Obezite İle Mücadele Ve Kontrol Programı Sürüyor

Obezite İle Mücadele Ve Kontrol Programı Sürüyor

Tüm Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de de obezite ile mücadele programı başlatıldı. Bu amaçla Adana'da Aile Sağlığı Merkezleri'ne gelen hasta ve yakınlarının beden ölçüleri alınıyor.

Alınan bilgiye göre, obezite, genetik faktörler, yanlış beslenme, psikolojik etmenler ve hareketsiz yaşam nedeniyle vücutta yüzde 20 veya daha fazla oranda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan, kronik bir hastalık olarak tanımlanıyor. Hareketsiz yaşam tarzının sürdürülmesi, çocukluk ve ergenlik döneminde ayak üstü beslenme alışkanlığının artması, sağlıklı beslenme ilkelerine dikkat edilmemesi gibi nedenlerle, obezite görülme sıklığı giderek artmakta olduğundan, Sağlık Bakanlığı tarafından "Obezite ile Mücadele Ulusal Eylem Planı" hazırlanarak, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de obezite ile mücadele çalışmalarına hız verildi.
Gelişmiş ülkelerin yanı sıra, gelişmekte olan ülkelerde de obezitenin hızla artıyor olması nedeniyle, Dünya Sağlık Örgütü raporlarında, konuyla ilgili acilen önlem alınması gerektiği belirtilmiş ve bu amaçla Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi üye ülkelerinin bir araya geldiği "Obezite ile Mücadele Avrupa Bakanlar Konferansı" türkiye'nin ev sahipliğinde ve katılımı ile, İstanbul'da gerçekleştirilmiş ve "Avrupa Obezite ile Mücadele Sart!" Sağlık Bakanlığı tarafından da imzalanmıştı.
"Avrupa Obezite ile Mücadele Şartı" ile, önümüzdeki 5 yıllık dönemde, Avrupa bölgesindeki epideminin engellenmesini ve eğilimin tersine çevrilmesini hedefleniyor. Obezitenin birden çok nedeninin olması, bireysel mücadelenin yanı sıra, çok sektörlü kurumsal mücadeleyi de zorunlu hale getiriyor. Bu nedenle ülke genelinde obezite ile mücadele faaliyetlerine hız vermek, belirlenen hedeflere ulaşmak için ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hedefler ve stratejiler belirlemek ve faaliyetlerin belirli bir çerçevede etkin ve yaygın olarak yürütülmesini sağlamak amacıyla, ulusal bir programın hazırlanması ve acilen uygulamaya konulması ihtiyacı doğdu. Bu bağlamda; Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından "Türkive Obezite ile Mücadele ve Kontrol Programı" kapsamında "Türkive Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Proegramı" hazırlanmış ve "Başbakanlık Genelgesi" olarak Resmi Gazetede yayımlanarak, tüm paydaşlara gönderilmişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile