Ocak Ayinda Türkiye Genelinde Borç Sorgulamasi

Ocak Ayinda Türkiye Genelinde Borç Sorgulamasi

Ege Genç Is Insanlari Dernegi (EGIAD) tarafindan düzenlenen SGK Tesvikleri Bilgilendirme Toplantisi’nda konusan SGK Izmir Il Müdürü Ekrem Gülcemal, “2022 ocak ayindan itibaren Türkiye genelinde borç sorgulama yapilacak. Birden fazla isyeriniz varsa mutlaka prim borcu var mi diye kontrol ettiriniz” uyarisinda bulundu.



SGK Izmir Il Müdürü Ekrem Gülcemal’in katilimiyla EGIAD tarafindan SGK Tesvikleri Bilgilendirme Toplantisi online olarak gerçeklestirildi.

Genç is insanlarinin yogun ilgisiyle gerçeklesen etkinlikte; SGK prim tesvik sistemi, yararlanma kosullari ve bunlardan faydalanabilecek kuruluslar hakkinda detayli bilgiler verildi.

“Sosyal Güvenlik Mevzuatinda Güncel Islemler ve Isverenin Disiplin Süreçlerinde Dikkat Etmesi Gereken Hususlar” basligiyla konusma yapan Gülcemal, “2022 ocak ayindan itibaren Türkiye genelinde borç sorgulama yapilacak. Birden fazla isyeriniz varsa mutlaka prim borcu var mi diye kontrol ettiriniz. 2021 yili öncesinde SGK’ya tescil edilmis isyerleri gerek cari ay ve gerekse de önceki dönemlere ait borçlari bulunsa dahi asgari ücret desteginden faydalanabilmekte, ancak 2021 yilinda SGK’ya tescil edilmis isyerleri gerek cari ve gerekse de önceki dönemlere ait SGK borçlari mevcut ve yapilandirilmamis ise destekten faydalanma imkanlari bulunmamaktadir. 2021 yili asgari ücret destegi; sigortalilarin prime esas kazançlarinin kuruma bildirilmedigi veya eksik bildirildigi tespit edildiginde gecikme cezasi ve gecikme zammiyla birlikte geri alinir ancak ilgili ayda brüt asgari ücretin onda birini geçmeyecek tutarda eksik prime esas kazanç bildirimi yapildiginin tespiti durumunda kurumca yapilacak ihtar üzerine 15 gün içinde eksikligin giderilmesi halinde isyeri destekten faydalanmaya devam edebilir” diye konustu.



ELEKTRONIK TEBLIGAT

Sosyal Güvenlik Kurumunda yeni uygulamaya giren elektronik tebligat uygulamasinin ne sekilde yapilacagini aktaran Gülcemal, “Kayitli sigortali istihdaminin artirilmasi, kadinlar, gençler ve engelliler gibi dezavantajli gruplarin istihdaminin artirilmasi, bölgesel, büyük ölçekli yatirimlar ile stratejik yatirimlarin özendirilmesi, bölgesel gelismislik farkliliklarinin azaltilmasi amaciyla çesitli kanunlarda yer alan sigorta primi tesvik, destek ve indirimlerden yararlanabilme imkâni saglanmistir” bilgisini verdi.

“SGK, DESTEKLERINI SÜRDÜRÜYOR”

Toplantinin açilis konusmasini yapan EGIAD Yönetim Kurulu Baskani Alp Avni Yelkenbiçer, SGK tesviklerinin birçok sirketin personel maliyetlerinden tasarruf ederek kazancini artirdigi önemli bir yol oldugunu hatirlatip “Çalisan sayisinda herhangi bir sinirlama olmaksizin küçük ve büyük ölçekli tüm isletmeler, her ay sigortali çalisanlari için yatirdigi sigorta priminde tesvik, destek ve indirimden faydalanarak personel maliyetlerinden tasarruf edebilirler. Covid-19 salgini ile mücadele kapsaminda geçtigimiz yil sirketlere birçok destek saglayan SGK, 2021 yilinda da yeni tesvikler olusturarak desteklerini sürdürmüstür” dedi.



“DEVLETE DESTEKLEYICI BIR GÖREV DÜSÜYOR”

Dünya Kalkinma Raporu’na da deginen EGIAD Yönetim Kurulu Baskani Yelkenbiçer, rapora göre dünyada 10 isten 9’unun özel sektör tarafindan arz edildigini vurgulayarak “Özel sektörün istihdam olusturmada büyük rolü mevcuttur. Burada ekonomik kalkinmayi saglamak için devlete destekleyici bir görev düsmektedir. Uygun yatirim ortamini saglayarak ekonomik büyüme için özel sektörü desteklemek ve yapisal istihdami tesvik projeleri ile ekonominin kalkinmasina yardimci olmak, devletin esas görevlerinden birisidir. Bu fonksiyonu gerçeklestirmede en önemli araçlardan birisi olan SGK tesviklerini dogru sekilde kullanabilmek, tüm ekonomiye ve istihdama katki saglamaktadir” diye konustu.



“PERSONELIN LEKELENMEME HAKKI SAKLI TUTULMALI”

3 milyon 800 bin sigortaliya teknik destek saglayan bir firmanin genel koordinatörü, Is ve Güvenlik Uzmani Umut Çiray, “Isveren Yönüyle Is Hukukunda Disiplin Cezalari” basligiyla sunum gerçeklestirdi. Çalisma mevzuatindaki disiplin ve ceza uygulamalarini aktaran Çiray, sözlesmede ve iç düzenlemelerde yer almiyorsa disiplin kurulunun kurulmasinin zorunlu olmadigini paylasti. Disiplin süreci yürütürken personelin lekelenmemesi ve yipratilmamasi gerektigine deginen Çiray, “Son dönemde dijital belge ve bulgular, Yargitay kararlarinda yer bulmakta. Tahkikatta olay yerinin degerlendirilmesinin önem arz ettigini beyan ederek elde belge ve bulgu yoksa personelin lekelenmeme hakki sakli tutulmalidir” sözlerine yer verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile