Obez Olmamak İçin Yemekte Küçük, Salatada Büyük Tabak Kullanın

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Atilla Yazıcıoğlu, obezitenin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli ölçüde sağlıklı yaşamı tehdit ettiğini ve gün geçtikçe artan bir sağlık sorunu haline geldiğini söyledi.

Yazıcıoğlu, “ Bundaki en büyük etken, yaşam tarzının, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarının hızla değişimidir. Bundan kurtulmak için yemekte küçük, salatalarda büyük tabak kullanın.” dedi.

Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin mutlu bir yaşam sürdürmek için büyük önem taşıdığını anlatan Yazıcıoğlu, “Günlük yaşamımızda yapacağımız küçük değişikliklerle, fazla kilolarımızdan kurtulabiliriz.” diye konuştu.

Obeziteyi önlemek için gün içinde hareketli çalışma tarzını uygulamak gerektiğini anlatan Yazıcıoğlu, “ Eğer yöneticiyseniz, mesainizi mümkün olduğu kadar masa başında oturarak geçirmeyin. Bu sayede, alanınızla alakalı birimleri dolaşıp hizmeti yerinde gözlemlemek ve yönetmek suretiyle hem hareketsizlikten kurtulur, hem de personellerinizle istişare, sıcak diyalog ve motivasyonu temin etmiş olursunuz. Günde en az 45 dakika temiz havada tempolu yürüyüş yapın, asansör yerine merdivenleri yürüyerek inin ya da çıkın” ifadelerini kullandı.
"ÇAĞIN HASTALIĞI OBEZE KARŞI ŞUNLARI YAPIN"
Yazıcıoğlu, günümüzde hemen herkesin aşırı kilolardan şikayetçi olduğunu belirterek, bunu karşı şu tavsiyelerde bulundu: “Arabanız varsa iş yerinden daha ileriye park ederek biraz yürüyün ve kısa mesafelerde araba kullanmayın. Otobüsten birkaç durak önce inip kalan mesafeyi yürüyün. Doğal gıdalara ağırlık vererek bol sebze ve meyve tüketin. Fastfood türü obezitedeki etkisi en fazla olan beslenme alışkanlığından vazgeçin. Yağda kızarmış yiyecekleri, unlu, yağlı ve şekerli mamülleri, olabildiğince az tüketin. Tuzu azaltmak. Yemeği, televizyon veya bilgisayar başında değil, düzenli bir aile sofrasında yiyin. Yemekte küçük, salatada büyük tabak kullanın. Yemeğe bir tabak yağsız ve tuzsuz salata ile başlayıp, 5-10 dakika bekledikten sonra yemeğe devam edin. Sofradan ise tam doymadan kalkın. Yemeği küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yiyin ve günde en az 2 – 2,5 litre su tüketin; yemeklerden 1 saat önce 2 bardak su için.” "KİLO ALMIŞSANIZ KURTULMAK İÇİN ŞUNLARA DİKKAT EDİN" Süt ve Süt Ürünleri : Önemli bir kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleri, yağ yakıcı besinlerin başında gelir. Az yağlı süt, yoğurt ve ayran yağ yakımını yükseltir. Bu yüzden süt grubu besinlerden günde 2 porsiyon tüketebilirsiniz.
Üzüm : Özellikle kırmızı üzüm, dut ve yer fıstığında bulunan antioksidan özelliği olan resveratol maddesi, yağın çözülmesini sağlar. Bu nedenle diyet yapanlar, tazesinin olmadığı mevsimlerde kurutulmuş şekliyle günde 1 yemek kaşığı bu tür gıdaları tüketebilirler.
Hindiba çiçeği: Hindiba, içinde damarlara pozitif etkisi bulunan ve hazmı kolaylaştıran çok özel maddeler barındırır. Bu iki maddenin, vücuttaki asitlerin atılımında ve metabolizmanın düzenli çalışmasında önemli bir görevi vardır.
Kırmızı Biber: Kırmızıbiber vücut ısısını arttırarak yağ yakımını hızlandırır. İçindeki acı madde, kan dolaşımını hızlandırarak vücut ısısını arttırır, artan vücut ısısı da yağ yakımını hızlandırır.
Keten Tohumu: Keten tohumu, vücut yağlarının ve kilolarının azalmasını sağlamada çok özel bir etkiye sahiptir. Her gün kahvaltılık tahılınıza, yoğurdunuza ya da salata sosunuza 1 yemek kaşığı keten tohumu ekleyebilirsiniz.
Lifli Gıdalar: Lifli gıdalar vücutta yağ tutulmasını engeller. Marul, domates, ıspanak gibi sebzelerde ve meyvelerde bolca bulunan lif, tokluk hissini arttırdığı için vücutta fazla yağ tutulmasını engeller.
Maydanoz, elma: Maydanoz, elma, soğan, kiraz, yaban mersini, pırasa, lahana, brokoli, domates, vişne, erik, ıspanak, yeşil çay ve turunçgillerde bulunan flavonoidlerin yağ yakma etkisi bulunur. Ayrıca bağışıklık sistemini koruyarak C vitamini emilimini arttırır.
Kuruyemiş: Ceviz, badem ve fındık, insülin direncini arttırır. İçerdiği iyi yağlar, lif ve protein, kilo vermeye yardımcı olur. Yüksek lif oranları sayesinde bağırsak hareketlerini de arttırır. Günde 10 adet fındık, 6-8 adet badem veya 2 adet ceviz tüketmek yeterlidir.
Yeşil Çay : Sağlık deposu olan yeşil çayın içerdiği katesin, metabolizmayı ve karaciğerin yaktığı yağ oranını hızlandırır. Yağ depolanmasını da azaltarak kilo artışınızı da frenlemiş olur. Günde 2 – 3 bardak yeşil çay içebilirsiniz.
Kiraz Sapı: Kiraz sapı, vücudun metabolizma artığı olan ve zehirli toksik özellikleri bulunan ürik asitin vücuttan atılmasına ve yağ yakımına yardımcı olur. Ayrıca vücuttan idrar söktürüp ödemi azalttığı için zayıflamaya etkisi vardır. 1litre su içine 1 küçük avuç kiraz sapı konulup kaynatılarak elde edilen kiraz sapı çayı günde 3 – 4 fincan içebilirsiniz.
Avakado yaprağı: Avakado yaprağı, içerisinde bol miktarda barındırdığı yağ yakıcı bir antioksidan enzim olan Glutathion sayesinde hem hücre yaşlanmasını önler, hem de kilo verme ve zayıflama amacıyla kullanılabilir. 30 gram avakado yaprağını 1litre suyun içerisine atıp 5 dakika kadar kaynattıktan sonra 20 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Avakado yaprağı çayı günde 4 – 5 kez 3’er saat arayla bir çay bardağı tüketilebilir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile