SİVAS olaylarının 18’inci yıldönümü yarın düzenlenecek etkinliklerle anılacak. Anma programı tertip komitesi Valiliğin aldığı eski otel binası önüne toplu yürüyüş ve basın açıklaması yasağı kararını dinlemeyecek. Yasak kararına rağmen otel önüne gitmek ve açıklamayı burada yapmak isteyen gruba polis müdahalesi olmayacak, sadece yasal işlem başlatılacak.
2 Temmuz 1993 yılında Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere 37 kişinin öldüğü Sivas Olayları’nın 18’inci yıldönümü, otel önündeki açıklama ve yürüyüş, yasak kararı tartışması altında gerçekleştirilecek. Kamulaştırılarak yenileme çalışması yapılan ve Özel İdare Bilim ve Kültür Merkezi olarak düzenlenen eski Madımak Oteli binasının tanıtımında, Vali Ali Kolat’ın otel önüne toplu yürüyüş ve basın açıklaması yasak kararı, anma etkinliklerine katılacak sivil toplum örgütlerinin tepkisi ile karşılandı. Açıklama sonrası Alevi Dernekleri’nin temsilcileri Valilik ile yoğun bir telefon trafiği yaşadı.
Bugün de başında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Temsilcisi Hidayet Yıldırım’ın bulunduğu Madımak Olayları anma programı tertip komitesi üyeleri Emniyet Müdürlüğü’nde toplantı yaptı. Yıldırım, Valinin bu açıklamasını şaşkınlıkla karşıladıklarını ve talihsiz bulduklarını belirterek, kendilerinin geri adım atmayacaklarını ve her yıl olduğu gibi Madımak Oteli önüne giderek burada açıklama yapmaya kararlı olduklarını belirtti. Yıldırım, "Biz 17 yıldır Madımak Oteli önünde bu anmaları yapıyoruz. Yasaklarla bu ülkede barışı, demokrasiyi ve insan haklarını tesis edemeyiz. Yasakçı mantığa karşıyız. Biz Madımak Oteli’nin önüne geleceğiz ve anma programımızı burada gerçekleştireceğiz. Bizim hakkımızda tutanak tutup yasal işlem yapabilirler biz bu cezalara razıyız. Biz bu anmalarımızı yapacağız. Ta ki Madımak utanç müzesi olana kadar. Vali beyle görüştüğümüzde bize ’Siz yürümekte direnirseniz biz sizle karşı karşıya gelmeyiz ve engelleyemeyiz. Madımak Oteli önüne gelirsiniz’ dedi. Yasal işlem olarak da tutanak tutabilirler. Tutsunlar. Biz oraya 35 kişiyi anmaya gidiyoruz. Orada her hangi bir güçle karşılaşacağımızı sanmıyorum. Ancak karşılaşırsak ta biz Madımak Oteli’ne gitmekte direneceğiz. Çünkü Madımak bizim olmazsa olmazlarımızdan" diye konuştu.
’MÜZEDE ISRARCIYIZ’
Madımak’ın utanç müzesi olması yönünde de ısrar edeceklerini belirten Hidayet Yıldırım, şunları söyledi:
"Bir daha böyle olayların yaşanmaması için Madımak Oteli’nin mutlaka utanç müzesi olması gerekir. Bu anlamda önüne gitmek için direneceğiz. Bizden direnmek, onlardan da engellemek. Oradan Madımak utanç müzesinin ismini silmek, bunu unutturmaya çalışmak bu ülkenin halkına, insanlarına saygısızlıktır. Bu anlamda oraya yürüyeceğiz ve gideceğiz. Programımızda herhangi bir değişiklik yok."
BİNA ZİYARETÇİLERE AÇILDI
Resmi açılışı henüz yapılmayan Bilim ve Kültür Merkezi, anma programları için kente gelenler için bugün ve yarın açık tutulacak. Sabah saatlerinden itibaren bina ziyarete açılırken, il dışından gelenlerin binaya ilgi gösterdikleri gözlendi. Ziyaretçilerin özellikle olayda ölenlerin isimlerinin yer aldığı anı bölümünde yoğunluştukları görüldü. Ziyaretçilerin bir çoğu binanın yeni şeklini beğendiklerini dile getirdi. Binayı ziyaret eden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Temsilcisi Hidayet Yıldırım da, yakmaya çalışanlar ile yananların isimlerinin bir arada olmasının utanç verici olduğunu, bunların kaldırılması gerektiğini ifade etti.
