Sakçak, yaptığı açıklamada, hastanın beden kitle indeksi 40’ın üstünde ise ya da 35-40 arasında olup şişmanlığa bağlı şeker, tansiyon, uyku apnesi, karaciğer yağlanması gibi hastalıklardan en az ikisi varsa “morbid obezite”nin söz konusu olduğunu anlattı.
Bu durumda ameliyata başvurulması gerektiğini dile getiren Sakçak, Türkiye ve dünyada obezite hastalığına yakalananların sayısının her geçen gün arttığını söyledi.
Sakçak, tüp mide ameliyatları ile gerçekleşen mide küçültme operasyonlarının çağın hastalığına çözüm olduğunu ifade etti.
Sakçak, obezite tedavisinde tecrübe ve ekip çalışmasının öneminine işaret ederek, "Bu ameliyatların, yetkin hastanelerde ve deneyimli, kendini kanıtlamış cerrahlar tarafından yapılması riski azaltmaktadır" dedi.
-Türkiye’de 15 milyon obez var
Dünyada 400 milyon civarında, Türkiye'de de 15 milyona yakın obezite sorunu yaşayan insanın bulunduğuna dikkati çeken Sakçak, Ankara’nın da obezitenin orta sıklıkta görüldüğü şehirlerden biri olduğunu kaydetti.
Bu rahatsızlığı bulunanların kalp krizi geçirme riskinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Sakçak, bu nedenle obezite ile geniş çaplı mücadele edilmesi gerektiğini anlattı.
Yüksek kilolu insanların beklenen yaşam süresinin 15 yıl daha az olduğunu anlatan Sakçak, şöyle devam etti:
"Özellikle obez insanlarda kalp krizi riski çok yüksektir. Ani kalp durmaları sorunu yaşayabilmekteler ve kalp krizi nedeniyle yaşamını kaybeden obez hastaları çok fazladır. Bunlar hayatlarını kaybettikleri zaman, ‘kalp krizi geçirdi öldü’ diyoruz. Aslında öyle değil, obezite olduğu için kalp krizi geçiriyorlar. Birçok kişi bu şekilde yaşamını yitirebilmektedir. Bu nedenle obezitenin önüne geçilmesi gerekiyor."
Beslenme ve Diyet Uzmanı Selin Unculu da, bu hastalarn ameliyat sonrası beslenmeleri konusunda ciddi desteğe ihtiyaç duyduklarını anlattı.
Operasyon sonrası protein ihtiyaçlarının artığına işaret eden Unculu, şöyle konuştu:
"Mide hacimleri normal insanlara göre çok küçülmesi nedeniyle hastaların mideleri çok çabuk doluyor. Bu yüzden hastaların çok küçük öğünlerle çok sık beslenmesi gerekiyor. Kaloriye dayalı bir diyet vermiyoruz. Hastanın vücudunda kullanabileceği karbonhidrat ve yağı zaten mevcuttur. Hızlı kilo kaybına uğradıkları için kas yıkımını engellemek amacıyla yiyeceklerinde protein içeriğini artırıyoruz."
- Ameliyatla kilolarından kurtuldular
Yıllardır yüksek kilolarıyla yaşamak zorunda kaldığını söyleyen cerrahi operasyon geçiren hastalardan Şükran Karakaş ise "Bir tesadüf sonrası İbrahim hocamı buldum ve ameliyat olmaya karar verdim. Yaklaşık 7 ay önce 124 kilogramda ameliyat oldum ve şu anda kilom 80 oldu. Hayatımda çok büyük değişiklikler oldu, yürümelerim bile değişti" ifadelerin ikullandı.
Hastalardan Nuray Özkan da 120 kilo iken ameliyatta girdiğini belirterek, "Şuanda 81 kiloyum ve 40 kilo verdim. İnsanların tepkilerinden kurtuldum. Kendimle barışıklığım başladı. Çok memnunum hayata tekrar yeniden döndüm" dedi.
'Obez İnsanlarda Kalp Krizi Riski Çok Yüksektir'
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Sakçak, obezite hastalığına yakalanan insanlarda kalp krizi riskinin çok yüksek olduğunu bildirdi.