Obezite Hastaliginda Uzmanindan Korkutan Açiklama

Obezite Hastaliginda Uzmanindan Korkutan Açiklama

Kocaeli Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen 4. Preoperatif Protein Kalori Kisitlama Sempozyumu’na dünyadan 15 bilim insani katilarak obeziteye yönelik çalismalarini aktardi. Harvard Üniversitesi’nden sempozyuma katilarak önemli açiklamalarda bulunan Uzman Doktor Furkan Burak, "Amerika’da nüfusun yüzde 75’i ya fazla kilolu ya da obezite hastasi. Türkiye maalesef Avrupa’da obezite oraninin en yüksek oldugu ülke. Çocukluk çagi obezitesi de yüzde 20’lere kadar yükseldi" dedi.

Kocaeli Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen 4. Preoperatif Protein Kalori Kisitlama Sempozyumu, dünyanin en önemli bilim insanlarini bir araya getirdi. Amerika Birlesik Devletleri’nden Harvard Üniversitesi, Clevland Klinik, California Üniversitesi ile Avrupa’dan Manchester Üniversitesi, Leiden Üniversitesi ve Zürih Üniversitesi’nden 15 bilim insaninin konusmaci olarak yer aldigi sempozyumda, ameliyat öncesi protein kisitlamasi konusunda yapilan çalismalar aktarildi.

"15 bilim insani Kocaeli’ye geldi"

Sempozyumla ilgili bilgi paylasan KOÜ Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, "Amerika’dan, Avrupa’nin çesitli ülkelerinden arkadaslarimiz ameliyat öncesi protein kalori kisitlamasi ya da protein kalori kisitlamasiyla yaslanmanin nasil önlenebilecegine dair çalismalarini sempozyumda aktariyor. Bilim insanlarini üniversitemizde agirlamaktan mutluluk duyuyoruz. Daha önce Leiden’da ve Boston’da benzer toplanti yapmistik. Arkadaslarimizin burada olmasi bizim için gurur verici. Fakültemizden mezun olan Doktor Furkan Burak Harvard Boston’da çalisiyor, kendisi bizim gururumuz. Uluslararasi is birliklerimiz devam edecek. Zaten Harvard ile süren programimiz vardi. Asil hedefimiz insanlarimizin öz güvenini arttirmak, bizim de bir seyler yapabildigini, konusabildigini göstermek. Her zaman söylüyorum, nereden oldugunuz degil, nerede oldugunuz önemli. Nerede oldugunuzu gösterebilmek için de gayret, merak olmali. Amacimiz Kocaeli Üniversitesi’ni ve arkadaslarimizi iyi bir noktaya getirmek. Yurt disindan 15 arkadasimiz Kocaeli’ye geldi" diye konustu.



"Temel bilim çalismalarinin testlerini insan üzerinde baslatiyoruz"

Sempozyuma katilan Endokrinoloji Uzmani Doktor Furkan Burak, "Harvard Tip Fakültesi’nde ögretim üyesiyim. Ayrica Kocaeli Üniversitesi Tip Fakültesi mezunuyum. Dünyanin dört bir yaninda bir araya gelen bilim insanlari; kalori kisitlamasinin yaslanmaya, insan ömrüne etkisine, cerrahi stres, kemoterapi, radyoterapi veya kanser tedavisi gibi konularda komplikasyonlari, yan etkilerini azaltmak için çalisiyor. Harvard Tip Fakültesi’nden Clevland Klinik’e, California, Zurich Üniversitesi gibi bütün arastirmacilari Kocaeli’de. Çalismalarimizi birlestirip temel bilim çalismalarinin testlerini insan üzerinde baslatiyoruz. Bu büyük islere Türkiye’yi de dahil etmek bizim için gurur kaynagi. Türkiye’deki meslektaslarimiz da ciddi çalismalar yapiyor. Bu çalismalari dünyanin yaptigi islerle birlestirip boyutlarini daha da arttirmak en büyük amacimiz. Biz sempozyumda da obeziteyi çalisiyoruz. Kaloriyi artirinca nasil oluyor, is obeziteye nasil gidiyor, hastalikla nasil olusuyor, obezite ile gelen sorunlari nasil tedavi edebiliriz diye çalisiyoruz" seklinde konustu.



"Türkiye maalesef Avrupa’da obezite orani en yüksek ülke"

Beynin hiçbir zaman kilo vermeyi sevmedigini belirten Dr. Burak, "Bu sebeple hastayi daha kapsamli tedavi etmek gerekiyor. Amerika’da nüfusun yüzde 75’i ya fazla kilolu ya da obezite hastasi. Türkiye maalesef Avrupa’da obezite orani en yüksek ülke. Dolayisiyla obezite 5-10 yil ömrümüzden aliyor. Hayat kalitemizi ciddi azaltiyor, 100’den fazla baska hastaliga yol açiyor. Topyekûn önce ögrenerek, anlayarak bilim insanlari ve hekimlerimizi destekleyip tolumla beraber bu hastaligi tedavi etmemiz gerekiyor. Ameliyatin faydali oldugu durumlar var ama öncelikli tedavi tibbi tedavidir. Tibbi tedavi önceden çok mümkün degildi ama son 3-4 yildir gelistirilen tibbi tedaviler var. Çocukluk çagi obezitesi yüzde 20’lere kadar yükseldi. Ekstra önlemler almazsak bu durum daha da kötüye gidecek. Artik diyabeti, hipertansiyonu çocuklarda görmeye basladik. Bu çok korkunç bir sey. Çocuklarda diyabetin komplikasyonlari daha hizli ilerliyor. Okullardan baslayarak yeme aliskanliklarini düzeltip, proses edilmis yiyeceklerden uzak tutmamiz gerekiyor. Davranissal olarak da bir sekilde müdahale edip önüne geçmezsek büyük sorunlar devam edecek" ifadelerini kullandi.

Harvard’da görevli Dr. Keith Özaki de yiyecek ve içeceklerin cerrahi komplikasyonlara olan etkisini ve cerrahi komplikasyonlarin nasil diyetle azaltabilecegini çalistigini belirtti.

Cleveland Clinic’te çalisan Dr. Chris Hine ise kalori kisitlamasinin ve diyetin saglikli ömrü uzatmasi konusundaki çalismalari hakkinda bilgi verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile