Medicana Atasehir Hastanesi Psikiyatri Uzmani Uzm. Dr. Gamze Ergil, “Geçmis travmalar, sizden beklentilerin yüksek olmasi ve artik bunlarin agir gelmesi gibi birçok neden de pesinizi birakmayabilir. Bu da asri öfke hissetmenize neden olabilir. Hatta öfkenizi kontrol edemeyebilirsiniz. Öfke kontrolü saglamakta zorlanabilirsiniz. Ancak öncelikle öfkenin dogal bir duygu oldugunun bilinmesi gerekir” dedi ve öfkeyi kontrol altina alabilmeye yardimci olacak ipuçlarini paylasti.
Öfke kontrolünü kolaylastirmak için 10 adim sunlar:
"1. Öfkelendiginizde size ipucu olabilecek fiziksel belirtiler kendini daha önce belli eder. Çarpintiniz, terleme, titreme, sicak basmasi ya da ellerinizi yumruk yapmaniz gibi belirtileri fark ettiginizde konusmaya baslamadan önce içinizden yavasça 10’a kadar sayin, nefesinize odaklanin ve yavas nefes alip vermeye çalisin.
2. Çogu zaman yasadigimiz duygular basimiza gelen olaydan çok, o olaya yükledigimiz anlamla iliskilidir. Öfke duygusu da o anda aklimizdan geçen düsüncelerimizle ilgili olabilir. Tepki vermeden önce olumsuz, belki de abartili veya yanli olabilecek düsüncelerinizi fark etmeye çalisin.
3. Spesifik bir ortam öfkenizin tetiklenmesine neden oluyorsa, oradan uzaklasmaya çalisin. Tamamen uzaklasmaniz mümkün degilse de örnegin is yeriniz gibi, kisa bir ara vermek, birkaç gün izin almak öfkenizi yönetmenize yardimci olabilir.
4. Modern hayat sürekli kosusturdugumuz ve isleri yetistirmeye çalistigimiz bir hale dönüstügünde, sakinlesmeye de vakit kalmiyor gibi gözükse de gün içinde kisa sürelerle nefes egzersizleri ve kas gevsetme egzersizleri gibi relaksasyon teknikleri çok yardimci olabilir.
5. Stres düzeyinin yüksek olmasi öfkenin en önemli sebeplerinden biridir. Hayatinizla ilgili stres olusturan etkenleri gözden geçirin ve stres azaltmaya yönelik meditasyon, öz sefkat, yoga, hobiler için zaman ayirma gibi davranis degisiklikleri öfke kontrolünü de kolaylastirir.
6. Egzersiz yapmak olumsuz duygularla bas etmek için iyi bir yoldur. Egzersizi rutininizin bir parçasi haline getirirseniz etkileri de uzun süreli olur.
7. Öfkeli oldugunuzda karsi tarafi suçlayan ifadeler kullanmak yerine kendinizle ilgili ifadeler kullanin. Örnegin, ‘hiçbir sey yapmiyorsun!’ diyerek genellemek yerine, ‘bulasiklara yardim etmedigin için çok kizgin hissediyorum’ demeyi deneyin.
8. Kin tutmamaya çalisin. Sizi öfkelendiren kisi veya durumla ilgili kin tutmak hem acinizi hem de haksizliga ugrama düsüncenizi sürekli canli tutacaktir.
9. Öfkenizin asiri oldugunu fark ettiginizde ortami yumusatmak ve bas etmek için mizahi kullanabilirsiniz ama igneleyici konusmalardan kaçinin.
10. Tüm bu önerileri organize etmek zor geliyor ya da nereden baslayacaginizi bilmiyorsaniz veya denediniz ama basaramadiginizi hissediyorsaniz mutlaka profesyonel yardim alin".
Öfkenizi Kontrol Altina Alabilmeye Yardimci Ipuçlari
Öfkeliyken stres hormonlarinin salindigini ve bu karincalanma hissinin, kalp çarpintisi, gögüste sikisma, bas agrisi, basta baski hissi ve ates basmasi gibi birçok semptoma yol açabildigini, uzun vadede ise bagisiklik sistemini olumsuz etkiledigini söyleyen Psikiyatrist Uzm. Dr. Gamze Ergil, “Öfke kontrol bozuklugu ile basa çikabilmek mümkün. Sizi özellikle neyin öfkelendirdigini fark ederseniz, bas etme yolunu da bulabilirsiniz” dedi.