Obezite Ile Mücadele Anne Karninda Basliyor

Kirikkale Il Saglik Müdürlügü tarafindan obezite ile mücadeleye farkindalik olusturmak amaciyla yapilan açiklamada, obezite ile mücadelenin anne karnindan yasamin sonuna kadar sürdürülmesi gereken bir zorunluluk oldugu belirtildi.

Kirikkale Il Saglik Müdürlügü’nden yapilan açiklamada, obezitenin insan ömrünü kisaltmasi ve ortaya çikardigi yan etkilerle de yasam kalitesini bozmasi sebebiyle bir hastalik olarak kabul edildigi belirtildi. Son yillarda yasam biçimindeki degisikliklerin de katkisiyla toplumda görülme oranlari sürekli arttigi belirtilen açiklamada, obezite ile mücadele anne karnindan yasamin sonuna kadar sürdürülmesi gereken bir zorunluluk oldugu aktarildi.

"18 yas üstü popülasyonun yüzde 39’u fazla kilolu"

Toplumdaki farkindaligin arttirilmasi, günlük yeme aliskanliklarinin saglikli yöne kaydirilmasi, fiziksel aktivite düzeyinin yükseltilmesi ve diger saglikli yasam aliskanliklarinin kazandirilmasi gerek önleme gerekse tedavide önem tasidigi ifade edilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Obezite, Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan ’sagligi bozacak ölçüde vücutta asiri yag birikmesi’ olarak tanimlanmaktadir. Yetiskin erkeklerde vücut agirliginin ortalama yüzde 15-20’sini, kadinlarda ise yüzde 25-30’unu yag dokusu olusturur. Erkeklerde bu oranin yüzde 25, kadinlarda ise yüzde 30’un üzerine çikmasi durumu obezite olarak tanimlanir. Obezite, tüm toplumlarda çok yaygin görülen bir saglik sorunudur ve giderek küresel bir epidemi halini almaktadir. DSÖ, 2016 verilerine göre dünyada 18 yas üstü popülasyon 1,9 milyarin üstünde fazla kiloludur, bunlarin 650 milyonu da obez grubundadir. DSÖ, 2016 verilerine göre dünyada 18 yas üstü popülasyonun yüzde 39’u fazla kilolu, yüzde 13’ü de obez grubundadir. Dünya genelinde obeziteprevalansi 1975-2016 yillari arasinda yaklasik 3 katina çikmistir."

"Düzenli fiziksel aktivite aliskanligi kazanmasini tesvik etmek"

Saglikli beslenme ve fiziksel aktivite saglikli bir yasamin ilk adimi oldugu ifade edilen açiklamada, "Sagligi koruyup gelistirebilmek için saglikli beslenme ve fiziksel aktivite yasamin bir parçasi haline getirilmelidir. Obezite ile mücadele bireysel degil toplumsal bir sorun olup toplum tabanli, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklasim gerektirmektedir. Bu sebeple toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artirmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite aliskanligi kazanmasini tesvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile iliskili hastaliklarin görülme sikligini azaltmak amaciyla Türkiye Saglikli Beslenme ve Hareketli Hayat Programi 2018-2023 olarak güncellenmis ve uygulanmaktadir" denildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile