Odtü'lü Öğrencilerden Çorum'un İmar Planı Üzerinde Çalışma

Odtü'lü Öğrencilerden Çorum'un İmar Planı Üzerinde Çalışma

Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) bir grup akademisyen ve öğrenci Çorum Belediyesi daveti üzerine yeni imar planı üzerinde çalışma yaptı.

Çorum Belediyesini ziyaret eden ODTÜ heyeti, kent planı hakkındaki değerlendirmelerini Belediye Başkanı Muzaffer Külcü'ye aktardı. 13 farklı grup oluşturarak Çorum'da incelemelerde bulunan ekip ayrıca çalışmalar sonunda hazırladıkları raporu da Başkan Külcü'ye sundu.

ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr Çağatay Keskinok, şehrin geneli ve alt bölge düzeyinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, çalışma kapsamında 20'ye yakın farklı gelişme senaryosu ürettiklerini belirtti.

Doç. Dr. Keskinok, öğrencilerin ürettikleri bu senaryoları Çorum kent planına yansıtmaya çalıştıklarını ve 1/1000 ölçeğinde makro plan elde ettiklerini dile getirdi.

Keskinok, "Çorum'un 20-30 yıl sonra nasıl olmasını istiyoruz? 1900'lü yıllardan bu yana devam eden bir sanayileşme hareketi var. Bunu devam ettirmek istiyor muyuz? Bu sorular ışığında nasıl bir strateji geliştireceğiz? Bu konulara değindik. Elimizde yaklaşık 23 civarında proje var. Umarım bu çalışma bundan sonra yapılacak olan Nazım İmar Planına bizlerin ürettiği topluca bir katkı olur. Bundan sonraki çalışmalarımız bizim arkadaşlarımızın çalıştıkları, kentin değişik bölgelerine ilişkin daha ayrıntılı planların elde edilmesine yönelik olacak. Bu planlama çalışmalarıyla Çorum'daki çalışma dönemini sona erdireceğiz" dedi.

Saha çalışmalarında Çorum'un hizmet sunumu ve dağılımında kendine has toplumsal etkenlerini göz önünde bulundurmaya çalıştıklarının altını çizen Keskinok, "Kentin hangi bölgelere doğru geliştirileceğine dair çalışmalar yaparken mekansal adaleti sağlamaya çalıştık." diye konuştu.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü de yapılan çalışmanın önemine değinerek, Çorum'un geleceği adına güzel çalışmalar ortaya çıkacağına inandığını dile getirdi.

Teorik çalışmaların, pratiğe yansıtıldığı takdirde güzel bir şehrin ortaya çıkacağını kaydeden Külcü, "Sosyal yaşam alanlarını ne kadar geniş tanzim edebilirsek, planlama döneminde buraları ne kadar iyi tasarlarsak sonrasındaki yaşam kalitesi de o kadar yüksek oluyor. Bizler yönetici olarak bu anlayışı yakalamış durumdayız. İnsanlarımız, yaşam kalitesi daha yüksek, yollarıyla, parklarıyla, okullarıyla, hastaneleriyle bunların daha iyi planlandığı bölgelerdeki yaşamı arzular hale geldi" diye konuştu.

Çorum'un kentleşmesine yönelik hayalini de ODTÜ'lü akademisyen ve öğrencilerle paylaşan Başkan Külcü "Batı ülkelerinden hangisine giderseniz gidin hepsinde şu durumla karşılaşıyorum. Kentin merkezinde yüksek katkı ve ticari merkezleri yoğun olduğu bir yaşam alanı oluşturmuşlar. Merkezin kenarına doğru çıktığınızda daha az katlı yaşam alanlarını görüyoruz. Aslında bu durum gelişmişlik standardını da gösteriyor. Bu benim hayalim. Umarım bunu hayata geçirmek, en azından şehrin bir bölümünde başarabilmek mümkün olabilir" şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile