Bugüne kadar 6 bin futbol sahası büyüklüğünde alanda 11,5 milyon fidanı toprakla buluşturan vakıf, 700 milyon meşe palamudunu da çölleşen topraklarda yeşertmeyi başardı.
Erozyon ve çölleşmeye karşı mücadele etmek için 22 yıl önce kurulan TEMA, yüz binlerce gönüllü üyesiyle şimdi de iklim değişikliği ve etkileri üzerine toplumda farkındalık oluşturmak için kolları sıvadı.
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TEMA'nın 22 yılı doğal yaşamı korumak, erozyonla mücadele ederek geçirdiğini söyledi.
Bu zamana kadar toprak kaymasını önlemek için ağaç dikimine ağırlık verdiklerini anlatan Ataç, Türkiye'nin her bir köşesinde diktikleri fidanların yeşerdiğini, bunun da çölleşmeye karşı anlamlı bir direnç oluşturduğunu aktardı.
Ataç, son yıllarda bölgede ve dünyada küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişikliği yaşandığına dikkati çekerek, "Çalışma alanlarımıza iklim değişikliğiyle mücadeleyi de ekledik. Kuruluşumuzda bu yoktu. Küresel ısınma ve iklim değişikliğini gezegenimizi, yaşamı ve bizleri etkileyen büyük bir risk olarak görüyoruz" diye konuştu.
- Hedef, bireyleri harekete geçirmek
Küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle ilgili toplumda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını aktaran Ataç, şöyle konuştu:
"Bu kavramları artık hemen her gün duymaya ve bu kavramlarla yaşamaya başladık. Fakat bu direkt olarak hissedilmediği için insanlar çok fazla bir tepki göstermiyor. Bizler bu gidişatın çok farkına varamıyoruz. Fakat bu iklim değişikliği öyle bir noktaya doğru gidiyor ki 'artık bir şeyler yapsak da normale döndüremeyeceğiz'. Bunun için şahıslar olarak bilinçlenmemiz ve ne yapmamız gerektiğini öğrenmemiz gerekiyor. Her birimizin birey olarak yapacak çok şeyi var. Başlattığımız kampanyalarla iklim değişikliği kavramını bütün vatandaşlarımızın hayatına indirip, katılımcı olarak mücadele etmelerini bekliyoruz. TEMA, erozyona karşı mücadele eden gönüllü hareket şimdi de küresel ısınmaya karşı mücadele içerisinde... Diyoruz ki; toprağı koruyun, küresel ısınmaya el koyun!"
- Birinci adım enerji tasarrufu
Ataç, küresel ısınmaya karşı mücadelenin bireyler eliyle güç kazanacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Enerji tasarrufu bu mücadelenin en büyük ve en önemli adımıdır. Hepimizin evinde çok sayıda elektronik alet var. İnanılmaz bir teknolojik hayat yaşıyoruz. Bu aletlerimizi evden çıkarken veya kullanmadığımızda kapatmıyoruz ya da yarı açık halde bırakıyoruz. Buradaki kayıp faturalarımıza da yansıyor. Bunun çok daha büyük zararı da doğaya oluyor. Tüketilen enerjiden dolayı karbon gazı salınımı arttığı için kendi dünyamızı ısıtıyoruz. İklim değişikliği bu dünyayı yaşanmaz hale getirecek. Boşa yanan bir ampulü dahi bırakmayalım. Yaktığımız bir ampulün gerisinde birilerinin hayatının riski var. Bunu unutmayalım; enerji ve su tasarrufu bunun tersi, iklim değişikliği ve kuraklık demek. Ülkemizde de bu yıl kuraklık yaşanıyor. Bütün bunlar küresel ısınmanın yansımasıdır."
- TEMA küresel ısınmanın etkilerini araştırıyor
Küresel ısınmanın etkileri üzerine bilimsel çalışma başlattıklarını dile getiren Ataç, "TEMA, bu konuyla alakalı çalışan diğer STK'ları da içine alan "İklim Ağı" isimli yapı kurdu. Burada iklim değişikliği verileri hassasiyetle takip ediliyor. Geçenlerde bir rapor yayınladık. Küresel ısınmanın Türkiye'ye etkisini kamuoyuyla paylaştık. Bu yayınların amacı da hem kamu yöneticilerini hem de vatandaşları bilgilendirmektir" ifadelerini kullandı.
O Yaprak Şimdi De 'Küresel Isınma'Ya Dokunacak
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), toprağın çeşitli sebeplerle yok olmasına karşı yürüttüğü çalışma alanına küresel ısınmaya karşı mücadeleyi de ekledi.