İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Kariyer Merkezi’nin düzenlediği 11. Kariyer Fuarı, alanında önemli çalışmalara imza atan firmalarla öğrencileri bir araya getirdi. 10 Mayıs’ta İAÜ Florya Halit Aydın Kampüsü’nde gerçekleştirilen Kariyer Fuarı’nda, 71 firma kendilerini öğrencilere tanıtma fırsatı bulurken, öğrenciler de firmaların standlarında cv doldurarak, hayallerindeki mesleğe bir adım daha yaklaşmanın heyecanını yaşadı.
Bu yıl 11’incisi düzenlenen Kariyer Fuarı’nın firmaların insan kaynakları yöneticileri ile öğrencileri bir araya getirdiğini belirten İAÜ Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Süleyman Sözer Kırca, “Kariyer Fuarı, yazın staj yapacak, yarı zamanlı çalışacak ve mezun olacak öğrenciler için bir fırsat. Firma yöneticileriyle bire bir göz teması kurup, vücut dilinizle, ses tonunuzla, diksiyonunuzla, hitabetinizle, yaklaşım tarzınızla bir nevi ön mülakat deneyimi kazandırıyor. Firma için de bu bir kazanç. Çünkü firma hem markasını öğrenciler nezdinde tanıtırken; iş veya staj başvurusu aldığı öğrencileri o anda gözlemleme fırsatı buluyor.”
Diğer birçok kariyer fuarında olduğu gibi, fuara hazırlıklı gelen öğrencilerin gerek iş bulma, gerek yaz stajı ayarlama konusunda avantaj yakalayarak bu buluşmadan karlı çıktığını belirten Kırca, “Normal koşullar altında internet portalı üzerinden yapılan iş başvurusu, milyonlarca CV arasında kaybolmaya aday olacak. Ama kariyer fuarında firma temsilcisini bizzat tanıyabiliyorsunuz, onunla bire bir temas kurabiliyorsunuz kendi yeteneklerinizi ve meziyetlerinizi direkt olarak karşı tarafa ulaştırabiliyorsunuz. Kariyer fuarları bu yüzden gerçekten çok faydalı ve verimli geçiyor” dedi.
“Kariyer Günleri öğrenciler için fırsat”
Öğrencilerin bu tür etkinliklerden verim alması için, daha önceden görüşecekleri firma hakkında bilgi almalarının faydalı olacağına da işaret eden Kırca, “Sohbet ederken firmalar hakkında bilgi sahibi olmak mümkün. Firmaların başvuru formunu doldurmaya vakit bulunamazsa, vakit kaybı olmaması için, şık bir özgeçmiş oluşturup ve bundan çokça bastırıp, firmalara verilebilir. Yanınızda CV’nin yoksa, firmaların standına uğrayıp tanışmanız, kartvizit almanız, bazı durumlarda onlardan fikir almanız onlara olumlu sinyal verir. Yine firmaların iş başvuru formlarını doldurmak da gerekebilir” şeklinde konuştu.
“Pozisyona uygun CV hazırlamak önemli”
Son zamanlarda trend olan video özgeçmiş hazırlamaya da değinen Süleyman Sözer Kırca, gerek video özgeçmiş, gerekse basılı özgeçmişin kendi içinde bir geçerliliği olduğuna işaret ederken, burada firmanın, başvurulacak pozisyonun belirleyici olduğuna dikkat çekti. Kırca, “Mesela çok kreatif ve yaratıcılık gerektiren bir pozisyona başvuruyorsanız -reklam ve metin yazarlığı gibi- yaratıcı bir tasarımla ortaya çıkılması, bir video özgeçmiş hazırlanması daha makul olacaktır. Ama bir firmanın finans departmanı için klasik bir özgeçmişle yola çıkmakta fayda var. Yani duruma göre özgeçmiş formatını tercih etmek gerekir” ifadelerini kullandı.
Kırca, yeni mezun olacak öğrencilerin CV’lerini hazırlarken bu alanda nitelikli bilgi sunan internet siteleri olduğu gibi, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin de kendi öğrencileri için oluşturduğu UBİS hesabından online CV formları doldurabildiklerini söylüyor: “Öğrencilerimiz UBİS’teki formları doldurduğu takdirde PDF ve Word halinde masaüstüne yüklenebilir ve bunlar gerçekten çok şık formatlar, onları da kullanabilirler.”
Kariyer Fuarı gibi etkinliklerin firmaların stajyer bulması, işe alınacak nitelikli personel konusunda nitelikli bir ortam sunduğuna işaret eden firma yöneticileri, İAÜ’de düzenlenen Kariyer Fuarı’nın çok faydalı ve çok verimli geçtiğine işaret ederken, öğrencilerin ilgisinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Öğrenciler Kariyer Fuarı'nda İş Dünyasıyla Buluştu
İstanbul Aydın Üniversitesi Kariyer Merkezi’nin düzenlediği 11. Kariyer Fuarı, 71 firmanın insan kaynakları yöneticilerini öğrencilerle buluşturdu.