Obama Çin'den ne için yardım istedi?

Amerika Birleşik Devletleri, 12 Nisan'da Washington'da yapılacak uluslararası nükleer güvenlik zirvesine Çin lideri Hu Jintao'nun da katılacağının açıklanmasını memnunlukla karşıladı.

Hu'nun Tayvan ve Tibet gibi konularda iki ülke arasında çıkan gerginlikler nedeniyle Washington'a gitmeyebileceği söylenmekteydi.
Bu arada Başkan Obama'nın Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile bir saat süren bir telefon görüşmesi yaptığı ve konuşmada, İran'ın nükleer programının ele alındığı açıklandı.

ABD yönetimince yapılan açıklamada, Obama'nın, İran'ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için ortak hareket etmenin önemini vurguladığı kaydedildi.
Çin Cumhurbaşkanı Hu'nun da, iki ülke arasında 'sağlıklı ve istikrarlı ilişkiler oluşturulması' çağrısında bulunduğu belirtildi.

İki lider ayrıca Tayvan konusunu da ele aldılar ve ayrıca, ekonomik büyümenin teşviki için 20'ler Grubunca varılan anlaşmalarının uygulanmasının önemini vurguladılar.
Çin Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Hu'nun, Obama'dan 'Tibet ve Tayvan konularında Pekin'i kızdırmamasını istediğini' açıkladı.

Obama'nın Çin'den destek istemesi, İran'ın nükleer alanda en üst düzeydeki yetkilisi Said Celili'nin görüşmelerde bulunmak üzere Pekin'e gitmesini izliyor. Çin Dışişleri Bakanlığı, İran anlaşmazlığının hala görüşmeler yoluyla çözüme kavuşturulabilmesi umudunu dile getirdi.

Başkan Obama ise, birkaç hafta içinde yaptırımların uygulanmaya başlanmasını umduğunu söylüyor.

ABD'nin BM Büyükelçisi Susan Rice, dün, 'Çin'in, yeni bir BM kararı üzerinde Batılı ülkelerle ciddi görüşmelere oturmaya hazır olduğunu' söylemişti.
Başbakan Erdoğan Washington'a gidecek mi?

12 Nisan'da Washington'da yapılacak uluslararası nükleer güvenlik zirvesine Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılıp katılmayacağı hala açıklık kazanmadı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün, ABD'ye gidip gitmeyeceği ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın ABD'ye gönderilip gönderilmeyeceği yönündeki bir soruyu, "Şu anda arkadaşlarımla değerlendirmeyi yapıyorum. Öyle zannediyorum ki yarın (bugün) bu konudaki kararımı açıklayacağım. Gitme kararını vermem halinde Büyükelçimizi hemen göndereceğim" diye yanıtladı.

Geçen ay Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nun 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımasının ardından Türkiye, Washington Büyükelçisi Namık Tan'ı danışmalarda bulunmak üzere süresiz geri çağırmıştı.

Kaynak: BBC
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile