"Ödül Yönetmeliği'ne Doping Ayarı"

ANKARA - HASAN ÖYMEZ - Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Ödül Yönetmeliği'ni değiştirerek olimpiyatta, Avrupa ve dünya şampiyonalarında dereceye giren sporculara ödenen ödül miktarını yarı yarıya indireceklerini belirterek, "Sporcu Avrupa şampiyonu olduğunda belli bir miktar ödüle hak kazansın ama tamamını hemen vermeyelim, bir kısmını olimpiyata erteleyelim, sporcu dünya şampiyonu olduğunda ödülünü verelim ama tamamını vermeyelim bir kısmını olimpiyat şampiyonluğuna öteleyelim. Böylece sporcunun tek hedefi Avrupa ya da dünya şampiyonluğu olmasın, sporcu aynı zamanda olimpiyata hazırlansın" dedi.

Bakan Kılıç, spor alanındaki çalışmalarını AA muhabirine anlattı.

Milli sporcular arasında doping kullanımının son dönemde arttığına ilişkin yorumların doğru olmadığını vurgulayan Kılıç, "Türkiye'de artan doping değil, doping kontrolleridir" dedi.

Eski bir spor yöneticisinin, "Bazı branşlarda dopingsiz başarı olmaz, biz süreci iyi yönettik" dediğini anlatan Kılıç, "Doping bir zehirdir, insan bedenine saygısızlıktır. Dopingsiz başarı yakalanamıyorsa bırakalım o branşlarda başarı gelmesin ama dopingi idare ederek, gizleyerek insan bedenine zarar vermeyelim, zehiri meşrulaştırmayalım. Vizyon bu olduğu için yaklaşımımız sıfır tolerans" ifadelerini kullandı.

Doping numunelerinin aynı sıklıkta alınmasına devam edileceğini vurgulayan Kılıç, "Doping kontrolleri iyi niyet ve yapıcı işbirliği ekseninde sürdürülecek. Bizim için önemli olan sporcunun doping kullanmaması yönünde eğitilmesidir" diye konuştu.

Yasak madde kulandığında sporcunun bedenindeki hormonal değişiklikleri farketmek için hekim olmak gerekmediğini dile getiren Kılıç, "Artan doping kullanımı değil, kontrollerin sıklığıdır. Dolayısıyla 'nasılsa 6 ay daha gelmezler nasılsa 3 ay daha kapımı çalan olmaz, numune alınmaz' diyenler yakalanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kontrollerin habersiz yapılmadığını anlatan Kılıç, "Artık bu işle sıfır tolerans anlayışına göre mücadele edeceğimizi önce ilan edioruz. Ondan sonra numune alımına gidiliyor. Anlık performans gerektiren bireysel sporlar olmasından doping kullanımının en çok görüldüğü iki branşın, halter ve atletizm olduğunu söyledi.

Kılıç, 33 sporcusunu 2 yıl süreyle müsabakalardan men eden Halter Federasyonu yetkililerini bu karardan dolayı tebrik ettiği.

-"Sporcumuz da akıllı olacak, bilmediği bir maddeyi kullanmayacak"

Atletizm alanında da benzer bir duruş sergilenmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti:

"Dopingten federasyon sorumlu değil, antrenör, kulüp sorumlu değil, sporcu sorumlu değil, ailesi sorumlu değil, o zaman kim sorumlu? Hiç görmediğim doping haplarının sorumluluğunu ben mi üzerime alacağım. Benim üzerime almam mümkün değil. Dopingle mücadele etmeyen federasyon ya da spor yöneticisi bedelini ödemeli, Türkiye'yi bu gölge altında bırakmamalıyız. Herhangi bir sporcumuz altın madalya kazanıyor. İlk karşılaştığımızda insanlar bizi hem kutluyor hem de şakayla karışık 'aman ha' filan gibi birtakım göndermelerde bulunuyorlar, biz bunu hak etmiyoruz. Türk sporu ve sporcusu bu ithamları hak etmiyor. O nedenle mücadeleyi herkes birlikte sürdürecek. Sporcumuz da akıllı olacak cehalet içinde olmayacak, bilmediği bir maddeyi kullanmayacak."

-Ödül miktarı yarı yarıya azalacak

Bakan Kılıç,sporcuların doping kullanımına yönelmesinde yüksek meblağlı ödüller içeren Spor Hizmet ve Faaliyetlerinde Üstün Başarı Gösterenlerin Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmeliği'nin etkili olduğu yönündeki eleştirilere ilişkin, "Madem öyle, biz de ödül yönetmeliğini değiştiriyoruz. Olimpiyat şampiyonluğunda ödenen 2 bin cumhuriyet altını ödül miktarını bin cumhuriyet altınına indiriyoruz. Gümüş madalya için verilen bin 500 cumhuriyet altını ödül miktarını 750 cumhuriyet altınına, bronz madalyaya verilen bin cumhuriyet altınını da 500 cumhuriyet altınına indiriyoruz" dedi.

Kademeli olarak dünya şampiyonalarında ve Avrupa şampiyonalarında altın, gümüş ve bronz madalyaya verilen ödül miktarının da aynı şekilde yarıya indireleceğini kaydeden Bakan Kılıç, şe değerlendirmelerde bulundu.

"Son olimpiyatlarda başarılı olan bazı sporcularımızın sonraki dünya ve Avrupa şampiyonalarında başarılı olamamaları da bizi bu yönde düşünmeye sevk eden nedenler arasında. Çünkü bir sporcuya bir olimpiyatta 2 bin cumhuriyet altını verdiğiniz de bugünkü parayla 1,2-1,3 milyon lira, kulübünün iş adamlarının ve belediyelerin verdiği ödüller var. Yani bir defa bir sporcu olimpiyatta gümüş veya altın madalya kazandığında ev, araba sahibi olabiliyor. Düğününü yapabiliyor ve banka hesabında da 1 miilyonun üzerinde nakit varlığına sahip olabiliyor. Eğer kulübü, federasyonu, antrenörü ve bireysel hocası sağlam bir sahiplik ortaya koymazsa bu sporcunun spor hayatını devam ettirebilmesi adeta imkansız hale geliyor. Çünkü 20-22 yaşında doyuma ulaşabiliyor. Bizim bunları kontrol etmemiz lazım" diye konuştu.

-Ödülün tamamı birden ödenmeyip zamana yayılacak

Kısa zamanda tamamlanıp Başbakanlık'a gönderilecek Ödül Yönetmeliği'ndeki değişiklikle antrenörlerin aldıkları altın cinsinden ödül miktarının artırılacağına işaret eden Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

"Ayrıca bir kademe üzerinde daha çalışıyoruz. Yani sporcu Avrupa şampiyonu olduğunda belli bir miktar ödüle hak kazansın ama tamamını hemen vermeyelim, bir kısmını olimpiyata erteleyelim, sporcu dünya şampiyonu olduğunda ödülünü verelim ama tamamını vermeyelim bir kısmını olimpiyat şampiyonluğuna öteleyelim. Böylece sporcunun tek hedefi Avrupa ya da dünya şampiyonluğu olmasın,sporcu aynı zamanda olimpiyata hazırlansın. Çünkü 2 yılda bir Avrupa şampiyonaları var, ara yıllarda dünya şampiyonaları var, sporcu bu arada dünya şampiyonaları odaklı hazırlanıp olimpiyatları gözardı ettiğinde iyi para kazanıyor, iyi ödül kazanıyor ama ülke, olimpiyatlarda altın madalya kazanamıyor. Bu paradoksun da önüne geçmemiz lazım. Bunun üzerinde de kademelendirme anlayışımız devam ediyor."

-Sporculara verilecek ödül miktarını yeniden düzenleyen yeni yönetmelik

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın verdiği bilgiye göre, Spor Hizmet ve Faaliyetlerinde Üstün Başarı Gösterenlerin Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik, köklü değişiklikler içeriyor.

Yürürlükteki uygulamada olimpiyat ve paralimpik oyunlarının ferdi müsabakalarında birinci olan sporcuya verilen 2 bin adet cumhuriyet altını bin cumhuriyet altınına düşürülüyor. Aynı oyunlarda birinci olan takımlara verilen bin culhuriyet altını ise 500'e çekiliyor.

Olimpiyat ve paralimpik branşların dünya şampiyonalarının ferdi müsabakalarında, birinci olan sporcuya verilen bin cumhuriyet altını ödül miktarı 500'e, aynı şampiyonalarda birinci olan takıma ödenen 500 cumhuriyet altını da 250'ye düşürülecek.

Olimpiyat ve paralimpik oyunlarının Avrupa şampiyonaları ferdi müsabakalarında birinci olan sporcuya verilen 500 cumhuriyet altını 300 cumhuriyet altınına, aynı şampiyonalarda birinci olan takımın 300 cumhuriyet altını ödülü de 150 cumhuriyet altını olacak.

Dünya şampiyonasında birinci olan spor kulüplerine verilen 3 bin cumhuriyet altını bin 500'e, olimpik ve paralimpik dünya şampiyonalarında takım halinde birinci olan spor kulüplerine verilen 500 cumhuriyet altını 250'ye düşürülecek. Dünya şampiyonasında veya dünya kupasında derece alan milli takım sporcularının her birine 500 cumhuriyet altını yerine 250 cumhuriyet altının verilecek.

Şampiyonlar Ligi'nde birinci olan spor kulüplerine verilen 5 bin cumhuriyet altını 2 bin 500'e, Avrupa Ligi'nde birinci olan spor kulübüne verilen 2 bin 500 cumhuriyet altını bin 250 olarak düzenlenecek.

Deafolimpik oyunların ferdi müsabakalarında birinci olan sporcuya verilen 200 cumhuriyet altını ödül miktarı da 300 cumhuriyet altını olarak artırıldı.

-Teknik direktör ve antrenörlere teşvik

Spor Hizmet ve Faaliyetlerinde Üstün Başarı Gösterenlerin Ödülendirilmesi Hakkında Yönetmelik, teknik direktör ve antrenörlerin ödüllerinde artırım öngörüyor. Yönetmelikteki "Ferdi müsabakalarda bir sporcunun almış olduğu ödülün en fazla yüzde 10'u, takım sporlarında ise takımda yer alan bir sporcuya verilen ödülün en fazla yüzde 20'si teknik direktör ve antrenörlere ödül olarak verilir" ifadesi, "Ferdi müsabakalarda bir sporcunun almış olduğu ödülün en fazla yüzde 20'si, takım sporlarında ise takımda yer alan bir sporcuya verilen ödülün en fazla yüzde 40'ı müsabakatada görevli teknik direktör ve antrenörlere ödül olarak verilir" şeklinde değiştirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile