''Önümüzde uzun bir yapılacaklar listesi var. Biz ilki ile karşınıza çıkıyoruz. Üretmek temel sorunlarımızdan biri, ama onun kadar yakıcı olan bir sorun da filmlerimizin seyirci ile hak ettikleri şekilde buluşamaması. Bu anlamda, filmlerimizin daha çok izlenmesi için çalışacağız. Önümüze koyduğumuz hedef, Sinematek ruhu taşıyacak alternatif gösterim mecraları yaratmak ve bunları ülke çapında yaygınlaştırmak.''
Pelin Esmer, Hüseyin Karabey, İnan Temelkuran, Seyfi Teoman, Yeşim Ustaoğlu, Derviş Zaim gibi yönetmenlerin aralarında olduğu Yeni Sinema Hareketi bir basın toplantısıyla amaçlarını ve hedeflerini belirledi.
Yapımcı Yamaç Okur, yönetmenler Hüseyin Karabey, İnan Temelkuran ve Özcan Alper'in katıldığı basın toplantısında Yeni Sinema Hareketi üyeleri ortak sorunlar etrafında bir araya geldiklerini belirttiler ve sorunlardan bazılarını sıraladılar: ''Sinema eserlerinin dağıtımı, RTÜK’ün uygulamaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sinemayı destekleme sistemindeki yanlışlar, bir sinema merkezinin eksikliği, yeni bir sinema yasasının hazırlanması”.
Toplantıda, Türkiye’de film üretiminin yılda 20’den 70’e çıkmasına rağmen devlet kurumlarının, televizyonların ve dağıtım organizasyonunun hala az sayıda filme göre yapılandığına ve yapısal düzenleme yapılmazsa çıkışta sanılan Türkiye sinemasının birkaç yıl sonra çakılabileceğine dikkat çekildi.
FİLMİ GÖSTERECEK YER YOK
Toplantının son bölümünde DE dağıtım konusu ve alternatif çözümler konuşuldu. Dağıtımın birkaç şirketin iyi niyetine bağlı olmaması gerektiğini söyleyen Özcan Alper şöyle devam etti: ''Seyircisi yok denen filmler tanıtım yapılamadığından, yer bulunmadığından izlenemiyor. İstanbul’da bile yer yok. Halbuki Avrupa’da nüfusu onbeşbini geçen yerleşim yerlerinde belediye ya da hükümet sinema salonu kurmak zorunda. Bu konu bir sinema izleyici, bir sinema kültürü yaratma meselesi. Bizde devletin, belediyenin finanse ettiği sinematekler yok. Buna dair çözüm önerisi sunmak istiyoruz”.
Yeni Sinema Hareketi'nin ilk somut çözümü de film gösterimi üzerine olacak. Süt, Uzak İhtimal, İki Dil Bir Bavul gibi son dönemin en başarılı filmlerinin yer aldığı 17 filmlik bir seçki, 23 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında Feriye Sineması'nda gösterilecek.
Yeni Sinema Günleri başlıyor. Herkese çok iş düşüyor, siz seyircilere de...
Yeni Sinema Hareketi şu isimlerden oluşuyor: Serkan Acar, Özcan Alper, Belma Baş, Mahmut Fazıl Coşkun, Serkan Çakarer, Sevilay Demirci, Murat Düzgünoğlu, Özgür Doğan, Mehmet Eryılmaz, Orhan Eskiköy, Pelin Esmer, Tolga Esmer, Selim Evci, Aslı Filiz, Hüseyin Karabey, Nida Karabol, Seyhan Kaya, Yamaç Okur, Nadir Öperli, Belmin Söylemez, İnan Temelkuran, Seyfi Teoman, Haşmet Topaloğlu, Tarık Tufan, Yeşim Ustaoğlu, Emre Yeksan, Derviş Zaim.
Ödüllü sinemacılar soruyor
Yeni sinema hareketi parolasıyla bir araya gelen ve sinema alanında üreten, düşünen yönetmen ve yapımcılar sorunlarını masaya yatırıyorlar.