Obezite, Tekstil Sektörünü Büyük Beden Üretmeye Zorluyor

Obezite, Tekstil Sektörünü Büyük Beden Üretmeye Zorluyor

Türkiye’de obezitenin giderek artması, zayıflatma sektörünü hareketlendirdiği gibi belli bir ağırlığın üzerindeki kişilerin giyim kuşam ihtiyacını karşılayacak mağazalarında açılmasına da sebep oluyor.

Toplum içinde “şişman”, “tombul” veya “obez” olarak nitelendirilen kişiler, normal mağazaya gittiğinde kendine uyacak elbise bulmakta zorlanıyor. Adeta hiçbir güzel elbisenin uymadığını gören kişilerin morali bozulduğu gibi sadece uyan birkaç giyeceği de beğenmese bile almak zorunda kalıyor.

Bu ihtiyacı gören Hüsamettin Tanrıöğen ve Mehmet Acar adlı girişimcilerin Denizli’de açtığı “Büyük Beden Giyim Mağazası” büyük ilgi görüyor. Büyük Beden Giyim Mağazası’nın ortağı Tanrıöğen, mağazayı açmadan önce bir araştırma yaptıklarını ifade ederek, “Büyük beden sıkıntısı olduğunu görerek açtık. Türkiye genelinde de büyük sıkıntı yaşandığını görüyoruz. Türkiye’de kalıplaşmış belli modeller var. Burada sattığımız en küçük bedenleri, diğer mağazalarda ‘büyük beden’ olarak satıyorlar. Büyük beden yanısıra battal denilen grup vardır.” dedi.

Bazı yabancı firmaların, Türkiye’ye büyük beden ölçüsünde yaptırmış olduğu kıyafetler olduğunu belirten Tanrıöğen, “Amerikan ve İngiliz bedenleri; bunlar yapı olarak Türk insanından çok farklı. Biz de onların kalıplarını değerlendirdik, tuttuğunu gördük. Kalıplar, kiloyu saklıyor ve daha fit gösteriyor. Vücuda göre orantılı yapılmış. Biz de bu kalıpları değerlendiriyoruz. İleride bu bedenler üzerinde daha fazla çeşit olmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Giyim mağazasına gelen ‘kilolu’ müşterilerinin, istediklerini çeşit çeşit bulabildikleri için kendilerine teşekkür ettiğini dile getiren Tanrıöğen, “Biz ise yeterli ürün bulamıyoruz. Standart ürün üretenler, ‘O kadar büyük bedeni kime satarız?’ diye korkuyor. Buna ihtiyacı olan insan çok. Üretici insanlar, ‘satamayız’ düşüncesinde olduğu için pek cesaret edip giremiyorlar. Bu tür mağazaların yaygınlaşmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de insanların yüzde 40’nın obezite rahatsızlığı çektiği bilgisini veren Tanrıöğen, “Bu oran çok ciddi. Ben tek mağaza olsun istemiyorum, yaygınlaşsın, çeşit çoğalsın. Mağazamda erkeklere 250, bayan grubunda 220 kiloya kadar ürün verdiğim kişiler var. Genel anlamda alanlar, 140-150 kilo kişiler oluyor. Müşterilerimiz, farklı ürünler gelecek diye uyarmamıza rağmen 'Gördüm, buldum' diye hemen fazlasıyla almak istiyor.” ifadelerini kullandı.

Büyük Beden Giyim Mağazası’nda beden aralıklarının 54 ile 80 arasında değiştiğini belirten Tanrıöğen, şunları kaydetti: “60 beden, çok az yerde bulunuyor. 80 bedene kadar rahat bir pantolon verebiliyoruz. Swift tarzı modellerde 6-7 XL'ye kadar normalde bulunuyor.”Mağazaya alışverişe gelen bir müşteri ise her türlü kıyafeti bulabilmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Burada çok rahat ceket, pantolon, eşofmana kadar kıyafet bulabiliyorum. Genellikle en çok pantolon bulmakta zorlanıyoruz. Hem de modayı takip edebiliyoruz.” ifadelerini kullandı. Mağazadaki bir satış sorumlusu da kilolu kişilerin genellikle koyu renkleri tercih ettiği, bunların kiloyu sakladığı bilgisini verdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile