Bugün yayımlanan OECD çevre raporuna göre, üye ülkelerdeki kişi başına yıllık ortalama atık miktarı 2000 yılına kıyasla 30 kilogram azaldı. OECD ülkelerinde, 1990 yılına kıyasla ise 20 kilogram artan kişi başına yıllık ortalama atık miktarı, 520 kilograma ulaştı.
Üye ülkelerde belediyelerin çöpü toprağa gömerek yok etme işlemi, en yaygın yöntem olarak gözüküyor. Bu yöntemi uygulayan ülkeler sıralamasında Yeni Zelanda, Şili ve Türkiye ilk üçte yer alıyor.
Çöpünü yakarak imha eden Japonya, OECD ülkeleri arasında bu işlemle en fazla enerji elde eden ülke konumunda bulunuyor. Çöpünü toprağa gömmeyen Japonya, imha ettiği çöplerin önemli bir kısmını da gübreye dönüştürüyor.
Çöpü enerjiye dönüştüren ülkeler sıralamasında Japonya'yı, Norveç ve Danimarka izliyor. Almanya ise geri dönüşümle atıklardan en fazla gübre üreten ülkeler arasında başı çekiyor.
- Çöp vergisi
OECD ülkeleri içinde gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranla en yüksek çöp vergisi yüzde 4,3 ile Slovenya’da alınıyor. Bu ülkeyi yüzde 4,1 ile Türkiye, yüzde 3,9 ile Danimarka izliyor. Son sıralarda ise yüzde 0,5 ile Meksika, yüzde 0,8 ile ABD ve yüzde 1,1 ile Kanada geliyor. OECD’de GSYH’ye göre ortalama çöp vergisi oranı yüzde 1,6 civarında bulunuyor.
OECD ülkeleri nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i, kamusal atık su arıtmasından yararlanıyor. Avrupa'da yenilenebilir enerji kullanımı artıyor. Yenilenebilir kaynaklar, OECD elektrik üretiminin yüzde 21'ine ve toplam arzın ise yaklaşık yüzde 9'una karşılık geliyor.
OECD Çevre Raporu
PARİS – Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi ülkelerde yaşayan bir kişinin yılda ortalama 520 kilogram atık ürettiği belirtildi.