ODÜ'de 'Milli İrade' Konferansı

ODÜ'de 'Milli İrade' Konferansı

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, 15 Temmuz darbe girişiminde bulunan hain terör örgütü FETÖ’nün yıllarca dini değerleri kendine kalkan yaparak toplumda bir alt yapı oluşturduğunu, zamanla edindiği gücün etkisiyle eğitim başta olmak üzere farklı toplumsal hizmet alanlarına, bürokrasiye, ekonomiye ve devlet kademelerine yerleşerek devleti ele geçirme teşebbüsünde bulunduğunu belirterek, “Bu hain yapının çok iyi irdelenmesi gerekmektedir” dedi.

IX. Uluslararası Eğitim Araştırmaları Kongresi ‘Milli İrade Bilinci ve Katılımcı Demokrasi için Eğitim ve Eğitim Araştırmaları’ temasıyla Ordu’da başladı.

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Eğitim Araştırmaları Birliği Başkanı Doç. Dr. M. Yunus Eryaman, kongrenin Ordu Üniversitesi ve Eğitim Araştırmaları Birliği tarafından ortaklaşa gerçekleştirildiğini, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı, Uluslararası Eğitimciler Birliği, Avrupa Eğitim Araştırmaları Birliği ve Dünya Eğitim Araştırmaları Birliği tarafından desteklendiğini belirtti.

Doç. Dr. Eryaman, “Bu yılki teması ‘Milli İrade Bilinci ve Katılımcı Demokrasi için Eğitim ve Eğitim Araştırmaları’ olan ve 15 Temmuz şehitlerimize adadığımız kongremize 12 farklı ülkeden bin 254 akademisyen 886 sözlü, 34 poster bildiri ile başvurmuşlardır. Dört gün sürecek olan kongre çerçevesinde 4 çalıştay 2 özel oturum gerçekleştirilecektir. Bunun yanı sıra gelecek yıl Amerika’da düzenleyeceğimiz Uluslararası Nitel Araştırma Kongresi’ni Ordu’ya ithaf edeceğiz” dedi.



“Hain terör örgütü çok iyi irdelenmelidir”

ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç da kongrenin milli irade bilinci, demokrasi ve eğitim gibi toplumları yakından ilgilendiren ve insanların temel hakları olarak görülen bu önemli kazanımlara gelişen son olaylar üzerinden ışık tutacağını söyledi.

Yarılgaç, şöyle konuştu: “Milli irade milletin ortak arzuları, tercih ve eğilimleridir, yani milleti oluşturan bireylerin ortak arzularının, emellerinin bileşkesidir. Demokrasi, halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimidir. Eğitim ise kişilerin toplum yaşayışında yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları elde etme sürecidir. 15 Temmuz akşamı ülkemize, milletimize ve bahsettiğimiz bu önemli kazanımlara karşı yapılan hain darbe girişimi sonrası devlet içinde örgütlenen yapının faaliyetlerinin niteliği, çapı ve nedenlerine ilişkin tartışmalar hala devam etmektedir. Bu tartışmalara katkı sunmak amacıyla kongremizin ana teması ‘Milli İrade Bilinci ve Katılımcı Demokrasi için Eğitim ve Eğitim Araştırmaları’ olarak belirlenmiştir. Dini değerleri kendine kalkan yaparak önce toplum içinde kendine alt yapı oluşturan bu anlayış, zamanla edindiği gücün etkisiyle eğitim başta olmak üzere farklı toplumsal hizmet alanlarına, bürokrasiye, ekonomiye ve devlet kademelerine yerleşerek devleti ele geçirme teşebbüsünde bulunmuştur. Bu sebeple bu yapının çok iyi irdelenmesi gerekmektedir.”

Rektör Yarılgaç, bu tür olayların toplumu kökünden sarstığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti. “Geçmişten bugüne yaşananları yeniden düşünmek, geçmişte yapılması gerekip de yapılmayanları ve yapılmaması gerektiği halde yapılan yanlışları katarak düzeltilmesi gerekenleri tasarlamak ve geleceği buna göre kısa, orta ve uzun vadede planlamayı gerekmektedir. Kongremizin bu amaca katkı sunacağı inancındayız. Bu anlamda Eğitim Araştırmaları Birliği gibi sivil toplum kuruluşlarının katkılarını takdir ediyorum. Kongreler ve diğer bilimsel etkinlikler, farklı ülkelerden bilim insanlarını bir araya getirmesi, bilimsel çalışmaların paylaşıldığı etkileşimli ortamlar sunması ve gelecek için yeni çalışmaların temellerinin atılmasına imkan sağlaması bakımından önem arz etmektedir.”

Türkiye geliştikçe demokrasi ve insan hakları talebi artıyor”

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Okuduğum bir makalede ‘Az gelişmiş ülkeler kendi silahlı kuvvetlerinin işgali altındadır’ yazıyordu. Maalesef gelir düzeyi düşük olan ülkelerde halkın genelde demokrasi talebi olmuyor. Türkiye geliştikçe ve insanların gelir düzeyi arttıkça demokrasi ve insan hakları talepleri de paralel olarak artıyor. 15 Temmuz olayı ile birlikte askeri darbeler Türkiye’de sona erdi denilebilir. Tabii milletimizin yine uyanık olması lazım bundan sonra hiç kimsenin meşru hükümeti devirmeye cesaret edeceğini zannetmiyorum çünkü millet artık bilinçlendi, insanlar hayatlarını ortaya koydu, kimisi de demokrasi için şehit oldu. Halka rağmen bir şey yapılması artık mümkün değil, darbeye teşebbüs edenler, içinde darbe hevesi olanlar da bunu gördü. Halkımızdaki bu bilinç devam ettiği sürece demokrasisine, oyuna ve seçtiği insana sahip çıktığı sürece demokrasimizi yaşayacaktır. Üniversitelerin de bilinçli gençlik, bilinçli halk oluşturması için bu tür sempozyumlar aracılığıyla ve halkla iletişimleri sayesinde insanlara milli iradeye sahip çıkma bilincini aşılamaları gerekiyor.”

Kongrenin açılışına ayrıca; Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Balta, Eğitim Araştırmaları Birliği Başkanı Doç. Dr. M. Yunus Eryaman, Eğitim Araştırmaları Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Necati Cerrahoğlu Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Kenan Demirel, Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, yerli ve yabancı akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile