BESIR KELLECI - Avrupa Müze Forumunca (EMF) 2021 yili Avrupa Yilin Müzesi Silletto Ödülü'ne layik görülen Kenan Yavuz Etnografya Müzesi bitisiginde, Selçuklu mimarisi örnek alinarak insa edilen konaklama tesisi "Loru Han", kapilarini açmaya hazirlaniyor.
Is insani Kenan Yavuz, 2013'te, dogup büyüdügü Bespinar köyünde 4 bin 500 metrekare kapali, 10 bin 500 metrekare açik alan olmak üzere toplam 15 bin metrekare üzerinde kültür evi kurdu. Yaklasik 6 yil kültür evi olarak hizmet veren mekan, 2019'da "Resmi Özel Müze" statüsü kazandi.
Kentin en önemli kültür ve turizm noktalarindan olan ve geçen yil Kovid-19 salginina ragmen 12 bin turist agirlayan müze, Avrupa Müze Forumunca her yil düzenlenen "Avrupa Yilin Müzesi Ödülleri" yarismasinda "2021 Silletto Ödülü"ne layik görüldü.
Kent merkezlerine uzakligi nedeniyle konaklama ihtiyacinin ortaya çiktigi müzede, geçen yil köyün eski isminden esinlenerek "Loru Han" adinda butik otelin yapilmasina karar verildi.
Türkiye'deki Selçuklu mimarisine ait eserlerin incelenmesinin ardindan yapimina baslanan "Loru Han", bir yilda civar köylerden atil durumdaki 3 bin 500 ton tasin toplanip ahsapla bulusturulmasiyla tamamlandi.
Film platosunu andiran, 5 bin metrekare alan üzerine kurulu han, 10 Temmuz itibariyla kapilarini ziyaretçilerine açacak. 10 odasi, restorani, sanat atölyesi, yöresel dügün geleneginin parçasi olan gelin platformu, göleti ve tas firiniyla Loru Han, konaklamanin yani sira özel günler için de hizmet verecek.
- "Tas ve ahsabin yogun sekilde kullanildigi bir yapi oldu"
Müzenin kurucusu Kenan Yavuz, AA muhabirine, müzenin mayista aldigi ödülle taninirliginin arttigini, yerel ve yabanci basinda dünyada gezilmesi gereken 7 müzeden biri olarak tavsiye edildigini söyledi.
Özellikle "kültür mirasi" basliginda büyük ödülle bulusmanin heyecanlarini artirdigini dile getiren Yavuz, bu dogrultuda çalismalarini sürdürdüklerini ifade etti.
Yavuz, geçen yil müzenin konaklama ihtiyacini çözmek için danisma kuruluyla aldiklari kararla "Loru Han Projesi"ni baslattiklarini belirterek, müzenin bitisiginde tas ile ahsabin bulustugu bir mekan yaparak kültür ve deneyim turizminde öncü olmayi hedeflediklerini aktardi.
Hanin yapimina baslamadan önce Türkiye'deki mevcut Selçuklu eserlerini incelediklerini anlatan Yavuz, "Güzel yönlerini, özelliklerini, tarihi kimligi ve dokusunu bulusturmaya gayret ettik yani biz sadece Selçuklu'nun kendi özgün mimarisini taklit etmeye çalistik. Insallah ecdadimiza layik bir sey yapabilmisizdir." dedi.
Yavuz, 10 odali hanin yapiminda müzenin genel karakteristik yapisi ile bölgenin dokusuyla uyumlu mimari seçtiklerine dikkati çekerek, "Tas ve ahsabin yogun sekilde kullanildigi, moloz tasla insa edilen herhalde çok uzun zamandir Türkiye'de yapilmayan yapilardan biri oldu. Restoranimiz, sanat atölyemiz, göletimiz, tas bahçemiz, çinili avlumuzla oldukça büyük bir mekan oldu." diye konustu.
- "Burada kültür elçilerini agirlamak istiyoruz"
Hanin ticari kaygilar güdülerek yapilmadiginin altini çizen Yavuz, burada kültür elçilerini agirlamak istediklerini kaydetti.
Yavuz, handaki çalismalarin tamamlandigini belirterek, "Hanimizi dün aksam danisma kurulu üyelerimize açtik. Kendi içimizde eksikliklerimizi tespit edip iyilestirmelerimizi yaptiktan sonra 10 Temmuz'dan itibaren hem konaklama için gelen misafirlerimizi agirlayacagiz hem de restoranimizda, bahçemizde gelen talepleri karsilayacagiz." dedi.
Hanin otantik bir yapiya sahip oldugunu aktaran Yavuz, "Içerde de bizim kendi kültürümüzü kullandik. Yani tas pencerelerin yapisi, ahsap tavanlar, sedirler... Misafirlerin ihtiyaçlarini en üst düzeyde karsilayacak bir yapilanma, yüksek hizmet kalitesi ama özünde kendi kültürümüz." ifadesini kullandi.
Müzenin Danisma Kurulu Baskani Selin Bozkurt da Loru Han'i ilk deneyimleyen kisilerden biri oldugu için mutluluk duydugunu dile getirerek, 2 günde geçmise yolculuk yaptiklarini söyledi.
Hanin etnografya müzesi deneyimini yasamak için önemli bir nokta oldugunu anlatan Bozkurt, "Burada özellikle kapilara hayran olduk. Tek tek özenle seçilmis. Buradaki yöresel degerleri, kimligi barindiran bu kapilar ve giristeki mimari bizim çok ilgimizi çekti. Bayburt'un tabii ki müthis bir kendine özgü mutfagi söz konusu. Geçen yil bunu deneyimlemistik ama simdi Loru Han'da deneyimlemek bambaska bir nokta." degerlendirmesinde bulundu.
Müzenin Danisma Kurulu Üyesi Seref Oguz da ahsap ve tasin mükemmel birlesimini Loru Han'da gördüklerini ifade ederek, yapinin bölgede bu tür mekanlar yapilmasi gerektigi konusunda ilham verici bir havasi oldugunu kaydetti.
Ödüllü Müzenin Ziyaretçileri Selçuklu Mimarisi Örnek Alinarak Yapilan Handa Agirlanacak
Is insani Kenan Yavuz'un dogup büyüdügü Bayburt'un Bespinar köyünde kurdugu Kenan Yavuz Etnografya Müzesi bitisiginde, yaklasik 5 bin metrekare alan üzerine tas ve ahsap kullanilarak yapilan 'Loru Han', 10 odasi, restorani ve sanat atölyesiyle hizmete giriyor Müzenin kurucusu Kenan Yavuz: 'Biz sadece Selçuklu'nun kendi özgün mimarisini taklit etmeye çalistik. Insallah ecdadimiza layik bir sey yapabilmisizdir'