Oda Tv davası başladı

Oda Tv davası başladı

Gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık`ın da aralarında bulunduğu 13 sanığın yargılandığı Oda TV davasının görülmesine bugün başlandı.

Davanın tutuklu sanığı MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu geçtiğimiz gün hayatını kaybetmesiyle birlikte sanık sayısı 13`e düşerken, çok sayıda gazeteci ve Avrupalı parlamenterler, duruşmayı takip etmek üzere Çağlayan Adliyesi`ne geldi. İlk duruşmada tüm sanıklar hazır bulundu

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Gazetecilere Özgürlük Platformu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gibi meslek örgütlerinin yanı sıra yabancı meslek örgütlerinin temsilcileri de duruşmayı takip etmek üzere sabah erken saatlerde Çağlayan Adliyesi önünde toplandı. Avrupalı 2 parlamenter de, duruşma için adliyede hazır bulundu

Davaya tepki gösteren gazeteciler, üzerinde "Gazetecilere özgürlük" yazılı pankart açtı. Dava kapsamında yargılanan sanıkların fotoğrafları da, adliyenin hemen karşısında yere konuldu. Polis ekipleri de, duruşma nedeniyle sabahın erken saatlerinden itibaren adliyede yoğun güvenlik önlemleri aldı. Duruşmayı takip etmek üzere adliyeye gelenler nedeniyle giriş kapısında yoğunluk yaşandı

Adliye önünde toplanan grup adına açıklama yapan Ankara Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna, "Gazetecilik yaptıklarından dolayı arkadaşlarımız tutuklu. Onlara destek vermek üzere geldik. Tutuklu gazeteci sayısı 63`e çıktı. Yasanın gözden geçirilmesi ve gazetecilerin özgürce düşüncelerini ifade etmeleri gerekir" dedi. Yabancı basın mensuplar da, yaptıkları açıklamayla tutuklu gazetecilere destek verdi

Dava kapsamında 12`si tutuklu 14 sanık bulunuyordu. Sanıklardan biri olan MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu geçtiğimiz gün hayatını kaybetmişti. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız`ın hazırladığı 134 sayfalık iddianamede, Nazlı Ilıcak şikayetçi olarak yer almıştı. İddianamede, tutuklu şüpheliler Yalçın Küçük, Soner Yalçın, Ahmet Şık, Hanefi Avcı, Nedim Şener, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Doğan Yurdakul, Müesser Uğur, Coşkun Musluk, Kaşif Kozinoğlu ve Sait Çakır ile tutuksuz şüphelilerAhmet Mümtaz İdil ve İklim Ayfer Kaleli sanık olarak bulunuyor. Sanıklar hakkında 7,5 yıldan 41,5 yıla kadar çeşitli hapis cezaları isteniyor.

Cezaevinde hayatını kaybeden Kaşif Kozinoğlu hakkındaki davanın bugün görülecek duruşmada düşürülmesi bekleniyor.

Çağlayan`daki İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen ilk duruşmada, büyük olmasından dolayı 1. Ağır Ceza Mahkemesi`nin salonu kullanıldı. Sesli ve görüntülü kayıt yapılacak duruşmada, 6 Mart 2011 tarihinden bu yana tutuklu olan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık da ilk kez savunma yapacak. Duruşma, kimlik tespitinin ardından iddianamenin okunmasıyla devam edecek

İlk duruşmada tüm sanıklar hazır bulunurken, iddianamede sanıklar hakkındaki suçlamalar ve istenen ceza oranları şöyle:
Tutuklu sanık Yazar Yalçın Küçük: Ergenekon silahlı terör örgütü yönetici olmak, Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, yasaklanan bilgileri temin etmek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, örgüt yöneticisi sıfatıyla özel hayatın gizliliğini ihlal etmek. 21 yıldan 41,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuklu sanık gazeteci Soner Yalçın: Ergenekon silahlı terör örgütü amaçları doğrultusunda medya imkanlarını kullanarak kara propaganda ve toplumu yanlış bilgilendirme faaliyetleri icra ettiği, bu amaçla diğer örgüt üyesi şüphelileri talimatlarıyla yönlendirdiği, Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, yasaklanan bilgileri temin etmek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetme. 14 yıldan 34 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuklu sanık gazeteci Barış Pehlivan: Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Özel hayatın gizliliğini ihlal. 10 yıldan 23 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuklu sanık gazeteci Barış Terkoğlu: Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, Halkı kin ve düşmanlığa tahrik. 8,5 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuklu sanık gazeteci Ahmet Şık: Ergenekon silahlı terör örgütüne yardım etmek. 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuklu sanık eski emniyet müdürü Hanefi Avcı: Ergenekon terör örgütüne yardım etmek. 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuklu sanık gazeteci Nedim Şener: Ergenekon silahlı terör örgütüne yardım etmek. 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuklu sanık gazeteci Doğan Yurdakul: Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs. 9 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuklu sanık Coşkun Musluk: Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, yargılamayı etkilemeye teşebbüs. 8 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuklu sanık Muhammet Sait Çakır: Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Halkı kin ve düşmanlığa tahrik. 9 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuklu sanık Müyesser Uğur: Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak. 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuksuz sanık İklim Ayfer Kaleli: Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Özel hayatın gizliliği ihlal. 8 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tutuksuz sanık Ahmet Mümtaz İdil: Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, yargılamayı etkilemeye teşebbüs. 8 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile