Ögrenciler Üretiyor, Türkiye Kazaniyor

Ögrenciler Üretiyor, Türkiye Kazaniyor

Tekirdag’daki meslek liseleri, egitim-üretim-istihdam döngüsünün güçlü ve sürdürülebilir bir yapiya dönüsmesinde önemli bir rol oynuyor. Bu çerçevede Tekirdag’daki meslek liseleri, 5 yilda ekonomiye 49 milyon 862 bin 253 lira katki sagladi.



Tekirdag’daki meslek liselerinde bulunan döner sermaye isletmeleri, egitim-üretim-istihdam döngüsünün güçlü ve sürdürülebilir bir yapiya dönüsmesinde önemli bir rol oynuyor. Tekirdag’daki 24 meslek lisesinin bünyesinde aktif olarak faaliyet gösteren döner sermaye isletmelerinde ögrenciler egitim döneminden itibaren üretim faaliyetlerinin içinde bulunarak el becerilerini gelistirirken, gerçek üretim ortamlarinda kazanmis olduklari deneyimlerle sektörün ihtiyaç duydugu standartlarda tasarim ve üretim becerilerine sahip olarak mezun oluyor. Ayni zamanda ögrenciler, bir asgari ücrete kadar üretimden pay alabiliyor. Meslek liselerinin bünyesinde bulunan döner sermaye isletmelerinde bes yilda 49 milyon 862 bin 253 bin TL tutarinda ciro elde edilerek, ekonomiye önemli bir katki saglanmis oldu. 2022 yilinda ise 18 milyon 564 bin 405 TL ciro elde edildi. 2022 yilinda en yüksek ciro, 5 milyon 407 bin 537 TL ile Süleymanpasa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafindan gerçeklestirilirken, alan bazinda en yüksek ciro 4 milyon 562 bin 946,06 TL ile yiyecek ve içecek hizmetleri alaninda elde edilmis oldu.

E-ticaret magazasi açildi

Tasimali egitim yapan ögrenciler ile Tekirdag Valiligi, Süleymanpasa Kaymakamligi, Tekirdag Vergi Dairesi, Tekirdag Defterdarligi, Tekirdag Çevre ve Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü, Tekirdag Il Müftülügü, Tekirdag Ticaret Borsasi gibi kamu kurum ve kuruluslari özel isletmeler için ögle yemegi üretimi yapilarak dagitimi gerçeklestiriyor. Bu çerçevede günlük 2 bin kisilik yemek üretimi ve dagitimi gerçeklestiriliyor. Sarköy ve Süleymanpasa ilçelerinde bulunun uygulama otellerinde konaklama ve restoran hizmeti veriliyor. "Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi" bölümü bulunan okullar tarafindan ev, okul ve ofisler için mobilya malzemesi, ders araç gereçleri üretimi gerçeklestiriliyor. "Tekstil Teknolojisi" alaninda ev tekstili, hazir giyim, maske, is kiyafetleri basta olmak üzere çok farkli ürünlerin üretimi, tarim alaninda sebze, meyve, mantar ve tarla bitkileri yetistiriciligi faaliyetleri yapilarak elde edilen ürünler, döner sermaye isletmesi araciligi ile tüketiciye ulastiriliyor. Kimya teknolojileri alaninda her el sabunu, kolonya, yüzey temizleyici, sivi deterjan basta olmak üzere her türlü temizlik ve hijyen malzemesinin üretimi yapiliyor. Okullar için ise PLC deney, setleri, denge tahtasi, özel egitim ögrencileri için ahsap ders materyalleri olmak üzere egitim setlerinin üretimi, ulastirma hizmetleri alani bulunan okullar tarafindan lojistik ve tasimacilik faaliyetleri organize ediliyor. Ayni zamanda okullar üretmis olduklari bu ürünleri MEB Pasaj platformu üzerinden PTT araciligiyla tüketiciyle bulusturarak e-ticaret deneyimi de kazanmis oluyor. Tekirdag’da 9 okulun döner sermaye isletmesinin e-ticaret magazasi açilmis durumda.

Hem kazaniyor hem kazandiriyor

Tekirdag’in Çerkezköy ilçesinde Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise yapmis oldugu çalismalarla 5 yilda ekonomiye 12 milyon lira katki sagladi. Hem fabrikalarin nitelikli eleman ihtiyacini karsilamak hem de ürettigi ürünlerle Türkiye ekonomisine katki saglayan meslek lisesi ögrencileri kimya bölümünde 40’tan fazla ürünün üretimini gerçeklestiriyor. Okul Müdürü Murat Güldez, ögrencilerin meslek edinmeleri ve fabrikalarin nitelikli eleman ihtiyaçlarinin karsilanmasi için yaptiklari çalismalar çerçevesinde egitim-üretim-istihdam döngüsü içerisinde güçlü ve sürdürülebilir bir yapi olusturduklarini kaydetti.

Ögrencilerin egitim döneminden itibaren üretim faaliyetleri içerisinde bulundugunu ifade eden Güldez; “Ögrenciler üretim faaliyetlerinin içerisinde bulunarak hem el becerilerini gelistirmekte hem de gerçek üretim ortaminda kazanmis olduklari deneyimlerle sektörün ihtiyaç duydugu standartlarda tasarim ve üretim becerilerine sahip olarak mezun olmaktadir. Ayni zamanda bir asgari ücrete kadar üretimden pay alabilmektedirler” dedi.



5 yilda 12 milyon lira katki sagladi

5 yilda yaklasik 12 milyon TL ciro elde edildigini ifade eden Okul Müdürü Güldez; “Döner sermaye isletmemizde 5 yilda yaklasik 12 milyon TL ciro elde edilerek ekonomiye önemli bir katki saglanmis oldu. 2022 yilinda ise 3 milyon 676 bin 151 TL ciro elde edildi. 2022 yilinda en yüksek ciro 3 milyon 620 bin 55 TL ile kimya teknolojisi elde etti” ifadelerine yer verdi. Üretimi gerçeklestirilen ürünlerden de bahseden Güldez; “Tekstil teknolojisi alaninda çorap üretimi ve tisört baski basta olmak üzere farkli ürünlerin üretimi gerçeklestirilmektedir. Motorlu araç teknolojisi alaninda araçlarin motor bakimi, alt takim bakimlari ve yillik bakimlari yapilmaktadir. Kimya teknolojisi alaninda sivi el sabunu, çamasir suyu, sivi çamasir deterjani, kolonya, yüzey temizleyici, araç yikama köpügü ve dezenfektan basta olmak üzere her türlü temizlik ve hijyen malzemesinin üretimi gerçeklestirilmektedir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile