Abdullah Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye iade edilmesinden sorumlu tuttuğu Yunan devletine karşı açtığı tazminat davasının ilk duruşması Yunanistan'ın başkenti Atina'daki İdari Mahkeme'de yapıldı. Duruşma, dava dosyasındaki eksik belgelerin tamamlanması için 22 Şubat 2016 tarihine ertelendi. Mahkemeyi Öcalan'ın yeğeni ve HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan da takip etti. Duruşma sonrası açıklama yapan Dilek Öcalan, iktidarda bulunan Syriza hükümetinin kendi hak ve hukuk mücadelesine yardımcı olmasını temenni ettiklerini söyledi.
Davayı sonuna kadar takip edeceklerini ifade eden Dilek Öcalan, “Bu bir şahsi dava değildir, bir halkın kaderini belirleyecek bir davadır. Hak hukuk çerçevesinde bunu sonuna kadar devam ettireceğimizin bilinmesi gerekiyor. Bunu kişisel yapmıyoruz, tüm ezilen yok sayılan halklar için yapıyoruz” dedi.
Öcalan'ı mahkemede temsil eden avukatı Cengiz Çiçek de mahkeme sonrası yaptığı açıklamada, “Biz Öcalan'ın hukuksuz olarak Türkiye'ye gönderilmesindeki bütün aktörleri, sorumluları açığa çıkartmak için bu hukuk mücadelesini yürütüyoruz. Bizim amacımız hiçbir şekilde tazminat talebi değil. Sonuçta Yunan hukuku kapsamında en alt limitte bu tazminat davasını açtık. Bu bizim için aynı zamanda bir mesajdır” diye konuştu.
Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan, 9 Aralık 2008 tarihinde açtığı davada 'yasa dışı muamele yapmak ve temel insan haklarını ihlal etmekle' Yunan devletini suçlayarak 20 bin 100 euro tazminat talebinde bulundu.
Öcalan'ın Yunanistan Aleyhine Açtığı Davada Flaş Gelişme
Terör örgütü PKK’nın ele başı Abdullah Öcalan’ın 1999 yılında yakalanarak Türkiye’ye iade etmesinden sorumlu tuttuğu Yunanistan’a açtığı tazminat davası, 22 Şubat 2016 tarihine ertelendi.