Ödemiş Mesleki Eğitim merkezi toplantı salonunda ilk kez düzenlenen ahilik şed kuşatma törenine Kaymakam Abdurrahman Koçoğlu, Belediye Başkan vekili Hüseyin Kurt, Okul Müdürü Hüseyin Çamlıca, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ve başkan vekilleri, İzmir Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Engin Gürkan, Emniyet Müdürü Levent Akbaş, yılın ahisi seçilen Berber Yusuf Gündüz, Oda ve dernek başkanları ile Ödemişli esnaflar katıldı. Tören öncesi Ödemiş protokolü toplu halde esnafları ziyaret ederek ahilik haftasını kutlayıp sorunlarını dinlediler. Öğleden sonraki programda da Ahilik kültürünü yansıtan İESOB tarafından hazırlanan şed kuşatma töreni görsel olarak toplantıya katılanlara sunuldu. Törenin ardından Esnaf Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bizim O günlerden bugüne kalan tek miras olan ahilik en önemli esnafın unsuru olan bu diploma töreni idi. Bizim bugün çırak, kalfa ve ustalara verdiğimiz belgeler, o dönemde şed kuşatılarak şehrin ileri gelenlerinin de katıldığı törenle verilirdi. Burada üç önemli husus var. Birincisi, ustalığa geçecek olan kalfanın töreninde ahi babası, gelen hediyeleri toplayarak fakir fukaraya dağıtırlardı. İkincisi usta dükkan açarken benim de kalfama katkım olsun diye kuşak kuşatırken kalfasına bir kese altın verirdi. Üçüncüsü kuşattığı şed beline bağlanır ve diplomasını kalabalık davetlinin katıldığı törenle alırdı. Şed kuşatma doğruluğu, dürüstlüğü, irfan kaynağı olan yaşam şeklinin felsefesini ahi babası kalfaya telkin eder, Ustası da yaşam felsefesi şeklindeki törende bunu kalfasına nasihat tarzında anlatır ve kalfası söylenenleri kabul ederek ustalığa yükselirdi. Bu ahilik geleneğinde usta olmuş Osmanlı sultanlarından Osman ve Murat paşalar tarihte yerini almışlardır. 13. yüzyılın felsefesini modernize ederek uygulamak gerekli. O günlerden kalan yapı kooperatifçiliği ile esnaflara bedesten çarşıları kuruldu. O zamanlar yardımlaşma sandıkları vardı. Şimdi Esnaf Kefalet Kooperatif Birlikleri var. O günlerde orta sandıkları ile sosyal güvenlik şemsiyesi bu şekilde toplanırdı. Bugün artık sosyal güvenlik kurumları oluştu. Aslında 13. yüzyıldan günümüze değişen şekli esnaf geleneğinde modernize olmuş halidir. Terzinin diktiği gömlek, pantolon, ceket, palto gibi şeyler ahı evran komisyonunca incelenir ve hile olup olmadığı incelenirdi. Şimdi de ombudsmanlık (denetleme) kurulu oluşturuldu. İlim, irfan, bilgi ile iyi kullanıldığında esnaflık en yüce mesleklerden birisi olarak insan oğlu var olduğu sürece devam edecektir. Esnaflar memleketini seven, halkını seven insanlardır. Biz esnaflık geleneğimizi aynen uygulamaya devam edeceğiz."
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu beraberinde başkan vekilleri Hilmi Kurtoğlu, Selahattin Aslan, Birlik yönetim kurulu üyesi Şerif Naz, Gıda odası başkanı Sami Görgen ve yönetim kurulu üyesi Abdullah Aynalı ile birlikte Ödemiş'teki 9 oda başkanlarını ziyaret etti. Mutlu, İESOB Yönetim Kurulu üyeleri ve Ödemiş'te bulunan oda başkanları ile birlikte Ödemiş Belediyesi'ni ziyaret ederek, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Kurt ile görüştü.
Ödemiş'te Ahilik Haftası
Esnaf ve sanatkarların çıraklıktan kalfalığa, ardından ustalığa geçiş törenleri olan 13. asırlık şed kuşatma töreni Ödemiş'te kutlandı.