O Isim Uyardi Açiklamasi 'Emekliyseniz Maasiniza Haciz Koydurmayin'

O Isim Uyardi Açiklamasi 'Emekliyseniz Maasiniza Haciz Koydurmayin'

Icra davalarinin önemli isimlerinden Icra Uzmani Caner Çaki, emekli maaslarina gelen hacizlerin kaldirilabilecegine dikkat çekerek, “Emekli maasiniza haciz gelirse icra müdürlügüne itirazda bulunarak kaldirin” dedi.



Korona virüs sürecinin ardindan icra müdürlükleri hizmet vermeye çalismaya basladi.

Emeklilerin en fazla merak ettigi konularin basinda emekli maaslarina gelen hacizler, noktasinda Icra Uzmani Caner Çaki, önemli açiklamalarda bulundu. Çaki, emekli maaslarina gelen hacizle ilgili açiklamalarda bulundu. Emekli maasina gelen haczin kaldirilabilecegini söyledi.



“Emekli maasindan yapilan kesintisi alinan maasin en fazla yüzde 25’i kadar yapilabiliyor”

Emekliler tarafindan en fazla kendilerine yönetilen sorunun "Emekli maasima haciz gelir mi" oldugunu söyleyen Çaki, icra müdürlüklerinin alacaklinin talebi üzerine emekli maaslarindan kesinti yaptigini hatirlatarak, “Emekli maasindan yapilan bu kesintisi alinan maasin en fazla yüzde 25’i kadar yapilabiliyor. Zaten icra iflas kanununda bu, 2004 sayili 83 üncü maddesine göre maaslar, tahsisatlar, yaslilik ayliklari, sigortalar ve yaslilik sandiklari tarafindan tahsis edilen gelirler haczi, ancak kismen caiz olan seyler arasindadir ibaresi yer almis. Bu konuda icra memuru, emekli maasi üzerinden haciz kesintisi taleplerinde, borçlunun ve ailesinin geçinmeleri için gerekli olan miktari sakli tutar ve geriye kalan kisim üzerinde haciz islemi yapabilir. Öte yandan, kanun haciz islemlerinde haciz yapilabilecek miktarin dörtte birinden az olamayacagini da belirtir. Icra müdürlükleri ise dörtte birlikte kisma haciz uygulamayi tercih etmektedir” dedi.



“BUNUN TEK ISTISNASI ISE BORÇLUNUN BEN ‘BU BORCU ÖDEMEK ISTIYORUM MAASIMDAN KESILEBILIR’ DEMESIDIR”

Sosyal güvenlik hukukunda ise olayin farkli oldugunu belirten icra uzmani Çaki, “Icra ve iflas kanunu emekli maaslarina kismi olarak hacze karar vermistir. Fakat 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu’na göre çok farklidir. Sosyal güvenlik hukuku, sigortalilar ve hak sahiplerinin gelir, aylik ve ödeneklerinin haczedilmesini yasaklamistir. Kanun sadece bununla kalmayarak sigortalilarin ve onlarin geride kalan es, çocuk, ana ve baba gibi hak sahiplerinin gelir, aylik ve ödenekleri koruma altina alinmistir. Haczi yasaklanan gelir, aylik ve ödeneklerin haczedilmesine iliskin talepler, icra müdürü tarafindan reddedilmesi gerekmektedir. Bunun tek istisnasi ise borçlunun ‘ben bu borcu ödemek istiyorum maasimdan kesilebilir’ demesidir” diye konustu.



“5510 SAYILI KANUNUN UYGULANMASINI TALEP EDIN”

Emekli maasiniza haciz geldigi takdirde kanuna aykiri olarak haciz kesintisi yapildigini ve bu kesintinin sonlandirilmasinin mümkün oldugunu belirten Çaki, “Haciz kesintisi koyan icra müdürlügüne basvurarak, 5510 sayili kanunun uygulanmasini talep edin. Büyük ihtimalle talebiniz cevap bulacaktir. Bulmadigi takdirde ise icra tetkik merciine basvurarak, haczi yasak olan maasinizin kesintiye ugradigini sikayet edebilirsiniz. Icra tetkik hakimi sizin sikayetinizi inceleyecek, maasinizdaki haczin kaldirilmasi karari verecektir” ifadelerini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile