kurtulus köyünde bir cami minaresindeki delikleri mesken tutan Kara Agaçkakan görenleri hayrete düsürüyor. Kusu görmek için Adana, Gaziantep, Samsun, Bursa gibi farkli sehirlerden köye gelinirken, ilginin günden güne arttigi kaydedildi.
Kusu 3 yildir minarelerinde agirlayan köylüler ise agaçkakanin aksam ezani öncesi gelip delige girdigini ve geceyi burada geçirdikten sonra sabah erkenden ormana geri gittigini dile getirdi. Kusu ürkütecek hareketlerden kaçinan ve kusu ilk fark edenlerden Mehmet Akdemir yaptigi açiklamada “Bizim bahçelerimize karacalar da gelir. Bu köyün insani dogasever avciyi sevmez. Çay toplarken karacalarla karsilasinca çay kesmeyi birakip olduklari yere çökerler ki ’hayvan ürküp gitmesin beslensin’ diye” dedi.
"Biz aslinda ona ’Minarekakan’ diyoruz"
Kara Agaçkakan’in Kurtulus Köyündeki evi olan camide imamlik yapan Zekeriya Safak ise “Biz ona aslinda ’Minarekakan’ diyoruz. Çocuklar özellikle onu takip ediyor. Bizler de ürkütmemeye gayret gösteriyoruz. 3-4 yildir bizimle. Her aksam vakti gelir. Bu köy insanlari dogayla barisiktir. Çocuklarla biz meyve agaçlari dikeriz onlara isimler veririz büyütürüz. Sohbetlerde onlara doga sevgisinden de bahsederiz. Bizim için sadece hayvanlar degil agaçlarda bitkilerde önemli. Çünkü dogayla iç içe yasiyoruz ve o bize hayat sunuyor” diye konustu.
Dogaya Kanat Açtik Projesi çerçevesinde Rize’de bulunan Doga Fotografçisi Alper Tüydes beraberindeki Rizeli Doga Fotografçisi Birol Hatinoglu ile birlikte Kara Agaçkakan’in bulundugu Kurtulus köyüne gelerek kusu minarede fotografladi ve hikayesini köy halkindan dinlerken, kusun hikayesini sosyal medya hesabindan yayinladi. Tüydes’in paylasimi kisa sürede yogun ilgi gördü. Tüydes, köylülerin bu duyarliliklarindan dolayi tüm köy çocuklarina doga konulu kitap ve yine kuslu boyama setleri ve rozetleri gönderdiklerini belirterek bu tarz düsüncelerin küçük yasta çok kiymetli oldugunu ve desteklenmesi gerektigini sözlerine ekledi.
O Agaçkakan Degil 'Minarekakan'
Rize merkeze bagli Kurtulus köyünde 3 yildir cami minaresini yuva belleyen Kara Agaçkakan köylülerin ilgi odagi oldu.



















