Ödülde Sabancı parmağı
Cumhurbaşkanı Gül, Chatham House'un Yılın Devlet Adamı ödülünü dün törenle aldı. Ödülün arkasında Suzan Sabancı var.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Chatham House’un ‘Yılın Devlet Adamı’ ödülünü dün Britanya Kraliçesi 2. Elizabeth’in elinden alırken ödül için ilk girişimin Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’den geldiği anlaşıldı. Chatham House Mütevelli Heyeti Üyesi Suzan Sabancı, başkanlığını yaptığı Türk-İngiliz İş Konseyi’nin (TİİK) üyeleriyle birlikte Londra’da gazetecilerle buluşmasında ödülün hikâyesini anlattı. 2009’da ödülün Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’ya verilmesinin ardından 2010 için bizzat Gül’ü aday gösterdiğini belirten Sabancı, “Başkanlar heyeti aday sayısını üçe düşürdü. 130 üyenin katıldığı gizli oylamada birinciliği Gül aldı” dedi.
İki adayı geride bıraktı
Gül’ün finale kalan Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde ile Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesiç’i geride bıraktığını vurgulayan Sabancı, “Kraliyetin sponsoru olduğu bu ödülün anlamı büyük. Oylamaya katılanların hepsi son derece saygın ve etkili isimler. ABD ile ilişkilerin bir ölçüde gerildiği bir dönemde İngiltere ile ilişkilerimiz açısından da son derece önemli” diye konuştu. TİİK Başkan Yardımcıları Remzi Gür, Şerif Egeli ve Serpil Timuray da Britanya ile ilişkilerdeki ivmeye dikkat çekti.
Hep saygın bir lider oldunuz Ödül töreninde sırasıyla Kraliçe 2’nci Elizabeth, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İngiltere eski başbakanlarından John Major birer konuşma yaptı. İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth, Cumhurbaşkanı Gül’e ödülünü takdim etmesinin ardından yaptığı konuşmada, “Cumhurbaşkanı Gül ve eşini bu önemli ödülü almak için Londra’da karşılamaktan memnuniyet duyuyorum” dedi. Türkiye’ye 2008 yılında yaptığı resmi ziyarette, Gül’ün gösterdiği misafirperverliği şükranla anımsadığını ifade eden Kraliçe, “Yıllar boyunca saygın bir liderlik ve uluslararası bir devlet adamlığı sergilediniz. Bu ödülü Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü adına sunarak sizi tebrik ediyorum” diye konuştu.
Ödül Türkiye’yi taçlandırıyor
Cumhurbaşkanı Gül konuşmasına, “Ödülü büyük bir onur ve alçak gönüllülükle sevgili ülkem ve Türk halkı adına alıyorum” diyerek başladı. Ödülün arzularını hiç kaybetmeyen bir toplumun gelişme kararlılığını da onurlandırdığını vurgulayan Gül şöyle konuştu: “Aldığım bu ödül, birçok iç ve dış zorluklara rağmen Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği gelişimin de teyididir. Türkiye’nin AB yolunda sessizce gerçekleştirdiği demokratik, sosyal ve ekonomik devrime şahit oluyoruz. Bu ödül, bilgelik, sağduyu, empati ve sivil gücüyle hareket eden büyük bir milletin değerlerini de tanımış oluyor. Chatham House Ödülü aynı zamanda Türkiye’nin çok boyutlu komşuluk ilişkilerini de sınırlarının da ötesinde barış, istikrar ve refahı yeşertmesinin bir ifadesidir. Türkiye’nin yükselen demokrasi ve serbest piyasa ekonomisiyle İslam dünyasında parlayan ilham kaynağı olmasını taçlandıran bu ödül, çalışkan Türk halkının başarısını da simgeliyor.”
Konuklara akşam yemeğinde kırmızı ve beyaz şarap ile füme sufle, kuzu eti, yoğurtlu tart, kahve, çay ve baklava ikram edildi.
Chatham House neden ödüllendirdi?
Britanya’nın önde gelen düşünce kuruluşu Chatham House Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Yılın Devlet Adamı Ödülü’nü uluslararası ilişkilerin gelişmesine katkı yapan liderlere veriyor. Gül de, Türkiye ve uluslararası düzeyde oynamış olduğu uzlaştırıcı ve arabulucu rolü nedeniyle ödüle layık görüldü. Chatham House açıklamasında, Gül’ün özellikle Ortadoğu’daki geleneksel ilişkileri geliştirme çalışmalarına, Irak’taki gruplar arasında arabuluculuk girişimlerine ve Ermenistan’la uzlaşma çabalarına vurgu yaptı.
Ödülü 2009’da Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, 2008’de Gana Devlet Başkanı John Kufuor ve 2007’de Katar Eğitim Vakfı Başkanı Şeyha Mozah almıştı.