Ödemiş 9. Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi Açıldı

Ödemiş 9. Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi törenle açıldı.


Belediye Fuar alanında 14-17 Kasım günlerinde gezilebilecek sergi açılışında halk oyunları gösterilerinin ardından konuşan Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Selahattin Bağlı, bölgede 20 milyon çalı, 5 milyon yapraklı, ibreli fidan üretildiğini, 4 bin aile ortalama 20 bin kişinin geçimini sağladığını kaydetti.

Yüzde 25 yurt dışı pazar payı ve 4 milyon dolar ihracatına sahip sektörde hala çözülemeyen sorunlardan dolayı sıkıntılı olduklarını dile getiren Bağlı, "Birçok gıda ve benzeri tarım ürünleri olmak üzere bitkisel ürünlerde KDV oranı yüzde 1 ile yüzde 8 arasında değişirken, çiçek ve süs bitkileri sektöründen alınan yüzde 18 KDV belimizi bükmekte" dedi.

Bunun yanında yapraklı ve ibreli grubuna fidanlıklar ücretsiz olarak tahsis edilirken onlar karşısında rekabet etme güçlerinin ortadan kalktığını ve durumun sektörün büyümesinin yolunu kapattığını belirten Bağlı, şöyle konuştu:

"Büyükşehir Belediyelerinin yaşlı ve kuturlu ağaçların yurt dışından hala ithalatı yapılırken, bunların ülkemiz ve bölgemizde yetiştirilmesi için de devletin hazine arazilerini 8-10 yıllık süreçlerle üreticilere tahsis etmesi ve bizlerin de yurt dışı pazarlarda rekabet eder duruma gelmemize imkan sağlanmalı.

Şu an Küçük Menderes Havzası'nda arazi toplulaştırmalarından kaynaklanan 2 bin hektar alanın hazine arazisi olarak kullanılacağı ve bu arazilerden biz üreticilere de arazilerin yarısının tahsisi ile bu alanların Organize Çiçekçilik Bölgesi olması ile sektörün hacmi büyüyerek sadece Türkiye'ye değil, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerinde söz sahibi olmamızı sağlayacak bu alanların tahsis edilmesini istiyoruz."

- "TBMM gündemine taşıyacağım"

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler de üzerlerine düşen görevi yapacaklarını vurgulayarak "Metropol ve megapol kentlere doğru ilerleyen günümüzde artık daha fazla yeşil alana ihtiyaç duyulmaktayken bu sektörün sorunlarla boğuşması yerine nasıl üretimi daha fazla artırırım konusu hakim olmalı. Süs-Bir Başkanının ifade ettiği konuları da TBMM gündemine taşıyacağım" diye konuştu.

İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin İçten de sektörde bazı gelişmeleri ve sorunları gözlemlediğine işaret ederek "Başta KDV olmak üzere, saha tesislerinin kurulması açısından gerek bizler ve gerekse merkezi yönetim ve vekillerimizin de bu konuyu ortak nokta ile çözülmesinde bizlerin üzerine düşen görevlerle birlikte ele almak önemli" dedi.

- "Destek olma adına alım yapacağız"

Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın da fidancılık ve ağaç yetiştirme konusunda öncülük etmiş tesisleri ile yıllardır sektöre katkı sağladıklarını ifade ederek, "Bu sektör elbette daha büyük olmalı. Hollanda, Konya Ovası kadar bir yerken süs bitkileri ve fidan ihracatında bizden çok yüksek ihracat rakamlarına sahip. Aslına bakarsanız bu sektörü geliştirip büyütemedik. Biz sektöre rakip değiliz ve sektörle iç içeyiz. Bu sektörün üretimlerinden de destek olma adına alım yapacağız" diye konuştu.

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin de sektöre destek olmak amacıyla üretim yollarını düzelttiklerini ve üreticilerin arazilerine daha sağlıklı şekilde ulaşması için asfaltlama yaptıklarını anlattı.

Ürünlerin satış ve pazarlanmasında ve markalaşmasında yardımcı olmak üzere çalışmalara destek verdiklerini kaydeden Keskin, "Bölgemizde tarımsal ürün dalı haline gelen bu sektördeki üreticilerimizin birlik çatısı altında bir araya gelmelerine öncülük ettik. Firmalara pazarlanması konusunda girişimlerde bulunarak bu fırsatların değerlendirilmesi için çalışıyoruz. Üretime destek amacıyla aralık ayında 2 megavat gücünde Biyogaz Santrali'nin temelini atacağız" dedi.

Konuşmaların ardından açılan sergide protokol üyeleri, 12'si kamu kuruluşu 72 firmanın yer aldığı stantları gezdi.

Törene Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi de katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile