Vücut kitle indeksinin yani kişinin kilosu ile boyunun oranının 35 ile 40 arasında olması durumunun birçok sağlık sorununa yol açabildiğini, kişinin hareket kabiliyeti azalttığını ve yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten Doç. Dr. Bahadır Ege, “Ayrıca psikolojik ve sosyal açıdan da çeşitli sıkıntılara yol açabilir. Obeziteye bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar arasında yüksek tansiyon, şeker hastalığı, eklem sorunları, kalp ve damar rahatsızlıkları görülebilir. Aşırı kiloları nedeni ile en ufak bir fiziksel hareketi yaparken bile zorlanan herkes alanında uzman bir genel cerraha giderek ameliyat için uygun olup olmadığını öğrenebilir” dedi.
Obezite cerrahisinde mide bandı, mide kelepçeleme ve tüp mide ameliyatı gibi tekniklerden faydalanıldığını dile getiren Ege, “Sleeve gastrectomy ve gastric bypass teknikleri yaygın olarak kullanılır. Sleeve gastrectomy yani tüp mide ameliyatı bütün hasta gruplarında uygulanabilen bir tekniktir. Tüp mide ameliyatında midenin yüzde 78’i ameliyatla alınır” diye konuştu.
Laparoskopik yani kapalı teknik ile gerçekleştirilen tüp mide ameliyatlarında robotik cerrahinin çok önemli avantajlar sunduğunun altını çizen Ege, “Robotik cerrahi, cerraha ameliyat sırasında üç boyutlu görüntüleme imkanı sunar. Ameliyat sırasında midenin her noktasına ulaşma imkanı sağlayan robotik cerrahi ile görüntü dört kat daha fazla büyütülebilir. Bu sayede ameliyata daha fazla hakimiyet sağlanabilir” dedi.
Robotik cerrahinin kapalı teknik ile beraber kullanıldığını ifade eden Ege, “Birkaç dikişlik ufak bir kesi içerisinden girilerek gerçekleştirilen ameliyat sayesinde iyileşme süreci hızlanır. Ağrı, iltihap oluşma ya da enjeksiyon kapma riski düşer. Hasta birkaç saatlik bir dinlenmenin ardından rahatlıkla yürüyebilir” şeklinde konuştu.
Bahadır Ege, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ameliyatın ardından hasta ilk ay içinde 13 kilo, üç dört ay içinde ortalama 40 kilo verebilir. Ameliyat sonrası kilo verme sürecinin cerrah tarafından takip edilmesi gerekir. Ameliyatla birlikte obezite nedeni ile hastada oluşan diğer rahatsızlıkların da tedavisine başlanmalıdır. Obezite ameliyatı ciddi bir operasyon olduğu için en son aşamada tercih edilmelidir. Uzman eşliğinde diyet ve egzersiz yöntemleriyle kilo verme denenmelidir.”
Obezite Tedavisinde Robotik Cerrahi Kullanımı
Obezite ameliyatlarından en etkilisinin robotik cerrahi ile yapılan ameliyat olduğunu belirten Doç. Dr. Bahadır Ege, “Birkaç dikişlik ufak bir kesi içerisinden girilerek gerçekleştirilen ameliyat sayesinde iyileşme süreci hızlanır. Ağrı, iltihap oluşma ya da enjeksiyon kapma riski düşer. Hasta birkaç saatlik bir dinlenmenin ardından rahatlıkla yürüyebilir” dedi.