O İKİ İSİM KALDIRILSIN
Anı köşesinde ölen göstericiler Ahmet Alan ve Hakan Türkgil’in isimlerinin de bulunmasına tepki gösteren Yıldırım, "18 yıl sonra buraya ilk kez giriyorum. Bu onayladığım anlamına gelmiyor, sadece halkı bilinçlendirmek için buradayım. Bu otelde hayatını kaybeden 35 kişi ile katillerin isimlerinin yan yana olması yanlıştır. Katillerle, mağdurları yan yana koyan yetkililer bu oteli işyerine çevirdikleri gibi, bizlerle de alay etmektedirler. İsimlerinin yan yana konulması bu olaylarda mağdur olanların ailelerini acıttığı gibi insan haklarından ve demokrasiden bahseden herkesi de acıtması gerekir. Bu durum bizi acıttı. Katil ile katledilenlerin isimlerini bir araya koymak doğru değil, insani bir şey değil. Bu nedenle bakanı, Sivas Valisini ve ülke yöneticilerini göreve davet ediyorum. O isimleri derhal oradan kaldırmaları gerekir. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir. Dünyada bir çok yerinde bu tür olaylarda utanç müzesi yapılırken bizde katillerle mağdurlar yan yana getiriliyor. Bunun adına da demokrasi, uzlaşı diyorlar. Bilim ve kültür insanlarının yanarak hayatını kaybettiği otele, bilim ve kültür merkezi adı verilmesi de yanlıştır. Buranın en kısa sürede yeniden düzenlenmesi gerekmektedir." dedi.
PROGRAM AÇIKLANDI
Anma etkinlikleri çerçevesinde saat 11.00 merkezde bulunan yerel Afyon Sokak’taki Eğitim-Sen Şubesi önünden yürüyüş yaparak Ethembey Parkı önünde toplanacak. Dışardan ve yurtdışından gelenlerin yer aldığı ikinci grup Seyrantepe Mahallesi’ndeki Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı önünden aynı anda yürüyüş yapacak ve gruplar Ethembey Parkı önünde buluşacak. Ethembey parkı önünden kortej eşliğinde topluca hareket ederek Mevlana Caddesi üzerinden kent meydanına gelip Atatürk Anıtı’na çelenk koyacak. Daha sonra topluca eski Madımak Oteli binası olan Özel İdare Bilim ve Kültür merkezi önüne hareket edilecek ve buraya karanfil bırakılacak. Ardından Sivas Demokrasi Platformu adına bir kişi, olayda ölenlerin aileleri adına bir kişi, Alevi Bektaşi Federasyonu adına bir kişi, Avrupa temsilcileri adına bir kişi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği adına bir kişi konuşacak. Grup konuşmaların tamamlanmasının ardından geldiği güzergahı kullanarak anma programını sonlandıracak. Etkinliklere Alevi dernekleri, çeşitli siyasi partiler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katılacak.
TEK PROGRAM YAPILACAK
Önceki yıllarda birden fazla ayrı grubun anma etkinliği düzenlediği 2 Temmuz’da bu kez tek program gerçekleştirilecek. Genellikle kalabalık gruptan ayrı olarak anma programı düzenleyen CHP bu kez gruba destek verecek. Devlet adına ise 2 Temmuz günü bir anma yapılmayacak. Eski otel binasının yeni tanıtımında olayda ölenlerin isimlerinin yer aldığı bölüme Vali Ali Kolat, Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Mahmut Kayhan birlikte çelenk bırakmıştı. Valiliğin bu karanfilleri yıldönümü anısına bıraktığı ve yarın tekrar bir anma yapılmayacağı duyuruldu.
2 BİN POLİS GÖREV YAPACAK
Olayların yıldönümü öncesi kentte asayiş yönünden hazırlıklar sıklaştırıldı. Sivas İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, şehrin girişlerinde arama noktaları oluşturdu. Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde iki bin polis görev alacak. Kayseri, Malatya ve Tokat’tan çevik kuvvet polisleri de ilave olarak kente gelecek.
''O isimler kaldırılsın, bizimle alay mı ediyorlar?''
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Temsilcisi Hidayet Yıldırım, Madımak'taki anı köşesinde iki göstericinin de isminin olmasına tepki gösterdi. Yıldırım, "Katillerle, mağdurları yan yana koyan yetkililer bu oteli işyerine çevirdikleri gibi, bizlerle de alay etmektedirler. O isimlerin derhal oradan kaldırılması gerekir" dedi.