O Otomotivcilerin parası elektrik faturalarını karşılamaz

O Otomotivcilerin parası elektrik faturalarını karşılamaz

Birden çok markayı birarada satmanın operasyon giderlerini en az yüzde 25 azalttığını belirten Arkas Otomotiv'in Genel Müdürü Ciner, “Ocak ayında satışlar arttı ama kârlılık o kadar düştü ki, tek marka satan kimi bayilerin kazandıkları para bulundukları binanın elektrik parasına bile yetmez” diye konuştu.


Genel Müdürlüğünü Önder Ciner’in yaptığı Arkas Otomotiv Türkiye çapındaki 22 yetkili bayide 8 farklı markanın satışını gerçekleştiriyor.
Bir otomobil ne kadar iyi olursa olsun, üretici ya da ithalatçı firma o otomobille ilgili ne kadar çok reklam harcaması yaparsa yapsın, müşterinin satın alma kararındaki en önemli faktör hiç kuşkusuz, o otomobili satan bayi ve o bayideki çalışandır. Arkas Otomotiv Türkiye’deki farklı markalarında bünyesinde bulunduran birkaç büyük
organizasyondan biri. Genel Müdür Önder Ciner, şirketinin 2009 performansını değerlendirip, gelecekteki hedeflerini anlatırken, temsilcisi olduğu kesimin sıkıntılarına da dikkat çekti. Ciner, markaların yüksek satışa ulaşma baskısının zaman zaman, çok pahalı otomobillerde bile zararına satışlara neden olduğunu, otomobil satışlarının beklenenin üzerinde gerçekleştiği ocak ve şubat aylarında tek marka satan ve faaliyet gideri yüksek olan bayilerin, bulundukları binaların elektrik parasını ödeyecek kadar bile para kazanmadığını iddia etti. Birden çok markayı bünyesinde bulunduran operasyonların maliyetleri düşük olduğu için çok daha kolay hayatta kaldıklarına dikkat çeken Ciner, “Blok muafiyeti konusunda henüz liberal bir pazarımız olduğunu söyleyemeyiz, çünkü distribütörler yasaya rağmen aba altından sopa gösteriyor” diyerek ana markaların otomobillerin bu tip organizasyonlar içinde satılması konusunda daha esnek olmaları gerektiğine dikkat çekti.

ANKARA, BURSA VE İZMİR BÜYÜYOR

Arkas Otomotiv Genel Müdürü Önder Ciner, 2010 yılında toplam yeni otomobil satışının 2009 yılı seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti. Ciner’e göre 2010 yılında büyüyecek pazarlar Ankara, Bursa ve İzmir olacak. Arkas da bu şehirlerdeki satış noktası ve temsil ettiği marka sayısını artırmayı planlıyor. Ankara’da birden fazla marka ile büyümeyi planladıklarını söyleyen Ciner, operasyon maliyeti çok daha düşük olduğu için çok markalı satış ve servis noktaları oluşturan şirketlerin büyümesinin çok daha kolay olduğunu ifade etti.

VOLVO’NUN YÜZDE 65’İNİ SATIYOR

2009 yılında ciddi tedarik sorunları yaşanmasına ve bu sorunun 2010 yılında da devam etmesine rağmen Türkiye’deki toplam Volvo satışlarının yüzde 65’ini Arkas gerçekleştirdi. Geçen yıl başında 5 bin otomobil satmayı hedefleyen şirket, yılı 6 bin 500 adetlik satışla kapatarak yüzde 1.18’lik pazar payı elde etmiş. Arkas’ın yeni hedefi ise ikinci el satışlarında de önemli bir marka haline gelmek. 2010 yılında 6 bin 900 yeni, 3 bin 100 adet da kullanılmış olmak üzere toplam 10 bin adet araç satmayı hedefleyen firmanın 5 yıllık hedefi yüzde 2.5’lik bir
pazar payına ulaşmak.

DOLAR YÜKSELİNCE SURİYE’YE ARAÇ SATIYORUZ

Yurtdışından bayilik açmaları için teklifler aldıklarını belirten Önder Ciner, “ Biz tüm enerjimizi iç pazara yöneltmek istediğimiz için bu teklifleri olumsuz değerlendirdik. Ancak yurtdışına satış yapmanın örneklerini yaşıyoruz. Türkiye’de dolar ne zaman 1.55 sınırına dayansa biz Suriye’ye araç sattık. Oradaki bayilere bu yıl 20 adet araç sattık” dedi.

HEDEF YÜZDE 2.5’LİK PAZAR PAYI

Önder Ciner, 5 yıl içinde Türkiye pazarının 1 milyon adete ulaşacağını, Arkas’ın da 25 bin otomobille yüzde 2.5 bir payı olacağını ifade ediyor. Türkiye’deki Volvo satışlarının yüzde 65’ini gerçekleştiren Arkas, Ankara, Bursa, Denizli, İstanbul ve İzmir’deki 22 noktada Citroën, Chevrolet, Ford, Mazda, Opel, Peugeot, Renault Trucks’ın satış
ve satış sonrası hizmet faaliyetlerini yürütüyor. 2009’da 350 milyon TL’lik bir ciro yapan şirketin, 2015 yılı hedefi 1 milyar TL’lik bir ciro rakamına ulaşmak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile