Öğrenciler Formula Aracı Yaptı, İngiltere'de Türkiye'yi Temsil Edecekler

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nde öğrenim gören bir grup öğrenci, tarafından yüzde 60 oranında üretilen 'UR 01' adlı formula aracı kamuoyuna tanıtıldı.

' Uludağ Racing' adlı bir takım kuran 15 öğrenci, 2 yılda ürettikleri formula aracını 30 bin dolara mal etti. Sadece 3.4 saniyede 100 kilometreye çıkabilen araç bayan pilotu Ceyhan Kibar ile 11 Temmuz'da İngiltere'de düzenlenecek olan 'Formula Student' yarışlarında dereceye girmek için piste çıkacak. Dünyanın en prestijli mühendislik yarışması olan ve sadece öğrencilerin kabul edildiği “Formula Student” İngiltere yarışlarına, Türkiye’den ilk kez Uludağ Üniversitesi öğrencileri katılacak. İngiltere’nin Silverstone kentinde 11-15 Temmuz tarihleri arasında yapılacak yarışmada, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nin endüstri, makine, otomotiv ve elektronik mühendisliği bölümlerinde okuyan 15 öğrencinin tasarladıkları araçla yarışacak. Formula aracı, Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nde Uludağ Racing’in takım lideri İlhan Yunus, fakülte öğretim üyeleri ve bir grup öğrencinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı. İlhan Yunus, 2010 yılından beri aracın tasarımı ve üretimiyle ilgilendiklerini, Uludağ Üniversitesi'ni ve Bursa’yı İngiltere’de bu araçla temsil edeceklerinden dolayı çok mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülvahap Yiğit’in de hazır bulunduğu toplantıya çok sayıda öğretim üyesi, öğrenci, firma temsilcisi ve yarış meraklısı katıldı.

Yerli üretim araç imalatının gündemde olduğu bu günlerde Bursa’nın otomotiv kentinden böyle bir yarış aracının öğrenciler tarafından tasarlanıp üretilmesi ayrı bir önem taşıyor. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ana sponsorluğunda yürütülen projeye; Coşkunöz Holding, Aktaş Holding, Ons Makine, Profil A.Ş, Alseko Metal, Maki Makine, Ekol Lojistik gibi Bursa’nın önde gelen firmaları da sponsor olarak bu projeye destek veriyor.ARACIN ÖZELLİKLERİTamamen öğrencilerin tasarımı olan bu araç, yarışma şartnamesi ve güvenlik önlemlerine uygun olarak ve yüzde 60 yerli parçalarla üretildi. Yaklaşık 30 bin dolara imal edilen araç 290 kilogram ağırlığında ve 118 beygir gücünde motora sahip. Ancak, çeşitli güvenlik önlemleri dolayısıyla 120 km/saat hız ile sınırlandırıldı. Sıfırdan yüze 3.7 saniye gibi çok kısa bir sürede çıkan bu araç yüksek pilotaj yeteneği gerektiriyor. Pilotluğunu 4. sınıf öğrencisi Ceyhan Kibar’ın yaptığı ekipte, İlhan Yunus, Murat Umut Yangaz, Canan Koyuncu, Eyüp Kılıç, Kadir Abay, Ömer Faruk Kale, Eray Görüş, Ertuğrul Karayel, Emre İsa Albak, Ahmetcan Etyemez, Kağan Bayraktar, Hande Şengünalp, Şeyda Saatçi bulunuyor.Yarışma ekibinin danışmanlıklarını ise Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Necmettin Kaya, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Makine Programı Öğretim üyesi Doç. Dr. Abdil Kuş ve Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. İhsan Karamangil yaptı. Basın toplantısının ardından önce Ceyhan Kibar ardından profesyonel yarışçı Yalçın Köprücü formula aracını denedi. Formula aracıyla tur atan Köprücü kısa bir şov yaptı. Öğrenciler tarafından üretilen formula aracı, toplantıya katılanlardan tam not aldı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile