Obama'nın, Kongre'ye İşid'e Karşı Yetki Teklifini Sunması

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD ile mücadelede ABD'nin öncülüğünü yürüttüğü koalisyonun taarruzda, IŞİD'in ise savunma pozisyonunda olduğunu belirterek, "IŞİD kaybedecek" dedi.

Obama, sabah saatlerinde, Kongre'ye IŞİD'e karşı mücadelede ABD muharip güçlerinin sahada kullanılmasına izin vermeyen, ancak özel operasyon yürütmesine imkan tanıyan ve faaliyet alanını Suriye ve Irak ile sınırlamayan üç yıllık yetki için mektup göndermişti.
Daha sonra Beyaz Saray'da, ABD Başkan Yardımcı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel ile birlikte kameralar karşısında çıkan Obama, IŞİD'e karşı 60 civarındaki ülkeyle koalisyon kurduklarını ve Irak ve Suriye'de şu ana kadar 2 binden fazla hava saldırısı düzenlediklerini kaydetti.

Obama, "Bu mücadele zaman alacak ama koalisyonumuz taarruz, IŞİD ise savunma pozisyonunda ve IŞİD kaybedecek" diye konuştu.

- "Bu yeni bir kara savaşı yetkisi değil"
Kongre'ye gönderdiği yetki teklifinin IŞİD'in yok edilmesi amacını yansıttığını ve müttefik ve partnerlerle izledikleri kapsamlı stratejiyi desteklediğini ifade eden Obama, yetkinin ABD muharip güçlerinin Irak ve Suriye'de konuşlandırılmasını içermediğini vurguladı.
Obama, "Bu yetki Irak ve Afganistan'taki gibi yeni bir kara savaşı yetkisi değil" dedi.

Irak'taki 2 bin 600 Amerikan askerinin de üslerle hizmet verdiğini, muharip misyon üstlenmediğini ve daha çok Irak güçlerinin eğitimine odaklandığını anlatan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha önce söylediğim gibi, ABD, Ortadoğu'da diğer bir uzun vadeli kara savaşına sürüklenmemeli. Bu bizim ulusal güvenlik çıkarlarımıza uygun değil ve IŞİD'i (illa ki bizim) yenilgiye uğratmamız gerekmiyor. Kendi ülkelerini en iyi bilen sahadaki yerel güçler, IŞİD'e karşı sahada savaşı da yürütmede en iyi pozisyonda olanlar ve onlar da bunu yapıyor.''
Yetkinin, kendilerine, IŞİD liderleri konusunda istihbarat toplama, özel operasyonlar düzenleme gibi öngörülemeyecek durumlar için de esneklik sağladığına işaret eden Obama, "Bu esnekliğe ihtiyacımız var ama aynı zamanda dikkatli ve planlı olmak zorundayız. Askerlerimizden hayatlarını riske atmasını istemek kadar ağır bir karar olamaz. Başkomutan olarak askerlerimizi, ulusal güvenliğimiz için gerçekten zorunlu olmayan koşullar dışında tehlikeye atmayacağım" ifadesini kullandı.
Obama, yetkinin 2002 yılındaki yetkiyi yürürlükten kaldıracağına ve süresinin 3 yıl olacağına da değindi.
Ancak üç yıllık sürenin kesin bir zaman çizelgesi sunmadığını da ifade eden Obama, "Bu, misyonun belirli bir zamanda tamamlanacağını duyurmak anlamına da gelmiyor. Bu, yeni başkan döneminde bu konuda Kongre'ye yeniden başvurulması gerektiği demek oluyor" dedi.

Öte yandan Obama, stratejilerinin kritik bir parçası olarak IŞİD'e karşı önemli silahlarından birinin aslında ABD'de savundukları değerler olduğunu dile getirerek, IŞİD'in nefret ideolojisine en iyi çarenin çeşitlilik ve hoşgörüyü barındıran toplumlar olduğunu dile getirdi.
Obama, yetkinin Kongre'den partilerüstü bir kabulle geçeceğine inandığını da sözlerine ekledi.
Obama'nın Kongre'ye gönderdiği yetki taslağında dikkat çeken konular şöyle:
- ABD güçlerinin uzun süreli taarruz kara muharebe operasyonlarında kullanılması yetkisi verilmiyor, büyük kara operasyonlarının önü kapatılıyor.
- IŞİD'e karşı güç kullanım yetkisi Suriye ve Irak gibi belirli ülkelerle sınırlanmıyor.
- Yetkinin süresi, yenilenmemesi halinde üç yıl olarak belirleniyor.
- ABD yönetiminin en az altı ayda bir Kongre'yi operasyonlarla ilgili bilgilendirmesini içeriyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile