OECD PISA Raporu Açıklandı

Türkiye, OECD ortalaması altında kalmasına rağmen, matematikte kötü performans gösteren öğrencilerin oranını düşürme açısından başarılı ülkeler arasında gösterildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 64 ülkede 15 yaş grubu öğrencilerin eğitim durumunu ortaya koyan 2016 Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Raporu’nu (PISA) açıkladı.

PISA raporunda 2012 yılı rakamları göz önüne alındığında öğrencilerin matematik, okuma ve bilim dallarındaki performansları değerlendirildi.

Raporda, OECD ülkelerinde 15 yaş grubunda eğitim alanların yaklaşık 4.5 milyonunun yani dörtte birinin matematik, okuma ve bilimde başarısız oldukları kaydedildi.

PISA raporunda Türkiye, OECD ortalaması altında kalmasına rağmen, 2003 ve 2012 yılları arasında matematikte kötü performans gösteren öğrencilerin oranını düşürme açısından başarılı ülkeler arasında gösterildi.

Raporda, Brezilya, Almanya, İtalya, Meksika, Polonya, Portekiz, Rusya, Tunus ve Türkiye’nin 2003 ve 2012 yılları arasında matematik performansı düşük öğrenci sayısını en fazla azaltan ülkeler olduğu belirtildi. Söz konusu ülkelerin ekonomik ve kültürel açıdan farklılık arz etmelerine rağmen bu konuda elde ettikleri başarının, eğitimin iyileştirilmesi için ekonominin tek faktör olmadığını gösterdiğine dikkati çeken raporda 'Bu, doğru politikaların önemli olduğu gerçeğini ortaya koyuyor' yorumu yapıldı.

-Matematikte Asya yine lider

Rapora göre Türkiye, 34’ü OECD üyesi toplam 64 ülke içinde matematikte 45'inci, okumada 37'nci, bilim dalında ise 41'inci sırada yer aldı.

Matematik dalında Şanghay (Çin), Singapur, Hong Kong (Çin) ve Kore ilk sırayı aldı.

Bu yılki PISA raporunda, okuma dalında Şanghay, Hong Kong ve Kore, bilim dalında Şanghay, Estonya ve Hong Kong ilk üçe girdi.

Rapora göre, en kötü durumdaki ülkeler ise matematikte Endonezya, Peru, Kolombiya, okumada Peru, Katar, Kazakistan, bilimde ise Peru, Endonezya ve Katar olarak sıralandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile