OECD'den Demografik Degisim Nedeniyle '2060 Yili' Uyarisi Açiklamasi

'Yaslanan nüfus ve yavaslayan verimlilik artislari, OECD'nin 38 üyesi ve G20 ülkeleri arasinda su anda yüzde 3 olan ortalama ekonomik büyümeyi 2060'ta yüzde 1,5'e çekecek' 'Kovid19 krizinde tesviklerle artan kamu borçlarinin geri ödeme maliyetleri, nüfus yaslandikça emeklilik ve saglik hizmetlerinin finansmani gibi uzun vadeli egilimlerin maliyetinin altinda kalacak'.

Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü (OECD), ekonomik olarak gelismis ülkelerin, nüfus yaslandikça daha düsük ekonomik büyümenin yani sira emeklilik ve saglik hizmetleri kaynakli artan maliyetlerle karsi karsiya kalacagi uyarisinda bulundu.

OECD'nin uzun vadeli ekonomik projeksiyonlar ve mali zorluklara iliskin degerlendirmelerini içeren "2060 Mali Görünüm Raporu" yayimlandi.

Gelismis ülkelerin uzun vadede ekonomik büyümelerinin yariya düsmesi konusuna uyum saglamak zorunda kalacagi belirtilen raporda, dünyanin Kovid-19'un neden oldugu borçlardan çok daha genis mali sorunlarla karsi karsiya kalacagi vurgulandi.

Raporda, yaslanan nüfus ve yavaslayan verimlilik artislarinin OECD'nin 38 üyesi ve G20 ülkeleri arasinda su anda yüzde 3 olan ortalama ekonomik büyümeyi 2060'ta yüzde 1,5'e çekecegi bildirildi.

Kovid-19 krizinde tesviklerle artan kamu borçlarinin geri ödeme maliyetlerinin, nüfus yaslandikça emeklilik ve saglik hizmetlerinin finansmani gibi uzun vadeli egilimlerin maliyetinin altinda kalacagi belirtilen raporda, hükümetlerin bu artan maliyetlerle daha fazla ugrasmak zorunda kalacagi vurgulandi.

OECD raporunda, demografik degisimin neden oldugu maliyetlerin, Kovid-19 borçlarini neredeyse "önemsiz kilacagi" aktarildi.

Gelismis ülkelerde nüfus yaslandikça ekonomik büyümenin olumsuz sonuçlarina karsi koymak için is gücü piyasasi ve emeklilik sisteminde reformlara ihtiyaç olduguna isaret edilen raporda, bunlarin yapilmamasi halinde vergi artislarinin kaçinilmaz olacagi vurgulandi.

Tarihsel olarak düsük faiz oranlarinin devam etmesi durumunda çogu OECD ülkesinin, borçlarin yani sira emeklilik ve saglik hizmetlerinde ek masraflari karsilayabilecegi belirtilen raporda, bu ortamda borç dengesi ve kamu hizmetlerinin devami için hükümetlerin gelirlerini GSYH'nin yaklasik yüzde 8'i kadar artirmasi gerektigi kaydedildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile