Ordu’nun onlarca yöresel lezzetlerinden biri olan ve belirli bölgelerde üretimi yapilan, cografi isaret belgeli ve tescilli cevizli helva, özellikle kis aylarinda yogun talep görüyor. Içerisinde çöven bitkisi kökü, limon tuzu, bol miktarda ceviz ve seker bulunan helva, özellikle yaz aylarinda turistler tarafindan tercih edilirken, kis aylarinda da Ordulu vatandaslar tarafindan bol bol tüketiliyor. ‘Persembe cevizli helvasi’ olarak bilinen ve odun atesinde kaynatilarak yapim asamasi 3 gün süren helvada kullanilan malzemelerin kaliteli olmasi gerekirken, lezzetinin de buradan geldigini belirtiliyor.
“Vücudu sicak tuttugu için Ordu’da çok fazla seviliyor
Ordu’da cevizli helva üretimi ve satisini yapan Ekrem Kuvan, dede meslegi olan helva üretimini ailesinin yaklasik 50 yildir devam ettirdiklerini söyledi.
Helvanin, vücudu sicak tutma özelligi oldugunu söyleyen Kuvan, “Çöven maddesi ile mide ve bagirsak sistemine de faydali. Cevizin faydalari zaten oldukça fazla. Çöven vücudu çok sicak tuttugu için seviliyor ve özellikle Ordu’da çok fazla tercih ediliyor. Cografi isaret belgeli de bir üründür” diye konustu.
“Hazirlanmasi 3 gün sürüyor”
Helvanin yapimi hakkinda bilgi veren Kuvan, “3 günlük bir yapim asamasi var. Çöven bitkisinin kökü, seker ve ceviz var. Ilk olarak çöven bitkisinin köklerini kaynatiyoruz, bu asama 3 gün sürüyor. Sonra sekeri agda haline getiriyoruz ve özel bakir tavalarda çövenle birlestirip köpük haline geliyor. Sonrasinda vurarak karistiriyoruz. Bu süreçte odun atesinde pisiyor. Sicak tutma özelligi ile kis aylarinda daha çok talep görüyor. Bir seneye yakin da dayanabiliyor” ifadelerine yer verdi.
Helvayi ilk kez tadan vatandaslar begendiklerini belirtirken, sürekli olarak tüketenler ise hem lezzetli oldugunu hem de kis aylarinda sicak tutma özelligi oldugunu söylediler.
Odun Atesinde 3 Günde Hazirlaniyor, Kisin Vücudu Sicak Tutuyor
Ordu’nun yöresel lezzetlerinden olan ve yapimi 3 gün süren cevizli helva, kis aylarinda vücudu sicak tutma özelligi sayesinde ilgi görüyor.