OEDAS, Sektörün Ilk Sürdürülebilirlik Raporunu Yayimladi

OEDAS, Sektörün Ilk Sürdürülebilirlik Raporunu Yayimladi

OEDAS, elektrik dagitim sektöründe bir ilke imza atarak, “Sürdürülebilirlik Raporu”nu yayimladi.

Elektrik talebinin dünya genelinde giderek arttigina dikkat çeken OEDAS Genel Müdürü Fuat Celepci, “Bu dogrultuda bir yandan yatirimlarimizi araliksiz olarak sürdürürken diger yandan daha iyi bir gelecek hayaline hayat verecek, bizi yeni dünyanin sirketi haline getirecek çalismalara imza atmaya devam edecegiz. Projelerimiz ve Ar-Ge çalismalarimiz sayesinde ülkemizin akilli sistemler yolculugundaki yerimizi simdiden aliyoruz” dedi.

Afyonkarahisar, Bilecik, Eskisehir, Kütahya ve Usak illerinin elektrik dagitim hizmetini saglayan Osmangazi Elektrik Dagitim Anonim Sirketi (OEDAS), yayimladigi “1’inci Sürdürülebilirlik Raporu” ile çevresel, sosyal ve yönetisimsel (ÇSY) performans degerlerini kamuoyuyla paylasti. Rapor ayni zamanda, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 21 elektrik dagitim hizmeti sirketi arasinda da ilk olma özelligini tasiyor.

“Mükemmel is modeli ve sürdürülebilir katma degere odaklaniyoruz”

Sürdürülebilirlik Raporu ile bu alandaki stratejilerini, hedeflerini, ilerleme seviyelerini; seffaf ve sorumlu bir kurumsal yönetim anlayisi ile paylastiklarini söyleyen OEDAS Genel Müdürü Fuat Celepci, “OEDAS olarak is planimizin en önemli iki hedefini, sektörümüz için mükemmel bir is modeli teskil etmek ve sürdürülebilir katma deger üretmek olusturuyor. Bu yaklasimla sürdürülebilirlik çalismalarimiz dahilinde sirket faaliyetlerimiz üzerinde etkisi bulunan öncelikli konulari tespit ettik. Bunu yaparken de deger zinciri üzerinde risk ve firsat üretme potansiyelini, paydaslarimizin konuya yönelik beklenti düzeyini göz önünde bulundurduk. Tüm bu çalismalarimiz neticesinde sektörümüzün ilk sürdürülebilirlik raporunu yayimlamaktan mutluluk duyuyoruz” diye konustu.



“Bizi yeni dünyanin sirketi haline getirecek çalismalara imza atmaya odaklaniyoruz”

Bundan sonra her yil düzenli olarak sürdürülebilirlik raporu yayinlayacaklarini açiklayan Celepci, “Dünyada giderek artacagini öngördügümüz elektrik talebini ve elektrifikasyon alanindaki trendleri göz önünde bulundurarak bir yandan yatirimlarimizi araliksiz sürdürüyor. Diger yandan bizi yeni dünyanin sirketi haline getirecek çalismalara imza atmaya odaklaniyoruz. Bu noktada özellikle ülke çapinda iklim kriziyle mücadele alaninda enerji dönüsümünün üstlendigi kritik rolün bilinci ile hareket etmeye, kamunun da gündeminde olan Iklim Kanunu hazirliklari ve Avrupa Yesil Mutabakati’na paralel biçimde sürdürülebilirligi odagimiza almaya devam edecegiz. Projelerimiz ve Ar-Ge çalismalarimiz sayesinde ülkemizin akilli sistemler yolculugundaki yerimizi simdiden aliyoruz.” dedi.



Bir yilda 460 milyon TL’lik yatirim

OEDAS’in 2020 yilindaki ÇSY odakli faaliyetlerine yer verilen raporda, yüzde 100 kesintisiz elektrik dagitimini gerçeklestiren bir sirket olma amaciyla yatirimlara devam edildigine dikkat çekildi. Rapora göre 2020 yil sonu itibariyla yaklasik 1,89 milyon aboneye elektrik dagitim hizmeti ulastirilirken, bes sehirde gerçeklestirilen yatirimlarin toplam tutari 460 milyon TL oldu. Raporda ayrica, OEDAS’in 2017 yilindan 2020 yilinin sonuna kadar 3 bin 200 km enerji nakil hattini yer altina aldigi, 2025 yilina kadar ise yaklasik 9 bin 800 km hattin yer altina alinmasinin planlandigi belirtildi. OEDAS yalnizca 2020 yilinda; 372 km yeralti, 258 km havai olmak üzere toplamda 630 km sehir sebekesi, 256 km enerji nakil hatti, 650 km köy sebekesi ve 206 km aydinlatma sebekesi yatirimi gerçeklestirdi.

2030 yilina kadar atiklari yüzde 50 azaltma hedefi

Çevresel etki ve sera gazi saliminin takibi ve azaltilmasi konusunda da önemli yatirimlar gerçeklestiren OEDAS, sera gazi emisyonu hesaplama çalismalarinin yani sira elektrik dagitim sektörü açisindan en önemli emisyon kalemi olan hatlarda gerçeklesen enerji kayiplarinin önüne geçmeye yönelik faaliyetlerine de raporda yer verdi.

Sürdürülebilirlik çerçevesinde sifir atik uygulamalarina odaklanan sirket, hayata geçirdigi uygulamalar sayesinde yalnizca 2020 yilinda 6 bin 417 ton atigin ekonomiye kazandirilmasini sagladi. OEDAS raporda, 2030 yilina kadar atiklarinda yüzde 50 azaltim hedefini yakalamayi, 2050 yilina gelindiginde ise sifir atik seviyesine ulasmayi planladigini belirtti.

Sirket ayrica önümüzdeki dönemde, kullandigi enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan temin etmeyi, binalarinin çatisinda günes enerjisi sistemleri uygulamalarini gerçeklestirmeyi hedefledigini de ifade etti.



Firsat esitligi vurgusu

Birlesmis Milletler Küresel Ilkeler Sözlesmesi (UNGC) ve Kadinin Güçlendirilmesi Prensipleri (WEPs) imzacisi olan OEDAS, uyguladigi Toplumsal Cinsiyet Esitligi Programi’nin detaylarina da raporda yer verdi. “Firsat Esitligi” projesi ile özellikle gençlere ve kadin istihdamina yönelik çalismalar gerçeklestiren OEDAS, “Enerjimiz Esit” projesi ile de sirket bünyesinde toplumsal cinsiyet esitligine odaklaniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile