Ödemiş'te Kuvayı Milliye Söyleşisi

Ödemiş'te Kuvayı Milliye Söyleşisi

15 Mayıs 1919 tarihinde işgal edilen İzmir'in ardından Ödemiş'te kurulan Yiğit Ordusu'nu ve düşmana gösterilen ilk sivil örgütlü direnişi hatırlatmak ve anmak için düzenlenen "1919'dan günümüze İlkkurşun" başlıklı söyleşi, 28 Mayıs akşamı Ödemiş Cep Sineması'nda yapıldı

15 Mayıs 1919 tarihinde işgal edilen İzmir'in ardından Ödemiş'te kurulan Yiğit Ordusu'nu ve düşmana gösterilen ilk sivil örgütlü direnişi hatırlatmak ve anmak için düzenlenen "1919'dan günümüze İlkkurşun" başlıklı söyleşi, 28 Mayıs akşamı Ödemiş Cep Sineması'nda yapıldı.
Belediye'nin katkıları ile ilçede yayın yapan Küçükmenderes gazetesi tarafından düzenlenen söyleşiye Cumhuriyet Vakfı ikinci başkanı, eski bakanlardan Dr. Alev Coşkun, tarihçi Behiç Galip Yavuz ve A. Munis Armağan katıldı. Küçükmenderes Gazetesi köşeyazarı Avukat Yaşar Varış'ın yönettiği söyleşiye geçilmeden önce, öğretmen Osman Berber'in yazdığı "En Uzun Onbeş Gün ve İlkkurşun" şiiri okundu. Ardından aralarında gazetenin yazı işleri müdürü Sermin Akçakmak'ın da bulunduğu üç kişilik zeybek grubu, Ödemiş türküleri eşliğinde Ödemiş oyunları sergiledi.Gazetenin imtiyaz sahibi Mustafa Ali Bakırlı, ilkeleri doğrultusunda sapmadan 13 yıldır yerel yayıncılık yapan Küçükmenderes Gazetesi'nin ne zaman ne yapmasını bilen bir gazete olduğunu belirterek; "Küçük Menderes gazetesi olarak belediyemizin ve belediye başkanımız Bekir Keskin'in katkılarıyla, bağımsızlık savaşının fitilini ateşleyen İlk kurşun savaşlarının unutulmaması için böyle bir çalışma yapma ihtiyacı hissettik" dedi. "Geçmişimizi mutlaka bilmemiz gerekir ki, geleceğimizi koruyalım" şeklinde konuşan Bakırlı; "Bugün emperyalizme ilk kurşunu sıkma görevi Ödemişlilerin eli ile olmuştur. Bu tarih bizim için çok önemlidir. Gazete olarak bu ve benzeri kültürel etkinliklere katkı sunmaya her zaman hazırız" dedi. Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Yaşar Varış da "91 yıl önce 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'e gönderilen düzenli Yunan ordusuna karşı, 15 gün sonra Ödemişlilerden oluşmuş gönüllü halk ordusu emperyalistlerin maşası Yunan ordularına dur demiştir. Bu yiğit insanlar Anadolu'da Kuvayı Milliye ateşini yaktılar. Onları anmak bizim borcumuzdur" dedi.Dr. Alev Coşkun, Osmanlı İmparatorluğunun çöküş süreci hakkında genel bilgiler verirken, bağımsızlık savaşında Ödemiş direnişinin ve Yiğit Ordusu'nun kuruluşunu anlattı. Türk tarihinin doğru yazılmadığını söyleyen Coşkun; "Amerika da emperyalist birliğin içinde bulunmasına rağmen ne yazık ki Amerika adı 1950'li yıllardan sonra girdiğimiz Nato aracılığı ile unutturulmak istemiştir" şeklinde konuştu.Tarihçi Behiç Galip Yavuz da, Ödemiş direnişinin ve bölgede meydana gelen olayların genel seyri ve düşmana sıkılan ilk kurşunların sosyal yapısı ile ilgili bilgiler verirken; "Ödemiş'teki ilk kurşun, İzmir ve Ayvalık'tan farklıdır. Bu sivil halkın örgütlü ilk kurşunudur. Bu açıdan önemlidir" dedi. Tireli tarihçi Munis Armağan da Ödemişlilerin, bağımsızlık sevdasının önemli olduğunu fakat bu sevdanın izlerinin 1919 yılından daha eskilerde bulunduğunu söyledi. Armağan, edinilen bilgilere göre, Ödemiş'in 1908 yılında da sadrazama bir telgraf çekerek genel durumdan hoşnutsuzluğunu bildirdiğini söyledi. Söyleşinin sonuç bölümünde yeniden söz alan Alev Coşkun; "Türkiye'nin son 60 yılda önemli değişimler geçirdiğini belirterek; "Atatürk Türkiyesi'nin oluşturduğu kamu mallarının haraç mezat satışa çıkarıldığı Türkiye'de Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'ten geri dönüş olduğunu ve ulusal bağımsızlık inancının, yeniden yeşermesi gerektiğini söyledi.
Geç saatlere kadar süren söyleşinin sonunda Belediye Başkanı Bekir Keskin de kısa bir konuşma yaparak; "Atalarımıza ve geçmişimize sahip çıkacağız. Küçükmenderes Gazetesi'ni böyle bir söyleşi organize ettiği için kutluyorum. Bu ve benzeri etkinliklere desteğimiz her zaman olacaktır" dedi. Keskin ve Bakırlı, katılımcılara birer buket çiçek verdiler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile