Obezite hastalıkların öncüsü

Obezite hastalıkların öncüsü

Uzmanlara göre obezite, pekçok ciddi risk taşıyan hastalıkların öncülüğünü yapıyor

Diyetisyen Gökhan Elbay, obezitenin kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, eklem ağrıları, solunum sistemi hastalıkları, yüksek tansiyon, felç, karaciğer yağlanması astım gibi daha birçok hastalığa öncülük edebileceğini söyledi.

Obeziteyi, vücuttaki yağ kütlesinin yağsız kütleye oranla artması olarak tanımlayan ve Son yıllarda çok yayıldığını belirten Elbay, “Obez insanlar bir taraftan fazla kilolarıyla sorun yaşarken öte yandan, sosyal hayatı ve yaşam kalitesini olumsuz etkilenmekte, dış görünüş açısından özgüvenin kaybolmasına sebep olan bir sorundur.” dedi.

İnsanların fazla kilo almaması için yiyecek ve içeceklerine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Elbay, “Yiyecek alışverişini liste hazırlayarak tok karnına yapın. Böylece sadece ihtiyacınız olan ürünleri almış olacaksınız.

Aç olmadığınız için gereksiz besinleri almamış olacaksınız. Satın alırken enerjisi düşük besinleri seçin. Yağlı süt yerine yarım yağlı veya yağsız süt alın. Böylece fazla enerji almaktan uzak durmuş olursunuz. Yemekte küçük, salatada büyük tabak kullanın. Çünkü salatalar bağırsak hareketlerinizi hızlandırır.

Yemek porsiyonlarının küçük olması ise sizin sayı olarak aynı tabak ama miktar olarak daha az besin almanızı sağlayacaktır. Herhangi bir sağlık problemi yoksa aktiviteyi arttırın, kısa mesafelerde taşıt kullanmayın, asansöre binmeyin, hızlı tempoyla yürüyün. Böylece daha fazla enerji harcayabilirsiniz.

Az ve sık sık yemek yiyin. Tek öğün beslenirseniz insan midesi 4 litreye kadar genişlediği için daha çok yemek yeme ihtiyacı duyarsınız. Ayrıca insülin salınımı düzensiz olur. Az ve sık sık yiyerek bu durumların önüne geçmiş olursunuz. Her türlü kızartmadan uzak durun. Çünkü kızartmalar besinlerin yapısını bozar ve istediğimiz verimi alamamış olursunuz. Kömür ateşinde pişmiş etlerden uzak durun. Çünkü ateşle direk temasa geçtiği için kanserojen madde içerir.

Uyku saatlerinizi düzenleyin. 7-8 saatten fazla uyumayın. Çünkü vücudumuzu belirli düzen altına almak hem vücudunuzu hem de beslenme alışkanlığınızı daha sistemli hale getirir. Günde 2 ya da 2 buçuk litre su tüketmelisiniz.

Çünkü su tüketimi bazal metabolizmayı artıracağından dolayı daha çok enerji harcamamızı sağlar. Öğünlerden önce içilen sular tokluk hissi vereceğinden dolayı daha az yemek yememize sebep olur.” diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile