Ödüle Tepkisiz Ergenler Bağımlılığa Daha Yatkın

Avrupa Komisyonunun desteğiyle yürütülen proje kapsamında yürütülen araştırmada, para ve benzeri ödüller karşısında daha az sinir faaliyeti gözlenen ergenlerin, uyuşturucu problemi yaşamaya daha yatkın olduğu tespit edildi.

Bilim adamlarına göre, ergenlerin para ve benzeri ödüller karşısında gösterdiği tepkiler, gelecekte uyuşturucu bağımlılığı sorunu yaşayıp yaşamayacaklarına dair ipucu verebilir.

BBC'nin haberine göre Avrupa Komisyonunun desteğiyle yürütülen IMAGEN projesi kapsamında yapılan araştırmada, beyinlerinin ödül karşısındaki tepkisi zayıf olduğu gözlenen ergenlerin, gelecekte uyuşturucu bağımlılığı sorunu yaşama olasılığının daha yüksek bulunduğu belirlendi.

Araştırma için yaşları 14-16 olan 144 ergen ile görüşen ekip, bu kişileri davranış testlerine tabi tutarak, dürtüsel yönelimleri baskın olanları ayırt etti. Ardından araştırmacılar, bilgisayar tomografisi ile deneklerin beyinlerinin değişik ödüllere karşı tepkilerini kayıt altına aldı.

Tomografilerde, beyinlerinde para gibi ödüllere karşı daha az sinir faaliyeti gözlenen ergenlerin, bunu izleyen iki yıl içinde uyuşturucu problemi yaşamaya daha yatkın olduğu tespit edildi.

Bilim adamları, bağımlılığa yatkın ergenlerin, geleneksel ödüllerden ziyade sıra dışı yöntemlerle tatmin edilmeye daha eğilimli olduğunu bildirdi.

Araştırma bulgularını yorumlayan İngiltere'nin Londra Üniversitesi Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derek Hill, sonuçların 'ilginç' olduğunu ancak dikkatle ele alınması gerektiğini söyledi.

Hill, 'Araştırmada kullanılan yaklaşım çok deneysel. Sonuçların gençleri tanımlamak ve tedavi etmek için kullanılabilmesi farklı çalışmalarla desteklenmesi gerekiyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmanın bulguları 'Nature Communications' dergisinde yayınlandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile