Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıksız yeme alışkanlığı, kimyasal madde ve hormon içerikli gıdalar ile günlük aktivitenin azalmasının vücutta giderek aşırı miktarda yağ depolanmasına neden olduğunu söyledi.
Obezitenin şeker, kalp-damar, yüksek tansiyon, yağ metabolizması bozuklukları, cinsel bozukluklar, eklem ve kemik problemleri ile uyku apnesi gibi birçok hastalığa neden olduğunu belirten Gürkan, şöyle konuştu:
"Obez kişiler yaşıtlarına göre ortalama 12 yıl daha kısa yaşıyor. Meme ve kalın barsak kanseri gibi kanser türlerinin de obez hastalarda daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Obezite, kişilerin fiziki görünümlerini bozmakta, buna bağlı olarak ruh sağlığı ve sosyal yaşam tehdit altında olmaktadır. Mutlaka tedavi edilmelidir."
-"Obezite tüm dünyada salgın halindedir"
Gürkan, Avrupa ülkelerinde nüfusun yüzde 15-20'si obez iken ABD'de bu oranın yüzde 35'lere ulaştığını aktardı.
ABD'de yaklaşık 10 milyon kişinin ameliyatı gerektirecek kadar şişman olduğunu dile getiren Gürkan, şunları söyledi:
"ABD'de her yıl yaklaşık 300 bin kişi obezitenin yarattığı sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu bir ülkede sigaranın verdiği zarara yakın bir sağlık sorunudur. Obezitenin getirdiği sağlık sorunlarında kullanılan ilaç ve tedavi masrafları, zayıflama için kullanılan diyet ve ilaçlara harcanan paralar her ülkenin sağlık bütçesinde önemli yer tutmaktadır. ABD, 2011 yılında obezitenin getirdiği sorunlar ve zayıflama yolları için 190 milyar dolar harcadı."
Gürkan, obezitenin tüm dünyada salgın haline geldiğini, Türkiye'de de Sağlık Bakanlığının obeziteye ilişkin ciddi çalışmalar yaptığını vurguladı.
- Cerrahi yöntemler
Gürkan, 1 metre 60 santimetre boyunda olan için 100 kilogram, 1 metre 70 santimetre boyunda olan için 110 kilogram, 1 metre 75 santimetre için 125 kilogram ve 1 metre 80 santimetre için 135 kilogram ağırlığın obez sınıfına girdiğini söyledi.
Tüm zayıflama ameliyatlarında temel olarak gıda alınımını kısıtlayıcı veya emilimi engelleyici yöntemler kullanıldığını aktaran Gürkan, şunları kaydetti:
"Mide tüp veya by-pass yöntemlerinden herhangi biri bu 2 mekanizmayı beraber kullandıklarından kişiler gastrik band ameliyatında olduğu gibi açlık çekerek değil, iştahları azalarak yani çabuk doyarak daha rahat biçimde kilo vermektedirler. Mide kelepçesi, mide tüpü, mide balonu gibi yöntemler de uygulanmaktadır. Cerrahi yöntemler kesinlikle konusunda uzman hekimlerce yapılmalı ve takibe alınmalıdır. Sayılan bu yöntemlerden hangisinin tercih edilmesi gerektiği kişiden kişiye değişebileceği gibi cerrahın deneyimine göre de değişmektedir. Komplikasyonu en az cerrahi, cerrahın en deneyimli olduğudur prensibi bu ameliyatlar için de geçerlidir."
'Obezler, Yaşıtlarına Göre Daha Az Yaşıyor'
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan, obez kişilerin yaşıtlarına göre ortalama 12 yıl daha az yaşadığını söyledi.